"Hasarın nasıl ortaya çıktığını hala bilmiyoruz" diyen beyin cerrahı ve Uppsala Üniversitesi'nde araştırmacı olan Elham Rostami, çoğu vakada koronavirüsün nörolojik semptomların ve sinir hücrelerinde meydana gelen hasarın doğrudan bir nedeni olmadığını söyledi.

Çalışma, çoğu yoğun bakıma ihtiyaç duyan 19 hastayı içermektedir.

Hastalığın ciddiyetine bakılmaksızın tüm hastalarda bir veya daha fazla sinir hasarı semptomu vardı: örneğin, zihinsel değişiklikler, bilinç düzeyinde azalma, kafa karışıklığı, baş ağrısı, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük.

Araştırma ekibi şimdi covid-19'un sinir hücrelerine nasıl zarar verebileceğini belirlemeye çalışıyor.

"Muhtemelen yaralanmaların arkasında tek değil birkaç farklı mekanizma vardır" diyen Elham Rostami, örneğin bazı hastalarda, covid-19'un beyne saldıran bir otoimmün reaksiyonu tetiklediğine dair işaretler gördük dedi.

Uzun vadeli etkilere gelince, Rostami'ye göre çoğu şey hala belirsiz.

"Ama umarız bizim ve diğerlerinin takip çalışmaları önümüzdeki yıl bize bu konuda çok daha fazla bilgi verecektir" ifadeleri kullandı.

Araştırmacılar, kimin kalıcı sorunları olduğunu ve bu durumda kendilerini nasıl gösterdiklerini bulmak için nörolojik semptomları olan covid hastalarını takip edecekler.

Elham Rostami, O zaman, hastalık sırasında hastaların semptomları ile omurilik sıvısı örneklerinden alınan test sonuçları ve uzun vadeli sorunlar arasında bir bağlantı olup olmadığını da görüleceğini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi