Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Ailenin Güçlendirilmesi”  ana teması ile İstanbul’da Grand Cevahir Otel’de başladı.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank  da katıldı.

Zirevede, 2017 yılında İsveç'te ''Yılın kahramanı' seçilen Fatma İpek Alcı'da özel davetliler arasında yerini aldı. 

Zirvede açıklamalarda bulunan 7 çocuk annesi 15 torunu olan 64 yaşındaki Alcı, İsveç'te bir yarışmada "Yol Gösterici" dalında "Yılın Kahramanı" ödülü aldığını belirterek, Konya'nın Kulu ilçesinden 31 sene önce İsveç'e çocuklarıyla geldiğini anlattı.

Stockholm'ün Fittja Mahallesi'nde yaşadığını ve bölgenin asayiş ve güvenlik açısından sorunlu bir yer olduğunu ifade eden Alcı, 2013'te Türkiye'den gelen kadınları toplayarak bir güvenlik derneği kurduğunu söyledi.

Fatma İpek Alcı, şöyle devam etti:

"Fittja çok karıştı. Türk derneklerine bomba konuluyor, kapının önünde silahlar patlıyor. Kadınların çantası çalınıyor ve güvenlik açısından kadınlar yollarda yürümez hale gelmişti. Kadınlar ve erkekleri topladım, 'biz gece bekçiliği yapalım' dedim. Erkeklerle karışık önce bekçilik yaptık. Daha sonra kadınlardan oluşan derneği açmaya karar verdim, 'erkekler bundan sonra kadınlara emir veremeyecek' dedim. İsveç hükümetine başvuruda bulundum. Bana özel güvenlik diploması verdi. Daha sonra derneğe üye kadınlarla Fittja Mahallesi'nde gece yürüyüşüne çıkarak, mahallenin güvenliğini sağlamaya çalıştık. Geceleri mahallede olay çıkartan, dükkanların camını kıran gençlere engel olduk. Bu girişim, belediye ve polis teşkilatında beğenildi. Mahallemizde huzur, güvenlik sağlandı. Suç oranı azaldı. İsveç'in müzesinde de "ilk güvenlik görevlisi Türk kadını" olarak fotoğrafım asıldı."

Okumak isteyen ama okuldan atılmış, tekrar okumak isteyen çocukları kurtarıp hayata tutunmalarını sağlamak istediğini belirten Alcı, "En büyük hayalim onlar için Fittja'da okul açtırmak." dedi.

Editör: İsveç Gündemi