Can kayıpları ve yoğun bakım tedavisindeki saylarda düşüş eğilimi olduğu gözlenmesine rağmen dün bir milyon kişi başına en faz can kayıpları vererek dikkatleri çekmişti. Mayıs ayı içerisinde virüsten en fazla etkilenen ülkelerde can kayıpları ve vaka sayısında düşüşün olması nedeniyle İsveç'teki artışla birlikte en fazla can kaybı veren ülke noktasına yedinci kez getirmişti.

Bugün yeni vaka tespiti konusunda İsveç'te yine yükseliş gözleniyor. Son iki gündür üst üste 600 üzerinde bir vaka seyri olan İsveç'te düne göre can kayıpları daha düşük.

Son bir günde tespit edilen 639 yeni vakayla birlikte ülke genelinde tespit edilen toplam vaka sayısı 35 bin 727'ye yükselirken, 46 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle birlikte ülke genelindeki toplam can kaybı 4 bin 266'ya yükseldi.

Bugünkü günlük bilgilendirme toplantısına Halk Sağlığı Kurumu, Birim Başkanı Sara Byfors, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger, Gotland bölgesi enfeksiyon doktoru Maria Amér ve Tıbbi Derneği Başkanı Heidi Stensmyren katıldı.

İşte toplantının genel özeti:

Bilgilendirme toplantısında salgının küresel etkilerine vurgu yapılarak tehlikenin hala devam ettiği hatırlatıldı.

İsveç'te eskiye göre ölüm oranlarının düşerek günlük ortalama 51 oranına ulaştığı ancak yine de bu rakamların çok yüksek olduğunun altı çizildi.

Bölgelerin durumu ve vakaların bazı bölgelerdeki dalgalanmalarla ilgili de bilgiler aktarıldı.

Stockholm'de salgının biraz daha yavaşladığı ancak farklı bölgelerde henüz sebebi net olarak anlaşılmamış dalgalanmalar olduğu söylendi.

Hastanelerde tedavi gören hasta sayısı ile ilgili bilgilere bakıldığın yoğun tedavi gören hasta sayısının 2 bin 32 olduğu ancak bunların hepsinin entübe durumundaki hastalar olmadığı belirtilirken, yoğun bakımdaki durumun eskiye nazaran daha iyi olduğu belirtildi.

Şuanda tam teşekkülü yoğun bakım tedavisi gören ve solunum cihazına bağlı olarak hasta sayısı 595 olarak açıklanırken, bunlardan 335'i covid-19 bağlantılı hasta olduğu söylendi.

Vaka sayısının artışına dair araştırmaların devam ettiği belirtilirken, genel olarak bu durum sağlık çalışanlarına daha fazla test yapılmasına bağlanıyor.

Ancak son bir haftadır gelen verilerin sağlık çalışanları dışında sayınında önemli ölçüde arttığı gözleniyor.

Farklı kaynaklarda veriler daha yüksek gösterilse de Halk Sağlığı Kurumunun teyit ettiği kesin verilerin dikkate alınması tavsiye ediliyor.

Semptomu olan kişilerin evde kalmaya devam etmesi gerektiği, 70 ve üstü olan insanlarla temastan kaçınılması, kalabalık ortamlardan uzak ve el hijyenine de dikkat etmekte fayda olduğu hatırlatıldı.

Editör: İsveç Gündemi