Salgının merkezi olan başkent Stockholm'de vakaların ve ölümlerin hızlı artışı sürerken, şuana kadar başkentte tespit edilen vaka sayısı 1.979 ve virüsle bağlantılı hayatını kaybedenlerin sayısı 103'e yükseldi.

İsveç geneli bölgelere göre hayatını kaybeden ve vaka sayısı şöyle:

  • Stockholm vaka 1979 hayatını kaybeden 103
  • Västra Götaland vaka 399 hayatını kaybeden 6
  • Östergötland vaka 376 hayatını kaybeden 6
  • Skåne vaka 283 hayatını kaybeden 8
  • Sörmland vaka 239 hayatını kaybeden 18
  • Uppsala vaka 183 hayatını kaybeden 6
  • Jönköping vaka 126 hayatını kaybeden 9
  • Örebro vaka 109 hayatını kaybeden 1
  • Dalarna vaka 97 hayatını kaybeden 9
  • Halland vaka 96 hayatını kaybeden 7
  • Gävleborg vaka 86 hayatını kaybeden 2
  • Jämtland vaka 81 hayatını kaybeden 0
  • Västmanland vaka 79 hayatını kaybeden 2
  • Västerbotten vaka 55 hayatını kaybeden 0
  • Norrbotten vaka 51 hayatını kaybeden 1
  • Värmland vaka 50 hayatını kaybeden 1
  • Västernorrland vaka 46 hayatını kaybeden 0
  • Kalmar vaka 34 hayatını kaybeden 1
  • Kronoberg vaka 34 hayatını kaybeden 0
  • Blekinge vaka 21 hayatını kaybeden 0
  • Gotland vaka 11 hayatını kaybeden 0

Bugün gerçekleştirilen basın toplantısında:

Başbakan Stefan Löfven şunları söyledi:

Virüs İsveç'e sertçe vuruyor, olayların seyri hızla değişebilir. Önümüzdeki haftalar çok önemli hale gelecek şekilde durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Hükümet, parlamento ve ilgili makamlar, herkesin günlük yaşamını sınırlayan ve değiştiren kararlar verdiler.

Enfeksiyonun yayılmasını engellemek, risk gruplarını korumak ve sağlık hizmetleri için kaynakları güvence altına almak için gerekli önlemleri aldık. Bugün, bu tür önlemler de sunulmaktadır.

Her birimizin her gün gösterdiği çaba en önemli şeydir. Her İsveçlinin kendini koruma yükümlülüğü vardır. Paskalya için gezilerinizi doğru ayarlayın. 70 yaşın üzerindeyseniz veya başka bir risk grubuna aitseniz, alışveriş veya diğer konularda yardım isteyin.

Paskalya bayramında çocukların şeker istemek için komşularına dokunmasına izin vermeyin. Bu alışkanlığı bir süre erteleyin gibi ifadeler kullandı.

Stefan Löfven: "Kısa süreli izinler verdik, bekleme süresi kesintisini iptal ettik, diğer şeylerin yanı sıra geçici olarak a-kassan tazminatını geçici olarak güçlendiriyoruz.

Bu krizin ötesinde, ani ekonomik kriz ülkemizde yükselebilir yorumunda bulundu.

Başbakan Stefan Löfven, hükümetin gerektiğinde ilave kararlar almaya devam edeceğini, mesafeleri koruma, yaşlıları ve risk altındaki grupları koruma ve evde belirtilerle kalmayla ilgili daha önce verilen tavsiyeleri tekrarlamaya devam edeceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Başbakan Yardımcısı Isabella Lövin:

"Ciddi ve benzersiz bir durumdayız. Hükümet, Riksdag'ın parti lideriyle bugün bile bilgilendirmek ve konuşmak için birkaç kez görüştü. Böyle bir durumda, krizi birlikte çözmek ve durum hakkında ortak bir anlayışa sahip olmak zorundayız. Bu nedenle parti lideri müzakerelerinde Ulusal Sosyal İşler Kurulu ve Halk Sağlığı Kurumu genel müdürleri hazır bulundu.

Diğer parti liderlerine yapıcı yaklaşımları ve görüşmelerdeki unsurları için teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Isabella Lövin:

Bu fırsatı birçok insanın şu anda içinde bulunduğu tecrit hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Geçen hafta ben ve Başbakan emeklilik örgütleriyle görüştük. Yaşlıların ve risk altındaki grupların evde kalmaya devam etmeleri ve kendilerini gereksiz risklere maruz bırakmamaları son derece önemlidir.

Toplumun ve diğerlerinin yararını korumak için kendi özgürlüklerini sınırlamak bir fedakarlıktır. Evde kalmayı seçen, seyahat etmekten kaçınan, çocuklarla ve torunlarla görüşmekten kaçınan ve etkinliklerde kendilerini kısıtlayan herkese teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, diğer insanlara yardım ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum, bir çanta yemek pişirmek veya alışveriş yapmak olabilir. İsveç'in en iyi yönlerini gösteriyorsunuz.

Başbakan Yardımcısı Isabella Lövin:

Hükümet daha fazla kısıtlamaya karar verdi. Dünkü hükümet toplantısında, ülkedeki tüm yaşlıları ziyaret etmenin yasaklanmasına karar verdik. Karar yarından itibaren geçerli olacak.

Hükümet başka adımlar atıyor: Bugün, covid-19'un testini artırmak için hızla ulusal bir strateji geliştirmek için Halk Sağlığı Kurumu'nu görevlendirdik.

Daha geniş testlerin olumlu etkisi, negatif test edilenlerin hizmete dönebilmeleridir. Birçoğu hafif semptomlardan şikayetçi olduğundan, önemli miktarda personelin serbest bırakılmasına neden olabilir diyerek, hükümetin görüşlerini aktardı.

Sosyal Bakan Lena Hallengren:

Sağlık ve bakım personeli, koronavirüs ile mücadelede ön plandadır. İşini güvenli bir şekilde yapabilmeli, hasta gerektiğinde bakım alabilmelidir. Kişisel koruyucu ekipman almak için tüm toplumu harekete geçiriyoruz ve yoğun bakım ünitelerinin artması gerekiyor.

Ulusal sınav büyük ölçüde genişletilmelidir. Karşılaştırılabilir ülkeler arasında, İsveç nüfusu bakımından en çok test edilen ülkelerden biridir. Pazar gününe kadar ülke genelinde toplam 36 bin kişi test edildi.

Sosyal Bakan Lena Hallengren:

İkinci olarak, testler sağlığı yeterince iyi olmayan bireylere yöneliktir.

Ortak testlerle bu düşük kalite testlerinden kaçınabileceğinizi söylüyor.

Üçüncüsü: Durum, tamamlanmış enfeksiyon testini içerir. Covid-19 olanların bağışıklık geliştirmesi beklenir.

Her şey enfeksiyonun yayılmasını engellemek ve risk altındaki insanları korumakla ilgilidir. Yüksek yaş ana risk faktörüdür. En çılgın insanlarımız yaşlı evlerde yaşıyor, enfeksiyonu uzak tutmak için elimizden geleni yapmalıyız. Ziyaretçi kısıtlamaları uygulandı, ancak kısmen ülkede birçok sanatçı olduğu için tekdüzen kurallara ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Ziyaret yasağı yarından itibaren geçerlidir. Tavsiye yok bu bir yasak. İstisnalar çok kısıtlayıcı olmalıdır.

Çok istesek bile, daha fazlasını isteyeceğiz. Bağlı kalın, ancak mesafenizi koruyun denildi.

Editör: İsveç Gündemi