Bugünkü basın toplantısına katılanlar, Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten, Ulusal Sosyal İşler Kurulu Genel Müdürü Olivia Wigzell ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Hazırlık Ajansı Operasyonel Yönetim Birimi, Birim Başkanı Maria Bergstrand.

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten: 

Dünyada şu anda yaklaşık 1.8 milyon vaka ve 113 bin 500 ölü var.

Avrupa'da vakalar 782.000 ve 74 bin 700 kişi hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz 24 saat içinde İsveç'te 20 kişi daha öldü ve ölüm sayısı 919 kişi oldu.

Ayrıca, İsveç'teki rakamların Paskalya ve hafta sonu nedeniyle tüm rakamları yansıtmadığı açıklandı.

Hafta sonundan birkaç gün önce bir miktar azalma oldu.

Halk Sağlığı Kurumu: Hijyenle ilgili tavsiyeleri tekrarlayarak, gereksiz seyahatlerden ve yakın temastan kaçınmanın önemli olduğunu belirtti.

Anders Wallensten, Bu yıl Stockholm'den ülkenin diğer bölgelerine çok daha az seyahat edilmiş gibi görünüyor.

Ayrıca, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, İsveç sağlık hizmetlerinin yoğun bakım birimlerini iki katına çıkardığını söyledi.

Ulusal Sosyal İşler Kurulu Genel Müdürü Olivia Wigzell:

Sağlık hizmetlerinin kaynaklarını yeniden konuşlandırmaya ile birlikte 526 olan yoğun bakım ünitesinin 1039'a çıkarıldığını belirtti.

Wigzell ayrıca ulusal düzeyde mevcut kapasitenin yaklaşık yüzde 20 olduğunu, ancak ülke çapında bu rakamların farklı olduğunu söyledi.

Hafta sonu boyunca, Ulusal Sağlık Kurulu, hasta taşıma kaynaklarını adlandırdı. Şu anda satın alınan 12 milyon yüz maskesinden, el dezenfektanı ve yüzey dezenfeksiyonunu garanti eden başka bir anlaşma olduğunu belirterek: "Şu anda İsveç'teki el dezenfektanına iyi erişimimiz var ve bu şimdi ülke çapında dağıtılmalı" ifadeleri kullandı.

Sosyal Koruma ve Acil Durumlara Hazırlık Ajansı Birim Başkanı Maria Bergstrand:

Sağlık hizmetleri dışındaki sosyal sektörlerin çoğunun orta derecede etkilendiğini söyledi.

Yerel ve bölgesel düzeyde farklılıklar vardır.

Personel kıtlığı, yedek parça kıtlığı ve lojistikte aksamalar nedeniyle tarım, enerji arzı ve elektronik fonksiyonlar sorgulanabilir.

Gıda üretimimiz için sonuçları olabilecek tarımsal üretim personeli sıkıntısı ve içme suyu arzında uzun vadede içme suyu temini ve su arıtma için sonuçları olabilecek kimyasal sıkıntısı riski vardır.

Taze gıda nakliyesi ve sağlık hizmeti nakliyesi personel sıkıntısı çekebilir.

Bildirilen suçların sayısı bütünüyle azaldı, ancak savunmasız gruplara karşı işlenen suçlar ve endişe verici bildirimler artıyor ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi