Artık korona kuralları hafifletildi ve hayat yavaş yavaş yeniden normale dönüyor.

1 Haziran'dan itibaren restoranlar 22.30'a kadar açık olacak, çocuklar ve gençler için etkinlikler, yarışmalar ve kamp yapmak mümkün olacak.

Açık hava konserlerine ve 500 kişiye kadar olan spor etkinliklerine de izin çıktı.

Hayatın tamamen eskisi gibi olmasının mümkün olmadığı, ancak kısıtlamaların yeni normali bile özel kıldığı günlerden biri yaşanıyor.

Hayat henüz eskisi kadar rahat değil.

Ancak bugün itibariyle, korona kuralları biraz daha netleşti ve bazı açılardan biraz daha kolay olacak, mevcut enfeksiyon kontrol önlemleri uygulanmaya devam etse bile, İsveç Halk Sağlığı Ajansı'ndan Karin Tegmark Wigsell şunları vurguladı:

- Bu, enfeksiyon kontrol önlemlerinin herhangi bir şekilde sona erdirilmesiyle ilgili değil, ancak iyi, doğru düzenlemeler bulmaya başlamakla ve daha sonra, istikrarlı bir güvenli duruma sahip olduğumuzda, düzgün bir şekilde adım atmaya başlayabiliriz.

Bu, hükümetin yeni eski, sıradan hayata dönüş yolunda kurduğu beş adımın ilk adımıdır.

Önemli ölçüde daha fazla rahatlama sağlayan ikinci adım "örneğin özel etkinliklerde sekiz kişinin tavanını 50'ye çıkarmak gibi" şu anda 1 Temmuz için planlanıyor, ancak bunların hepsi enfeksiyon durumuna, sağlık hizmetleri üzerindeki baskıya ve aşılama oranına bağlı.

Örneğin, toplu taşıma araçlarında maske korumasına ilişkin tavsiyenin kaldırıldığı üçüncü adımın Temmuz ortasında ve dördüncü adımın Eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Son adım, beşinci adım, her şey tekrar normale dönmesiyle ilgili henüz bir tarih yok.

Şu anda durum iyi görünüyor: Geçen hafta neredeyse tüm ülkede enfeksiyonun yayılması yüzde 30-40 azaldı ve kısa süre sonra İsveç nüfusunun yarısı ilk aşı dozunu aldı.

- Şimdi İsveç'teki durum aydınlanıyor. Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren Perşembe günü hükümetin basın toplantısında, hayatın kademeli olarak normale döndüğü bir yaz bekleyebileceğimizi söyledi.

- Başbakan Stefan Löfven, sonun başlangıcını görüyoruz. Ancak çok dikkatli olmanın ve mevcut kısıtlamalara uymanın önemli olduğunu söyledi.

1 Haziran Salı günü itibariyle aşağıdakiler geçerlidir:

- Kapalı salonlar:

Spor müsabakaları, servisler, sinemalar, tiyatrolar ve konserler ile diğer halka açık toplantılar ve kapalı alanlardaki halka açık etkinliklerde kişi sayısı hala 8 kişidir, ancak herkesin oturması halinde 50 kişiye kadar izin verilebilir.

- Açık hava etkinlikleri

Spor ve kültürel etkinliklere daha da fazla insan katılabilir.
100 kişi ayakta. Herkesin kendi koltuğu varsa, en fazla 500 kişiye izin verilebilir.

Ancak, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, gerekirse bölgesel olarak daha düşük bir maksimum tavana karar verebilir. İl yönetim kurulları, enfeksiyonun yayılmasının büyük olması veya riskinin yüksek olması durumunda da olayları sınırlayabilir.

- Büyük partiler yok

Bununla birlikte, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, küçük bir çevrenin dışındaki insanlarla partiler, akşam yemekleri ve diğer özel sosyal toplantılara karşı hala tavsiye edilmemektedir. 8'den fazla kişiden oluşan özel partiler için binaların kiralanmasına henüz izin verilmemektedir.

- Yetişkinler için yarışmalar

Egzersiz yarışları, oryantiring ve yüzme yarışmaları gibi yetişkinlere yönelik yarışmalara açık havada izin verilir - ancak maksimum katılımcı sayısı 150 kişi olacaktır.


- Kamp etkinlikleri

Çocuklar ve gençler artık hem kampa hem de kampa gidebilir ve daha küçük yarışmalara ve kupalara katılabilir. Bununla birlikte, enfeksiyonun yayılmasına ilişkin yönergeler ile maksimum katılımcı sayısına ilişkin kurallara yine de uyulmalıdır.

- Mekanlar 22.30'a kadar açık olacak

Restoranlar, barlar ve kafeler akşamları 22.30'a kadar biraz açık olabilir. Alkol saat 22:00'ye kadar servis edilebilir. Ancak yine de masa başına dört kişi ve taraflar arasında en az bir metre var.

- Eğlence parkları

Tivolin'i açabilir ve Gröna Lund ve Liseberg gibi kalıcı operasyonlara sahip eğlence parkları yeniden açılabilir. Grönan'ın prömiyeri 2 Haziran Çarşamba, Liseberg ertesi gün. Sabit bir maksimum tavan yoktur, ancak kişi başına 20 metrekare geçerlidir.

- Halk pazarları

Halk pazarları ve diğer pazarlar için, halka açık etkinlikler için sekiz kişi kuralı artık geçerli değildir, ancak ticaret yerleri için olan aynı kural, kişi başına 10 metrekare gereklidir.

- Alışveriş merkezleri

Alışveriş merkezi ve spor salonu gibi büyük yerlerde 500 kişi sınırı kaldırıldı. Ancak yine de kişi başı 10 metrekare geçerli. Birçoğunun göz ardı ettiği tek başına alışveriş yapma zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca alışveriş merkezlerinde kahve içme veya iç mekanlarda yalnız yemek yeme zorunluluğu kalktı.

- Eğitim

Üniversitelerde ve kolejlerde yüksek öğretimin yanı sıra belediye yetişkin eğitimi, politeknikler ve halk liseleri için uzaktan eğitim konseyi kaldırılmıştır.

- Komşu ülkelerden seyahat

31 Mayıs'tan itibaren, Kuzeyli komşulardan gelen giriş kısıtlamaları kaldırıldı. Üçüncü ülkelerden, yani AB / AEA dışından seyahatler için, sürekli giriş yasağı uygulamaları devam ediyor. Negatif bir covid-19 testi gösterilmedikçe İsveç'e giriş yasağı anlamına gelen AB/AEA içindeki diğer ülkelere seyahat yasağı da uzatıldı.

Editör: İsveç Gündemi