Son bir günde covid-19 nedeniyle 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, bu rakamla birlikte ülke genelinde hayatını kaybeden kişi sayısı 5 bin 766 oldu.

Küresel ölçekte vaka sayılarının 19 milyonlara yaklaştığı pandemide Avrupa'nın birçok ülkesinde ikinci dalga olarak kabul edilen artışlar gözleniyor.

74 ülkede vaka sayısında yeniden artış gözlendiği dünya genelinde durumun giderek daha ciddileşmeye başladığı uzmanlar tarafından giderek daha fazla dillendiriliyor.

Avrupa'da şuana kadar tespit edilen vaka sayısı 1.8 milyon kişiye ulaşırken, 183 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.

İsveç'te Temmuz itibarıyla vaka sayısı ve can kayıpları kademeli olarak düşerken, komşu ülkelerde vaka sayısında yeniden bir artış olduğu gözleniyor.

7 Mayıs'tan bu yana Danimarka'da ilk kez bir günde 112 yeni vaka kayıtlara geçerken, vakaların yeniden artışa geçmesinin temel nedeni kısıtlamaların kalkması olarak görülüyor.

Koronavirüs salgınıyla ilgili İsveç'in izlediği yol nedeniyle toplumun daha fazla bağışıklık kazandığı ve düşüşün doğal bir düşüş olarak takip edildiği belirtiliyor.

İsveç'te yeniden vaka artışlarının sonbaharda yaşanması beklenirken, yeni bir dalganın etkisini fazla yaşamamak için şimdiden önemli adımlar atılıyor.

İsveç'te halihazırda koronavirüs nedeniyle 2 bin 526 kişi hastanelerde tedavisi devam ederken, bunlardan 38 kişinin entübe durumda olduğu açıklandı.

Günlük basın bilgilendirme toplatısında pandemiyi değerlendiren Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, gündeme dair önemli bilgiler verdi.

Küresel salgının artarak devam ettiğine vurgu yapan Tegnell, açılmalarla birlikte Avrupa'nın bazı ülkelerinde de vakalarda artış olduğunu belirtti.

Pandemi başlangıcında en fazla bedel ödeyen İsveç huzurevlerinin, sıkıntılı günleri hızlı geride bıraktığını ve sonrasında çok iyi bir sınav verdiklerini belirterek, yaşlıların enfeksiyondan korunmasında önemli bir yol aldıklarını belirtti.

Virüsün ivme kazandığı günlerden bu yana ilk şoktan sonra İsveç'teki yaşlı bakım evlerindeki vakaların düşmesi ve gün geçtikçe bu rakamların iyice geriye çekilmesiyle birlikte can kayıplarında da önemli bir düşüş meydana geldi.

Son haftalardaki yeni vakaların daha çok gençler arasında olduğunu vurgulayan Tegnell, hastalığı ağır geçiren kişi sayısı oldukça düştü ve vakalar daha çok hafif vakalar şeklinde olduğunu söyledi.

Tegnell, Sonbahara tekrar dikkat çekerek, virüsün yeniden etkisini insanların işlerine dönmesi ve okulların açılmasıyla belli olacağını vurgulayarak, bu konuda gerekli önlemlerin ve farklı planların olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: İsveç Gündemi