Açıklamalarda genel durumun iyiye gittiği sürekli dillendirilen İsveç'te son zamanlardaki ülke geneli vaka sayısında ciddi artış görülüyor.

Son bir gün içinde sisteme giren yeni vaka sayısı 775 olarak açıklandı. Yeni vakalarla birlikte ülkede tespit edilmiş toplam vaka sayısı 38 bin 589'a yükseldi.

Pazar günü ölüm bildirmeyen ve dün sekiz kişinin öldüğünü bildiren İsveç'te bugün 65 yeni can kaybı bildirdi.

Yeni bildirilen can kayıplarıyla birlikte ülkede şuana kadar toplam 4 bin 468 kişinin covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

Salgınla mücadele kapsamında dünya ülkelerinin tersine sürü bağışıklığı modeliyle kendine farklı bir yol çizen İsveç'te yoğun bakım kapasitesi yeterli olduğu söylense de covid-19 nedeniyle hastanede yoğun tedavi gören hasta sayısnıda artarak 2 bin 102'ye yükseldi.

Yetkililerin günlük basın toplantısında sunumla birlikte yaptığı açıklamalarda ülkedeki vaka sayısındaki artışın son günlerde öncelik grubu olan yaşlı bakım evleri, sağlık çalışanları ve diğer önemli alanlarda çalışanlara test sayısının arttırılmasına bağlıyor.

Başkent Stockholm'ün dışında artışın gözlendiği bazı bölgelerle ilgili durumun tam olarak anlaşılmadığı, ancak artışın sebepleri noktasında çalışmaların devam ettiği tekrar dile getirildi.

Bugünkü basın toplansına:  Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB), İletişim Direktörü Morgan Olofsson ve  İsveç İlaç Ajansı, İş Alanı Kullanım Direktörü Maja Marklund katıldı.

İşte günlük basın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell şöyle:

Dünya genelindeki salgınla ilgili küresel tabloya değinen Wisell, genel durumun değişmediğini, sayısal olarak salgının artarak devam ettiğini dile getirerel, özellikle son zamanlarda artışın etkin bir şekilde baş gösterdiği Brezilya ve ABD ile ilgili son yedi gün içinde en fazla sayıda vaka ile karakterize edilmiştir yorumunda bulundu. Diğer birçok ülkede de yayılımın devam ettiğini belirterek, tespit edilen vakaların buzdağının saadece görünen kısmı yorumunda bulundu.

İsveç verilerine bakarsak, "bugün çok sayıda yeni vakamız olduğunu görüyoruz. 775 Salı için tipik bir sayıdır" diyen Wisell, "8 Mayıs'tan bu yana, dışarıdaki tıbbi bakım ve vakaların poliklinik ve birinci basamakta tıbbi endikasyon için test edilmesini aktif olarak teşvik ettik" dedi.

Restoran ve eğlence mekanlarının artık daha düzenli çalıştığının altını da çizen Wisell, kurallara uymayan mekanlarla ilgili gerekli tespitlerin yapıldığı ve herkesin bu süreçte kurallara uyması için baskı yaptıklarını belirtti.

Test sayılarının artığını da belirterek, ne kadar çok test yapılırsa o kadar çok vaka tespit edilir diyen Wisell, "Mart ve Nisan aylarında salgın hastalığın gelişmesiyle keskin bir artış yaşadığımızı görüyoruz, sonra yeni vakaların sayısında bir istikrar ve sonra bir düşüş var. Şimdi örneklemeyi artırdığımız için daha fazla vaka buluyoruz" ifadeleri kullandı.

En fazla testin geçen hafta yapıldığını açıklayan Halk Sağlığı Kurumu, salgının başladığından beri ilk kez bir haftada 36 bin 500 civarında bir test yapıldığını açıklamıştı.

Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell:

"Gelişmeyi takip etmek için en sağlam değerler yoğun bakım vakalarını takip etmektir" diyerek, 2.102 kişinin yoğun bakım tedavisi gördüğünü belirtti.

Yoğun bakım verilerini ve artış düşüş dengeleri ile ilgili sunumda bilgi veren Wisell, genel durumunda iyi olduğunu ifade etti.

Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Vefat edenlere gelince, ölenler ve covid-19 teşhisi konanlar. Ölüm nedeni olmak zorunda değil.

"Gördüğünüz gibi, covid-19 teşhisi konmuş ölenlerin sayısı ile ölüm oranı yaklaşıyor. Büyük bir tutarsızlık elde edemiyoruz" dedi.

Wisell, "Şimdi görüyoruz ki yaklaşık 4.500 kişi öldü. Raporlamada bazı birikmiş işler olduğunu önceden biliyorsunuz. Rakamların yukarı doğru ayarlanması gerekebilir. Bu öğleden sonra veri tabanlarında bir çalışma yapıyoruz, yarın yeni bildirimler gelecek raporlamalarla artabilir" diyerek hayatını kaybeden kişi sayısının daha yüksek olduğuna işaret etti.

Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Alınan toplam numune sayısı artıyor. 21. hafta, personel örneklemesinin resmi tatillerde gerçekleşmediğini yorumladığımız için eğride bir sıçrama oldu.

Antikorları tespit ederek popülasyondaki bağışıklığa bakmak için yoğun çalışıyoruz. Sadece antikor üretimine yansıtılamaz, enfeksiyonun geçişini gösterebilecek başka şeyler de vardır. Ancak ölçülebilen, antikor düzeyleridir ifadeleri kullanarak, İsveç'in antikor testlerine verdiği önemi ifade etti.

Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell, sağlık merkezini ziyaret eden insanları test ederek, kanıtlanmış antikorların nasıl ölçüleceğini şöyle anlattı:

"Sağlık merkezinin arama modeli önceki yıllara göre önemli ölçüde değişmiştir. Önemli ölçüde değişti ve arayanların farklı bir hastalığı var. Çalışılan grubun bir parçası olanlar toplumu genel olarak temsil etmemektedir" dedi.

Çalışmalar 18-20. haftalarda yapıldı.

Diğer şeylerin yanı sıra, alerji testleri yapılan çocuklara ve ayrıca kan bağışçılarına bakıldı.

Yetişkin ve yaşlı grubunda yüksek antikor üretimi beklemiyoruz dedi.

Araştırma önümüzdeki hafta tamamlanabilir.

Wisell, yapılan araştırmalarla ilgili verilerin değerlendirilmesi ve sonuç bilgisine ulaştıktan sonra "bütünü derlediğimiz bir raporla dönüş yapacağız, gelecek hafta tamamlanmayabilir" dedi.

"Metropol bölgeler arasında, Stockholm, Skåne ve Västra Götaland arasında antikor seviyeleri arasında bir fark vardır."

Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell pandeminin çeşitli aşamalarında test stratejilerini de içeren bilgileri paylaştı:

Pandeminin başlangıcında sadece bir kaç vakanın olduğunu ve bunu durdurmak için test yoluna başvurarak durdurmayı deneyebilirsiniz. Ancak pandemi aşamasında, bölgede veya ülkede çok sayıda vaka varsa, o zaman amaç enfeksiyonu sınırlamak olur ifadeleri kullanarak, İsveç'in salgını sınırlamak üzere bir yol izlediğine işaret etti.

Wisell, salgının farklı bölgelerde nasıl seyrettiğini sunumla göstererek, "Ayrıca pandemik eğrinin farklı aşamalarında olduklarını da biliyoruz. Bu farklı ülkelerde de görülebilir, bazıları pandemiden erken etkilendi, örnek olarak İtalya'da önce en fazla sayıda vakayı gördük" dedi.

"Farklı aşamalardaki testlerin rolünü anlamak için farklı aşamalardaki karşı önlemlerin de anlaşılması gerekmektedir" diyen Wisell, İsveç'in sahip olduğu test stratejisini şöyle anlattı: "Bir pandemi evresinde ihtiyaç duyulduğu kadar çok denemek mümkün olmadığından, strateji kişi hastalandığında evde kalması olmuştur" dedi.

Wisell, İsveç'te "Bazı bölgeler hala erken aşamadadır" ifadeleri kullandı.

İsveç'te salgın etkisinin bölgelere göre farklılık gösterdiğinin altını çizen Wisell, tehlikenin daha geçmediğini ve herkesin buna göre dikkatli olması gerektiğini hatırlatarak konuşmasını tamamladı.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB), İletişim Direktörü Morgan Olofsson:

Testlerle ilgili, Halk Sağlığı Kurumu, ilçe yönetim kurulları ve SKR (İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri) ile MSB'de sosyal olarak önemli faaliyetlerde çalışan insanları test edebilmek için koşullar yaratmaya çalıştık.

İşe geri dönüp dönemeyeceklerini test etmek önemlidir. Bu toplumumuzun çalışmasıyla ilgili ve böylece biz buna alıştık dedi.

"Bireylere değil aktivitelere dikkat çekiyoruz" diyen Olofsson, "Bunun ötesinde, hangilerinin test edileceğini belirlemek yeterli değildir, ayrıca diğer kişilerde test edilebilmelidir" dedi.

Daha yaygın test için geçici çadırlar veya modüler mekanlar kurma konusunda çalıştıklarını söyleyen Olofsson, "Yarın örnek olarak Stenungssund'da modüler bir ev kuracağız" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Hastanede 2 binden fazla hastanın tedaviye ihtiyaç duymasına rağmen ülkedeki entübe hasta sayısının 556 olduğunu belirten Sandwall, bunlardan 311'i covid-19 nedeniyle solunum cihazına bağlı olan yoğun bakım hastasıdır dedi.

Ülkedeki mevcut tedavi kapasitesinin yüzde 30'unun hala boş olduğunu, ki bunun da ihtiyaçları karşılamak için oldukça yeterli olduğunun altını çizdi.

İsveç İlaç Ajansı, iş alanı müdürü Maja Marklund:

"İsveç'teki ilaç tedariki genel olarak iyi durumdadır" diyerek, "tabii ki ilaç tedariki ile ilgili durumun bazen sağlık hizmetlerinde belirsiz olduğu konusunda büyük bir anlayışa sahibiz" dedi.

Sık sık vurguladığımız şeyi tekrarlamak istiyorum diyen Marklund: "İlaç arzı, çok sayıda oyuncuya sahip karmaşık bir zincir. Mart ayında aldığımız ilaçların teslimatı, konuyla ilgili olarak paydaşlarla tutarlı bir diyalog kurmuştur. Birlikte ilaç tedarikini güçlendirmek için çalıştık" dedi.

İlaç tedariği konusunda süreci çok iyi takip ettiklerini, buna rağmen zaman zaman sıkıntıların olabildiğini ve yaşanan sorunlarında giderilmesi için çabaladıklarını belirtti.

Genel olarak, ilaçlara erişim durumunun biraz daha iyi olduğunun altını çizen Marklund, "Propofol konusunda kısıtlama ihtiyacının bir süre daha devam etmesi gerekmektedir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi