Ülke genelinde can kayıplarının 5 bin 676'ya ulaştığı İsveç'te, tespit edilen vaka sayısı 78 bin 763'e yükseldi.

Hastanelerde yoğun bakım tedavisi gören hasta sayısı 2 bin 502 olduğu açıklanan rakamlarda, 58 hastanın solunum cihazına bağlı ve entübe konumda olduğu belirtildi.

Günlük bilgilendirme toplantısı kapsamında küresel ve ulusal anlamda salgınla ilgili önemli mesajlar verildi.

Günlük basın toplantısına, Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, bölüm başkanı Thomas Lindén ve İsveç Sivil Acil Durum Kurumu danışmanı Svante Werger katıldı.

Koronavirüsle mücadelede İsveç'in mücadeledeki strateji belirlemede önemli beyni olan Anders Tegnell, salgının küresel boyutunu değerlendirerek konuşmasına başladı.

Tegnell, "Salgının oldukça uzun bir süredir egemen olduğu ve etkisini devam ettirdiği ülkeler aynı. Güney Amerika, Kuzey Amerika, Hindistan ve Orta Doğu'nun büyük ülkeleri" dedi. Halk sağlığı kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Afrika'nın biraz daha belirsiz olduğunu, ancak Güney Afrika'nın hala büyük sorunları olduğunu söyledi.

Anders Tegnell, "Ne yazık ki, bir hafta içinde kaç vaka olduğu konusunda başka bir rekor kırıldığını öğreniyoruz."

Avrupa'da, Balkanlar'daki bazı ülkelerde vakalar yükseliyor ve örneğin İspanya'da da belirli bir artış var ifadeleri kullandı.

Epidemiyolog, ağır vakalarla ilgili İsveç'te ciddi bir düşüş olduğunun altını çizerken, "çeşitli ölçümlerin hepsi İsveç'te pandemi konusunda oldukça olumlu bir gelişmemiz olduğunu gösteriyor" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu hükümet tarafından enfeksiyon takibinde bölgeleri nasıl destekleyebileceklerini araştırmak üzere görevlendirilmiştir.

"Temel olarak, her zaman covid-19'daki enfeksiyonu izlemeliyiz" diyen Anders Tegnell, uzun zamandır aşağıya doğru kademeli ivmenin devam ettiğini vurguladı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu olumlu bir eğilim görmesine rağmen, daha önce de olduğu gibi el hijyeni, risk grupları vb. ile ilgili tavsiyelerini devam ettiriyor. Salgının yayılmasını yavaşlatmak için çok pratik şeyler olduğu vurgulandı.

Yaz dönemi ve insanların tatile çıktığı bu ayda özellikle kalabalıklardan uzak durmak ve temastan kaçının önemli olduğuna dikkat çeken Tegnell, Covid-19 ile etkin mücadelenin kişinin kendisinde başladığını ifade etti.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Ülke genelinde solunum cihazına bağlı olarak tedavi gören toplam hasta sayısının 564 olduğunu belirterek, bölgeler, enfeksiyon azaldıkça yer sayısını uyarlamaya ve azaltmaya çalışmaktadır ifadeleri kullandı. 

Thomas Lindén, IVA'da cihaza bağlı yoğun bakım tedavisi gören hasta sayısını 323 olarak açıklarken, bunların 58'i covid-19 hastası olduğunu söyledi.

Enfeksiyon bazı bölgelerde beklenenden biraz daha hızlı azalıyor.

Bazı bölgelerde daha fazla plato evresi yaşanmasına rağmen, çoğu bölgede hala düşüş eğilimi görüyoruz diyen Lindén, bu hafta sadece birkaç hasta covid-19 nedeniyle IVA'ya alındı dedi.

Belediyelerden de, hiçbir belediyenin yaşlı bakım evlerinde yüzde 1'den fazla enfekte olduğunu rapor etmediğini ve bunun testlerin artmasına rağmen edilmemiş olması sevindirici diyen Lindén, belediyelerde de çok olumlu bir gelişme görüldüğünü söyledi.

Huzurevlerine yapılan ziyaretlerle ilgili tavsiyelere uyulması gerekiyor.

Lindén, "Bu hafta, belediyelerin güvenli ziyaretler için planlama yapmaları önerildiği ve antikorların iç mekan ziyaretleri için uygun olduğu başka bir temel olabileceği yeni bir versiyon yayınladık." dedi.

Yaşlı bakım evlerindeki direk ziyaretlerle ilgili kısıtlamaların 31 Ağustos tarihine kadar devam edeceğini, ancak açık havada ziyaretlerin de kontrollü şekilde devam edeceğini belirtti.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nda Thomas Lindén, hiçbir ziyaretçinin huzurevlerini ziyaret etme hakkı yoktur, ancak işletmenin hala yaşlıların sosyal temaslarını sürdürme sorumluluğu vardır dedi.

İsveç Sivil Acil Durum Kurumu, Danışmanı Svante Werger:

Şu anda MSB, diğer şeylerin yanı sıra çadır ve prefabrik modüler evlerden oluşan geçici tıbbi tesislere sahip bölgeleri desteklemeyi sürdürüyor dedi.

Tesis ayrıca örnekleme ve bekleme odaları için tesis olarak da kullanılmaktadır.

Werger, Ülkenin 21 bölgesinin toplam 8'inin bu tür destek aldığını söyledi.

Visby'de geçen hafta nispeten büyük bir bina inşa edildi. Dün, Strömstad ve Kungälv'deki benzer binalar tamamlandı.

Pandemi başladığından bu yana sürekli olarak sağlık kapasitesini artırarak, salgının olası ikinci dalgası için de hazırlıklı olduklarına işaret etti.

Editör: İsveç Gündemi