Yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki vaka sayısı 80 bin 100 olurken, şuana kadar hayatını kaybeden kişi sayısı 5 bin 739'a ulaştı.

Koronavirüs salgınıyla ilgili yoğun bilgilerin verildiği günde, genel durumun iyiye gittiğini ve bu süreçte tüm toplumun tedbirli davraması sonucunda önemli bir yol katedildiği belirtildi.

Salgının merkezi olan başkent Stockholm en fazla vaka ve can kayıplarının yaşandığı bölgelerin başında geliyor.

Stockholm bölgesinde şuana kadar tespit edilen vaka sayısı 23 bin 239 olurken, hayatını yitirenlerin sayısı 2 bin 387'ye ulaştı.

Haziran'dan bu yana en fazla vaka Västra Götaland bölgesinde:

Västra Götaland bölgesi pandeminin başlangıcında vakaların en az olduğu bölge iken, Mayıs ortasında bölgede vakalar daha yoğun görülmeye başlandı. Haziran'da en fazla vakanın yaşandığı bölge olan Västra Götaland'da şuana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 18 bin 65'e ulaştı. Ancak can kayıpları noktasında Stockholm'e göre çok daha düşük bir oran görünüyor. Bölgede şuana kadar 836 kişi yaşamını yitirirken, bu oranla aslında can kayıpları konusunda en az orana sahip olan bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

Bugün önemli mesajların verildiği basın toplantılarında, genel durumunda kontrol altında olduğu ve eğrinin iyiye gittiğinin altı çizilirken, Eylül ve Ekim aylarında salgının yeniden hız kazanma ihtimaline karşı da ciddi hazırlıklar olduğu vurgulandı.

Gribal enfeksiyonların baş gösterdiği sonbaharda, birçok şirketin çalışanlarını evden çalışma zeminini hazırlayarak bu konuda yüksek bir başarı sağlandığı ifade edildi.

Gerekirse eğitimlerinde uzaktan sağlanacağı vurgulanırken, sonbaharda özellikle trafikteki yoğunluğun önlenmesi için şimdiden planlamaların yapıldığını ve o dönemlerde gerekirse toplu taşıma araçlarının doluluk kapasitelerinin yarıya düşürüleceği ifade edildi.

Pandeminin başladığı günden bu yana altı ay sonunda İsveç'in çok önemli bir bilgi birikimine sahip olduğu ve bundan sonraki süreçlerde daha hazırlıklı olduğu söylendi.

Stockholm'de bağışıklık oranında net bir rakam olmasa da özellikle salgının merkezi olan bu bölgede, başkentlilerin yüzde 40 oranında bağışıklık kazandığı tahmin  ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi