Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren yaptığı açıklamada, hükümet olarak ülkedeki tüm yetişkin nüfusu 15 Ağustos'a kadar aşılamayı hedeflediklerini açıkladı.

Daha önce Haziran ortası olarak planlanan aşılama hedefi, aşıların yeterince temin edilememesi ve tedarikte aksamaların yaşanması nedeniyle 15 Ağustos'a ertelendiği aktarıldı.

Bugünkü basın toplantısında, hükümet yeni tahmini hedefini açıklarken, 65 yaş üzerindeki herkesin 16 Mayıs tarihine kadar aşılanacağını da aktardı.

Şuan için öncelikli olarak risk grubunda ve yaşı ileri olanların aşılanarak ölümlerin önüne geçilmesi hedeflendiği ve şuana kadar yapılan aşıların olumlu sonuçlar verdiği söylenirken, onaylı olan dört aşınında fevkalede olumlu etki yarattığı söylendi.

Aşılama oranı artıyor

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, aşı teslimatlarının az olmasına rağmen, İsveç'teki aşılama oranı artıyor dedi.

Bugüne kadar 1,1 milyondan fazla İsveçli ilk dozunu aldı.

Lena Hallengren, İsveç'in söz verilenden daha az aşı almasına rağmen, bu hafta 275 bin doz aşılamanın daha yapılacağı ve önümüzdeki hafta bunun yarım milyonun üzerinde olacağını söyledi.

Bu yaz enfeksiyonun yayılması

Aşılama hedefinin ertelenmesi, birçok kişinin bu yaz ilk dozunu almayacağı anlamına geliyor.

Anders Tegnell, FHM'nin tahminleri, kısmen daha fazla insanın aşılanması ve kısmen de virüsün nasıl bulaştığına dair bilgiler sayesinde enfeksiyonun yayılmasının yaz aylarında daha sakin olabileceğini gösteriyor dedi.

"Muhtemelen İsveç için bu kadar önemli olması gerekmiyor. Hastalanacak çoğu insan muhtemelen ağır geçirmeyecektir" diyen Anders Tegnell, ölüm oranının muhtemelen düşük kalacağını ve hastalık oranının da kademeli olarak azalacağını belirtti.

Lena Hallengren, kısıtlamaların yine de sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.

Ayrıca ilk dozdan sonra dikkatli olunması gerektiği ve ikinci dozla birlikte yavaş yavaş rahatlanabilir yorumunda bulunarak, ilk dozdan sonra tedbirleri hemen elden bırakmamak gerektiğini vurguladı.

Çoğu yaşlı aşılandı

SKR'nin sağlık heyeti başkanı Marie Morell, yaşlılar arasında aşı kapsamı iyi.

"Aşılama tüm bölgelerde çok iyi sonuç verdi" diyerek aşının bu salgını kırma fırsatı olduğunu aktardı.

Gelişmiş tahmin ile yaz aylarında daha fazla aşı yapılacaktır.

"Bölgeler elbette daha fazla insanı aşılamayı planladı. Teslimatların bölgeleri aşıları iptal etmeye zorlaması talihsiz bir durumdur. Yaz aylarında bile aşı yapma fırsatımız var ve bu konuda kendimi güvende hissediyorum" ifadeleri kullandı.

İkinci doz aşı

Hükümet ve FHM, yeni hedefin ulaşılabilir olduğuna inanıyor. Herkesin ne zaman iki doz aşı ile aşılanması gerektiği hala belirsizdir.

"Farklı doz aralıkları vardır, bu nedenle ilk dozu hangi aşıyı aldığınıza bağlıdır" diyen Lena Hallengren, bu önemlidir ve bu nedenle herkesin ikinci dozunu ne zaman alacağını söyleyemeyiz ifadeleri kullandı. 

Editör: İsveç Gündemi