Hafta başından bu yana ortalama günde yüzden fazla hastanın hayatını kaybettiği İsveç'te koronavirüsle mücadele konusunda sınıfta kaldığı tartışılmaya devam ederken, yetkililer alınan önlemlerin yeterli, durumun kontrol altında olduğunu söylüyor.

İsveç'teki son durum nedir? Bugünkü basın toplantısında neler söylendi? 

İşte tüm o ayrıntılar:

Günlük bilgilendirme toplantısına:  Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nda kriz yönetimi müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Hukuk uzmanı Katrin Westlund ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Operasyonel Yönetim Birimi Başkanı Maria Bergstrand katıldı.

Halk Sağlığı Kurumu yeni rakamlarına göre, İsveç'te covid-19 sonucu hayatını kaybeden kişi sayısı 793' yükseldi.

Son 24 saat içinde 106 kişinin daha hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.

Ülkedeki toplam vaka sayısı 9 bin 141 açıklandı.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Bu, diğer ülkelere kıyasla son derece hassas bir görüntü.

80 yaşından büyüklerin ölme olasılığı daha yüksektir. Kronik bir hastalığınız varsa, risk daha da artar. Yaşlılarda hızla artan ölümler var ama bu çok, çok, olağandışı.

Eğri umarım düz kısımda Stockholm'de, şu anda bir yerlerde olduğumuzu düşünüyoruz.

Stockholm bölgesinde ilk başta bağışıklık çalışması yaptık. Stockholm'de 773 kişi katılmak istedi. Orada virüsü taşıyan az sayıda vaka bulduk. Bu, Stockholm nüfusunun yüzde 2,5'inin enfekte olduğu anlamına gelmiyor, ancak o zaman virüsü taşıdılar. Virüsü yaklaşık 5 gün taşırsınız. Stockholm'de enfekte olanların sayısı hakkında ne düşünebileceğinizi görmek için farklı modellere koyuyoruz.

Ülkenin geri kalanında devam eden araştırmalarda yaklaşık 4000 kişi ile Paskalya'dan sonra yapılacak.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Sosyal bağlantılar hakkında uyarılar aldık, ancak bununla ilgili olarak mümkün olduğunca az insanla temas kurmalıyız. Sosyal medya ve telefonlardaki sosyal temaslar elbette sadece iyidir. Ayrı kalmak önemlidir.

Enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için büyük bir kişisel sorumluluk var diyen Tegnell, enfeksiyon yayılmasını azaltmak için geçerli olan tavsiyelere uymaya dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Anders Tegnell, Halk Sağlığı Kurumu, enfeksiyon riskini olabildiğince azaltmak için ne düşünülmesi gerektiğine dair tavsiyeleri yineledi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Kritik hastalıklar için daha fazla bakım merkezini tamamlamak üzere yapılanma çalışmaları devam etmektedir. Şu anda 990 kullanılabilir yoğun bakım yeri mevcut, çalışmalar devam ediyor.

Bu, yer değiştirme etkilerine, bekleyebilecek bakımlara, akut olmayan şeylere katkıda bulunur. Ancak ihtiyacınız yoksa tıbbi yardım almaktan korkmayın. Acil bir ihtiyaca rağmen 1177'yi aramadığınızı gösteren işaretler aldık. Bakım gereksiniminiz varsa bakım almalısınız.

Yoğun bakım alanlarından yaklaşık yüzde 20 kapasite hala mevcuttur.

Ulusal Sağlık Kurulu kriz yönetimi müdürü Johanna Sandwall, diğerlerinin yanı sıra solunum maskeleri üzerinde çeşitli anlaşmalar imzalandığını bildirdi. Bugün farklı bölgelere 313 solunum cihazı dağıtılmıştır dedi.

Sandwall, bizi destekleyen İsveç Savunma Malzemesi İdaresi ile yakın çalışıyoruz. Yaptığımız önemli ve iyi anlaşmaları bulmak bizim için inanılmaz önemli bir iş.

Acil ek ihtiyaçlar için bölgelere destek konusunda her gün 10-15 karar alıyoruz.

Diğer şeylerin yanı sıra 1 milyondan fazla koruyucu eldiven piyasaya sürüldü ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nda hukuk uzmanı Katrin Westlund:

Hükümet, yaşlılar için özel konutlara gelen ziyaretçilerin yasaklanması anlamına gelen bir yönetmelik kararı aldı. Bu yönetmelikte ziyaretçiler yasağına muafiyet tanınması mümkündür.

Bireysel durumda özel koşullar varsa, diğeri konaklama yerinde küçük bir enfeksiyon riski olup olmadığıdır.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, bu koşulların mevcut olabileceği durumlar hakkında tavsiyelerde bulunmuştur. Örneğin, yaşamın sonunda veya demans gibi çok güçlü hasta endişelerinde.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Operasyonel Yönetim Birimi Başkanı Maria Bergstrand:

MSB, belediyelerden daha fazlasının güçlendirilmesi gerektiğine dair net sinyaller almaktadır. Bu nedenle merkezi otoritelere, ilçe yönetim kurullarına ve bölgelere gönüllü desteği güçlendiriyoruz. Bunu bir koordinasyon işlevi ayarlayan 18 gönüllü kuruluşla yapıyoruz.

Mevcut olabilecek ihtiyaçlar şunlardır: araç sürücüleri, lojistik uzmanları ve sağlık hizmeti sağlayıcıları.

Bahsettiğim işlevler ve kuruluşlar için gönüllülük ve iletişim bilgileri hakkında daha fazla bilgi MSB'nin web sitesinde bulunabilir.

Bir risk grubuna mensupsanız ve yiyecek veya ilaç almak için desteğe ihtiyacınız varsa, belediyenize başvurun.

Gönüllü çalışan herkese teşekkürler, harika ve önemli bir iş çıkarırsınız.

Editör: İsveç Gündemi