Havai fişeksiz bir yeni yıl nasıl olurdu?

İstatistiklere göre hava fişeksiz kutlanan etkinliklerde daha az kaza ve yaralanmalar oluyor. 

Yoğun bir tartışmadan sonra, Sosyal Koruma ve Acil Durum Hazırlık Ajansı, listesinden çubuklu fişekleri çıkardı. 

Dönüm noktası, iki yıl önce Malmö'nün Möllevångstorget'teki roketlerin yaralanmalara ve yangına neden olmasından sonra yasal düzenleme gelmişti.

Normal Havai fişeklere hala izin veriliyor

Bu yıl, çubuklu fişekleri sopayla satmak ve kullanmak için doğru koşula ve tamamlanmış eğitime sahip olma şartı aranıyor. Yasayı ihlal edenler için, üç yıla kadar hapis cezası ya da cezaları uygulanacak.

Malmö'de Yılbaşı gecesinde 18:00 ila 00-02: saatleri arasında sadece pirotekniklere izin veriliyor.

Bununla birlikte, Yeni Yılı diğer havai fişek türleriyle kutlamak isteyenler için bazı istisna durumlar var. Yangına sebep olabilecek çubuklu fişekler dışındaki diğer basit havai fişeklere izin var.

Daha önceden kalma çubuklu hava fişekleri bulunanların kullanım için izin almaları gerektiği söylendi.

Havai fişeklerle ilgili yeni yasalara ek olarak, yeni yılda molotof ve benzeri patlayıcıların kullanılmasının cezaları ağırlaştırılıyor. 

Yeni yılla birlikte yürürlülüğe girecek olan yasal düzenlemeler, Polis veya acil durum hizmetleri gibi mavi ışıklı personele yönelik saldırılar için çok ağır cezalar anlamına geliyor.

Devlet memurlarına yönelik şiddetle ilgili mevcut kurallara ek olarak, 1 Ocak 2020'den itibaren mavi ışık personeline karşı ciddi suçlar ömür boyu hapis cezası verebilir.

Editör: İsveç Gündemi