Restoranlarda sınırlı çalışma saatleri, alışveriş merkezlerinde düşük sayıda müşteri, mağazalarda ve spor salonlarında azaltılmış kalabalık, şu anda uygulanmakta olan önlemlerden sadece kaçı.

Aşağıda, göz atmanız gereken yeni kısıtlamalar var.

İsveç'te covid-19 vakalarının sayısı endişe verici şekilde artmaya devam ediyor.

Aynı zamanda, ülke çapında enfeksiyonun yayılmasını daha da hızlandırma riski taşıyan birkaç virüs varyantı tespit ve üçüncü bir dalga riski yüksek olması nedeniyle yeni kısıtlama kararları alındı.

Enfeksiyon yayılımından korunmak için, geçen Çarşamba günü hükümet 1 Mart Pazartesi gününden itibaren bir dizi yeni önlem ve kısıtlama sundu.

Restoran ve eğlence merkezleri

Bugün itibariyle kafe ve restoranların açılış saatleri sınırlandırıldı. Önceden, saat 20.00'den sonra alkol satışı durdurulurken, şimdi 20.30'da kapanması gerekiyor.

Kafelerinde dahil olduğu yeni uygulamada alınan kararla yemek servisi yapan tüm iş yerlerini kapsıyor.

Alışveriş merkezlerinde bir kişilik düzen

Alışveriş merkezlerinde bulunan restoranlar için, her masaya yalnızca bir kişiye hizmet verilecek.

Restorana ayrı bir girişi mevcutsa bunun için istisna durum olabilir.

Mağazalarda ve spor salonlarında daha az insan olacak

Alışveriş merkezlerindeki ve spor salonlarındaki müşteri sayısı daha da sınırlı olacak ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu, bölgesel enfeksiyon kontrol doktorları ile birlikte yerel ve ulusal düzeyde kararlar alma yetkisi artırıldı.

Diğer şeylerin yanı sıra, örneğin çocuklar için belirli istisnalar dışında, bir mağazada veya alışveriş merkezinde alışveriş yapmanız gerektiğinde, tek başınıza girmeniz teşvik edilir.

Önceden, bu tür faaliyetleri yürütenler, aynı anda tesiste kalabilecek maksimum ziyaretçi veya müşteri sayısını hesaplamak ve bu sayının aşılmamasını sağlamakla yükümlüydü. Her bir müşteri için en az 10 metrekare kuralı vardı.

8 hala maksimum sayıdır

Toplanmasına izin verilen kişi sayısı hala sekizdir. Bu konuda yalnızca cenaze törenlerine 20 kişinin katılabileceği bir istisna durumu var.

Oturan izleyicilerle kültürel ve spor etkinlikleri için maksimum sayı hala 300 kişidir, ancak ülkedeki tüm il yönetim kurulları sınırı maksimum 8 olarak belirlemiştir.

Tren ve otobüslerde yüzde 50 kuralı

Mecbur olmadıkça seyahat yapılmamalıdır. 150 km'den uzun yolculuk yapan otobüsler ve trenlerin en fazla yarısı dolu olabilir.

Toplu taşıma araçlarıyla seyahat eden ve koltuk bileti teklif edilmeyen kişilerin, günün her saati maske takması tavsiye edildiği Stockholm ve Västra Götaland bölgeleri dışında, trafiğin yoğun olduğu saatlerde maske takmaları öneriliyor.

Spor etkinlikleri

Geçmişte spor dernekleri, örneğin çocuk sporları ve elit sporlar gibi bazı istisnalar dışında, kamplar, maçlar, kupalar ve diğer yarışmalar düzenlemekten veya bunlara katılmaktan kaçınmaya teşvik edilmişti. Bu çağrı şimdi daha da netleşti ve kısıtlama kararı getirildi.

Yarışmalara ek olarak, diğer düzenlemelere ve genel tavsiyelere uyulabilmesi kaydıyla, çocuklara ve gençlere yönelik spor ve boş zaman etkinlikleri devam edecek. 

Belediye spor salonları ve etkinliklerinin iptal edilerek kapalı kalması isteniyor.

Bölgelerde daha katı kısıtlamalar

Ulusal tavsiyelere rağmen, bazı bölgeler eylem için daha da katı şartlar getirmeyi seçmişlerdir. Bölgeniz için neyin geçerli olduğuna dair bilgiler krisinformation.se adresinde bulabilirsiniz.

Okulda sosyal mesafe kuralı devam ediyor

İlkokulların hala açık kalmasına izin verilmektedir, ancak liselerin gerekirse uzaktan eğitim yapmalarına izin verilmektedir.

Örneğin bazı bölgeler, enfeksiyonun yayılmasını sınırlandırmak için spor tatiliyle bağlantılı olarak uzaktan eğitim başlatmaya karar vermiştir.

Yurtdışı seyahatleri

14 Mart 2020'de Dışişleri Bakanlığı tüm yurtdışı ülkelerine gereksiz seyahatlerden kaçınılmalı dedi. O zamandan beri AB, EEA ve Schengen bölgesindeki bazı ülkeler için kısıtlama tavsiyesi kaldırıldı. Diğer ülkelere seyahat için, tavsiye 15 Nisan 2021'e kadar geçerlidir.

AB dışındaki yolcuların şu anda İsveç'e girmesine izin verilmiyor. 22 Aralık 2020'den bu yana, Danimarka ve Birleşik Krallık için özel bir giriş yasağı uygulanmaktadır ve 25 Ocak'tan itibaren Norveç için de geçici bir giriş yasağı uygulanmaktadır.

İsveç'e seyahat etmek isteyen herkes aynı zamanda negatif bir covid testi sunmalıdır.

Evde kalma tavsiyesi

Halk Sağlığı Kurumu, mümkün oldukça evde kalınması ve sosyal mesafe korumanın önemli olduğu tavsiye ediyor.

Editör: İsveç Gündemi