Bugün şuana kadar İsveç'te doğrulanan yeni vaka sayısı 97 olarak güncellendi. İsveç'te meydana gelen vakaların tümü yurtdışı bağlantılı, bunların büyük çoğunluğu İtalya olmak üzere, İran ve Çin bağlantılı olan vakalar olarak görülüyor.

Yeni vakaların doğrulandığı bölge ve sayıları şöyle: Stockholm: 33, Skåne: 41, Västra Götaland: 21, Västerbotten: 2 totalde ise 909 oldu.

Yeni vakaların güncellenmesiyle birlikte İsveç'te toplam vaka sayısı şuana kadar 909'a yükseldi.

İsveç'te şuana kadar koronavirüsle bağlantılı olarak 70 ve 85 yaşında olan iki kişi hayatını kaybederken, hayatını kaybedenlerin yaşlı ve farklı hastaları da olduğu belirtildi.

İsveç'te okulların kapatılmaması gündemde yoğun eleştiriler alırken, ülke yönetimi ve Halk Sağlığı Kurumu tavsiyeleriyle okulların kapatılmasını doğru bulmuyor.

İsveç yönetimi, aldığı sıkı kararlar arasında büyük organizasyonların iptal edilmesi ve 500 ve üstü etkinlikleri yasaklaması oldu. Norveç, Danimarka gibi komşu ülkelerin daha sert karar almalarına İsveç'ten tepki geldi. Salgının artık yayıldığını, sınırları ve okulları kapatarak bunu azalmanın mümkün olmadığı yönünde görüş belirtiyor. Virüsle mücadelenin artık farklı olması gerektiğine inanan İsveç, insanların evde kalmasının salgını arttırabileceğini düşünüyor.

İsveç'te yaşanan vaka sayılarına takılmanın doğru olmadığını belirten Halk Sağlığı Kurumu, bu süreçten sonra artık sayıların önemli olmadığını, yaşlı ve farklı hastalıkları bulunanlara karşı salgını önlemek için gerekli adımların atılarak ölümlerin önüne geçilmesini daha doğru buluyor.

Koronavirüsün genç nüfus üzerindeki ölüm oranının düşük olması nedeniyle İsveç'in daha çok risk grubunda olanlara yöneldiği görülüyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun aldığı yeni bir takım kararlar bulunuyor. Bu kararlar arasındaki en önemli olanlarından bir tanesinin, hastanede tedavi gören hasta yakınlarının hiç bir şekilde ziyarete kabul edilmemesi, yaşlı ve hasta bakımı yapan kişilerin tedbirlerine yönelik yakın takip yapmak ve bir diğer hususta her koronavirüs şüphesi olan kişiye artık test yapılmaması. 

Bu kararların risk durumu yüksek olan insanlar için alınan kararlar olarak ifade edilirken, bir yandan da vaka sayısının artarak devam ettiği gözleniyor.

İsveç'te bazı uzmanlar alınan kararları ve salgınla mücadeleyi yetersiz bularak eleştirdiği de görülüyor.

Halk Sağlık Kurumu ve devlet yönetimi aldığı kararların etkisini göstermesi için süreci izlemeyi görmeyi seçtiği gözleniyor.

Editör: İsveç Gündemi