Hafta sonu ve paskalya nedeniyle verilerin geç gelmesiyle birlikte hafta sonu düşük ivmede devam eden can kayıpları ve yeni vaka sayıları bugün mesailerin başlamasıyla birlikte şuana kadar i sayılarda keskin bir artış meydana geldi.

Ülke genelinde vaka sayısı 11 bin 445 olurken, covid-19 bağlantılı can kayıpları da 1.033'e yükseldi.

Yeni verilere göre, dünkü veri güncellemesinden şuana kadar kayda geçen can kaybı 114 olarak açıklandı.

Komuoyu bilgilendirme toplantısına, Halk Sağlığı Kurumu, Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Stratejik Danışman, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı Svante Werger ve Kriz yönetim müdürü, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Johanna Sandwall katıldı.

Verilere dair özellikle altı çizilen şey rakamların onaylanmış olan rakamlar olduğu gerçek rakamlar olmadığı belirtiliyor.

Gerçek rakamların yarın ve önümüzdeki günlerde sisteme girişlerinin yapılacağı belirtildi.

İşte basın toplantısından genel notlar:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Dünyanın durumu da aynı şekilde değişmeden devam ediyor. Gelecekte her gün aynı sayıda vaka ortaya çıkıyor. Avrupa'da hala durumlar dengelenmedi, Rusya biraz daha yakınlaşmaya başlasa da, şu an Amerika en büyük endişe kaynağı. Çin'de insanlar yeni vakaların tekrar ortaya çıkmaya başlamasından biraz endişe duyuyorlar.

İsveç'te hala günlük hayatta olmadığımız doğru, yarın ilk olarak gerçek rakamlar alacağız. Geçen hafta sonu ile aynı seviyede kalıyoruz. Henüz sisteme girmemiş vakalarla yarın ne olacağını göreceğiz.

İsveç'te, yoğun bakım ünitesinde bine yakın (887) hasta bulunuyor. 11 bin'in üzerinde vakamız var, şimdi IVA'dan (yoğun bakım ünitesi) giderek daha fazla baskı görüyor.

Ölüm rakamı şu anda en az güvenebileceğimiz rakamlardır, tüm günlerde çok daha yüksek rakamlarla doldurulacaktır bu sayılar verilen rakamlardan daha yüksek olabileceği belirtildi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Enfekte olan diğer ülkelerden insanları kapsayan vakaların oranını inceledi.

Bu insanlara şimdiye kadar yaptığımızdan daha iyi ulaşmayı umuyoruz.

Hatırlamaya devam etmemiz önemlidir: eğer hastaysanız, evde kalın, 70 yaşın üzerindeyseniz, evde kalın ve sosyal temaslardan kaçının, el hijyenini, ertelenebilirse sosyal bağlamları düşünün.

Yeni istatistikler, seyahatin hafta sonu boyunca önemli ölçüde azaldığını gösteriyor şeklinde ifadeler kullandı.

İsveç'teki vaka ve ölüm oranlarının doğru olmadığının altını çizen Tegnell, hafta sonu ve tatil nedeniyle özellikle ölüm rakamlarının tam olarak sisteme girilmediğini belirtti.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Devam eden geçiş zaman ve kaynak gerektirir. Mevcut kaynaklarımızı her geçen gün artırmaya devam ediyoruz. Bugün IVA'da covid-19 ve diğer 300 hastadan dolayı 530 hasta var. İsveç'te iva kapasitesi konusunda bir mevcudiyet kalmaktadır.

"Tıbbi tedavi almaktan korkmayın" diyen Sandwall, insanların sağlık hizmetlerine yük bindirmemek için tedaviye başvurmadıklarına dair bilgiler alıyoruz ifadeleri kullandı.

Kritik etkiye sahip daha az bölgemiz var, çok acil bir ihtiyaç var, ancak önümüzdeki birkaç gün içinde sürdürülebilir olmadıklarını belirten bölgeler var.

Yanlış yönde değil, doğru yöndeyiz ifadeleri kullandı.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Stratejik Danışmanı Svante Werger:

Hangi sorulara baktığımız konusu açık, göreceli olarak şeffaf olduk. İleriye dönük krize hazırlık perspektiflerini gündeme getirmemiz, tüm bu senaryoların gerçekleşeceğine inandığımız anlamına gelmez. Bu riskleri azaltmaktır.

Bu sizin için de özel bir mesaj. Bu krizin bitmeden zaman alacağı şekilde hazırlanın. Bölgenizdeki diğer insanlarla işbirliği yapın, mümkün olan her yerde yardımcı olun.

Editör: İsveç Gündemi