Açıklanan yeni rakamlarla birlikte ülke genelindeki can kayıpları 9 bin 262'ye ulaştı. Ölümlerle ilgili hala geciken raporların olduğu belirtiliyor.

Yeni vakalar da tırmanışta

Halk Sağlığı Kurumu 12 bin 536 yeni vaka açıklarken, ülke genelindeki vaka sayısı 500 bin sınırına dayandı. Açıklanan yeni rakamlarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 482 bin 284'e ulaştı.

Yoğun bakımlardaki hasta sayısı artıyor.

Açıklanan verilere göre, yoğun bakımda 4 bin 275 kişinin tedavisine devam ediliyor.

İsveç Yoğun Bakım Siciline göre, tedavisi devam 387 hasta solunum cihazına bağlı entübe durumda.

Ülkedeki son durumla ilgili değerlendirmeler bulunan İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Küresel olarak haftalık vaka sayısı: Grafiğin son haftalarında da görebileceğiniz gibi, küresel olarak çok yüksek düzeyde vakalarla devam etti. Salgın küresel ölçekte yavaşlıyor gibi görünmüyor.

AB / AEA ve Birleşik Krallık: Burada da çok sayıda vaka var ve önemli bir yavaşlama yok.

Eskiye göre çok büyük değişiklikler yok, birçok bölgede çok sayıda vaka olduğunu görüyoruz. Avrupa'da, bu dönemde, Litvanya 1.300'ün biraz üzerinde vaka ile 100.000 kişi başına en yüksek vaka sayısına sahip ülkedir, onu Slovenya ve Hollanda izlemektedir ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

İsveç'te, ülkede toplam 480 binden fazla rapor edilmiş vaka var. Son 14 günde 100.000 kişi başına düşen rakam, 725 olduğunu ve bölgedeki birçok ülkenin İsveç ile aynı seviyede olduğunu belirtti.

İsveç verileri, Noel / Yeni Yıl ve on üçüncü hafta sonları sırasında belirsizdir. Testler başladığında artacağı gerçeğine hazırlıklı olmalıyız.

İsveç'te testler son iki haftada azaldı. 51. haftada 200.000'den fazla kişi test edildi ve test edilenlerin yüzde 21'i pozitifti ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Farklı yaş gruplarında yaygınlık açısından durum farklı görünüyor (covid-19'a göre).

100 bin kişi başına görülme vaka sıklığı 20-59 yaş gruplarında yüksektir.

Çalışanların insidansı çok yüksektir.

En genç yaş grubu, 0-19 yaş, genel olarak düşük bir insidansa sahiptir. Bu yaş grubuna daha yakından bakarsanız, 13-15 ve 18-19 yaşları daha yüksek bir insidansa sahip. 100.000 kişi başına 600'den fazla vaka çok yüksektir. İleri yaş grupları için en yüksek seviyeye yakındır.

52. ve 53. haftalarda insidansın keskin bir şekilde düştüğünü, verilerin belirsiz olduğunu, çünkü daha düşük bir test olduğunu belirtti.

Wisell, "Aynı zamanda genel olarak tatillerde toplumun tamamı için enfekte olma durumu fazladır" ifadeleri kullandı.

Haftalık yoğun bakım ünitesi sayısı: 

Yoğun bakımda haftada 200 vakaya kadar çıkan çok sayıda IVA desteğine ihtiyaç duyan hasta var. Bu nedenle, IVA'ya her gün yaklaşık 30 yeni vakanın kabul edildiği ciddi bir durum yaşanıyor.

Haftalık ölüm sayısı: 

Burada da raporlamada bir gecikme var. Şu anda bildirilen 9.262 ölüm var, ülkede çok sayıda ölüm vakası olduğu için önümüzdeki haftalarda bu sayıların yükselmesini bekliyoruz.


İsveç Halk Sağlığı Ajansı'nın departman başkanı Karin Tegmark Wisell:

Birleşik Krallık ve Güney Afrika'daki covid-19'un iki çeşidinden de bahsetti.

Varyant vakalarını belirlemek için izleme yoğunlaştırılmıştır.

İngiltere varyantına ait 17 vaka İsveç'te bulundu, bunların beşinin seyahat bağlantısı yok.

"Seyahat kuplajı ile örneklenenler arasında bu varyanta sahip olanların yüzde 30-40'ın biraz üzerinde olduğunu görüyoruz. İngiltere'den gelen gezginlerin nispeten büyük bir kısmında bu özel varyant var" ifadeleri kullandı.

Güney Afrika varyantı taşıyan bir vaka var. Bu hastanın seyahat bağlantısı vardır.

Mutasyonla ilgili daha fazla vakanın keşfedilme olasılığı yüksek kabul edilir.

"Güney Afrika ve Birleşik Krallık'tan gelen yolcular 7 gün boyunca evde kalmalı, başkalarıyla her türlü temastan kaçınmalı ve ülkeye geldikten sonra mümkün olan en kısa sürede kendilerini test ettirmeli ve ardından 5. gün tekrar test yaptırmak önemlidir. İlk testte birkaçı negatif çıktı ancak daha sonra pozitif çıktılar" diyen Tegmark Wisell, Güney Afrika ve Birleşik Krallık'a seyahat edenler, evde yaşayan diğer bireylerden ayrı bir bölümde kalması gerektiğini söyledi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Eğitim Bakanı ile yapılan basın toplantısında sunulan karar hakkında da değerlendirme de bulundu:

"Hükümet yarın lisede de uzaktan eğitim imkânı sağlamayı planlıyor. Bu kararla üst düzey ortaöğretim okulları, gerekirse uzaktan ve uzaktan eğitim yapma imkânına sahip olacak.

Uzaktan eğitim, diğer önlemler alındıktan sonra dikkatli kullanılmalıdır" dedi.

Ayrıca Noel tatillerinden birçok kişinin dönüşte, mümkünse evden çalışmaları önemlidir, pandemi sırasında geçerli olan kural ve tavsiyeleri takip edin ifadeleri kullandı.
 

Editör: İsveç Gündemi