Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre İsveç'te 76 kişi daha hayatını kaybetti. Yeni rakamlarla birlikte İsveç'te hayatını kaybedenleri sayısı 477'ye ulaşırken, toplam vaka sayısının 7 bin 206'ya yükseldiği belirtildi. 

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı da ciddi şekilde arttı. Yeni vakalarla birlikte yoğun bakımlarda 590 hastanın tedavi gördüğü bildirildi.

Haftanın ilk basın toplantısından notlar şöyle:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Hala küresel düzeyde vakalar hızla büyüyor, şimdi dünyada 1,25 milyon enfekte insan var, 70 bin kişi hayatını kaybetti. Avrupa'da neredeyse 600 bin enfekte insan bulunuyor. ABD'deki artış çok fazla, çoğu yeni vakalar açıklıyorlar. İspanya'da olduğu gibi İtalya'nın da düşüş eğilimi var. Bununla birlikte, Güney Amerika'nın daha fazla vakası var gibi görünüyor.

İsveç'te, Pazartesi günleri her zamanki gibi, hafta sonu ve bugün içinde birkaç vakamız oldu, ancak büyük bir dikkatle yorumlanması gerekiyor, hafta sonları daha az rapor olacağını biliyoruz. Buna karşılık, IVA vakaları (yoğun bakım) birkaç haftadır sabit kalmıştır. Her gün yaklaşık aynı sayıda yeni vaka ile süreç devam ediyor.

Covid-19'da kaç kişinin öldüğü konusunda birçok tartışma var, bunlar çeşitli hastalıkları olan yaşlı insanlar, neden öldüklerini söylemek zor. Raporlamada bir gecikme var. Bu nedenle, günlük vakalar değişiklik göstermektedir. Ortalama günde 30'un biraz altında olduğunu görebiliriz. Stockholm'de daha fazla vakayla uğraştık. Rakamlar iyileşiyor ama her zaman gecikme olabiliyor.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Yaptığımız işin bir etkisi olduğunu göstermek için bugün başka rakamlar getirdik.

Bu yıl hızlı bir düşüş yaşayan grip resmini gösteriyor.

Önerileri uygulamaya başladığımızda 8. ve 9. haftalarda çok ani ve hızlı bir kesinti olacaktır. Bir bakıma önceki grip mevsimlerinde görmedik.

Kış hastalığı için bile, aynı durumlarda hızlı bir düşüş yaşandı.

İnsanlar arasında mesafe ve daha fazla el yıkamasının virüs üzerinde etkisi vardır. Koronavirüste de yapsaydı beklenmedik olmazdı.

Halk Sağlığı Ajansı devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Tahmin modellerinin diğerlerinin yanı sıra Lombardy, İtalya'dakine benzer bir senaryoya dayanarak güncellendiğini bildiriyor.

Bu veriler İsveç'teki durumu Çin verilerinden daha iyi yansıtıyor.

Hâlâ eğriyi dengelemeye çalışıyoruz, hala hastane yerlerinin sayısına kadar çok şey var.

Şu anda en büyük endişemiz bu, özellikle Stockholm'de olduğu kadar ülkenin geri kalanında da birçok yaşlı bakım evinde insanlar enfeksiyon kaptı. İnsanların birçoğu akrabalarını kaybeder. Katılan herkesin daha iyi alabileceğiniz faaliyetlerinden geçmesi gerçekten önemlidir. Test edilebildiğini ve kimin hastalandığını görebildiğini daha kolay araştırmak için çeşitli bölgelerle birlikte çalışıyoruz.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Yaşlı evlerinin durumunu tam olarak nasıl iyileştirebileceğini görmek için birkaç bölgeye bakıldığını söyledi.

İskandinav meslektaşlarımla konuştuğumda, orada aynı sorunları yok. Eğer bir zaman meselesiyse, görülmeye devam eder.

Koruyucu ekipman, özellikle yaşlılarda asla bir sorunu çözmeyecektir. Hasta olduğunuzda evde olmak en önemli şeydir.

Enfeksiyonun hastalar arasında yayılmasını durdurmak istiyorsanız, temel hijyen rutinleri en önemlisidir.

Personeli korumak için en önemli şey maske korumasıdır. Ancak yaşlılarda diğer bakımlardaki kadar büyük risk yoktur.

Paskalya'da şimdi daha da önemli olan bir başka çağrı: hasta iseniz, en azından yapmak istediğiniz bir seyahatten vazgeçip evde kalın.

70 yaşındaysanız evde kalın, kişileri teması en aza indirin.

Topluluk içinde mesafeyi koruyun, dışarıda olmak iyidir, ancak mesafeyi koruyun. Restoranlar açık havada yemek yemekten eşit derecede sorumludur.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Bugün, İsveç'te kritik hastalara daha fazla bakım sağlamak için yeniden yapılanma çalışmalarının yüzde 80'lik bir artışla ortaya çıktığını görebiliriz. Bunlar devam edecek. Bu bakım alanlarının oluşturulması için bölgelerde büyük çalışmalar devam etmektedir. Kritik hastalar için yüzde 20'lik bir kapasitemiz var. Yaklaşık 400'ü yoğun bakım ünitesinden oluşmaktadır.

Bahsettiğimiz bakım alanları için tesisler, personel ve koruyucu ekipman var.

Bölgenin sıkı çalıştığı, Ulusal Sağlık Kurulu'nun tamamlayıcı çalışmasının bulunduğu malzeme arzı konusu, net bir eksikliğimiz yok, ancak planlama ve erişimde kalıcılık yok.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Acil ihtiyaçlar çözülebilir, ancak dayanıklılık, daha uzun bir süre planlayabildiğimiz için hala çözemiyoruz. Asla kalite güvencesi olmayan malzemeler satın almayacağız.

Kalite güveni olmayan maske yapmak ve korunduğunuza inanmak, yanlış önlem olur, enfeksiyonun sağlık personeline yayılması için ciddi sonuçlar doğurabilir.

İşe yaramayan bir şeye sahip olmak, hiçbir şeye sahip olmaktan daha iyi değildir. Hangi risklere maruz kaldığınızı ve yeterli korumanız olduğunu bilmelisiniz. Çalıştığını düşündüğünüz koruma ile hareket etmek mümkün değildir.

Operasyonel Yönetim Birimi Birim Başkanı, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Maria Bergstrand:

Şu anda buradayken, 60 kadar yetkili makam, şirket ve kuruluş için iletişimcilerle bir işbirliği konferansı düzenleniyor. Herkes covid-19 ve pandemi ile ilgili çalışıyor. Her hafta koordineli bir şekilde iletişim kurmak ve iletişimdeki boşlukları belirlemek için toplantılarımız var.

Bilgi girişiminin hedefleri iki başlık var: öncelikle, enfeksiyonun yayılmasını engellemek için neler yapabileceğimizi bilmemiz gerekir, ikincisi, enfeksiyonun yayılmasını ve sonuçlarını durdurmak için hepimiz aktif ve sürdürülebilir bir şekilde katılmalıyız.

Malzeme durumuyla ilgili msb.se sitesi açılmıştır:

Yetkililer, bölgeler, ilçe kurulları, belediyeler, kuruluşlar, şirketler için ücretsizdir.

Operasyonel Yönetim Birimi Birim Başkanı, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Maria Bergstrand:

Öncelikle, geleneksel, sosyal ve dijital medya, gazeteler, radyo, televizyon ve bilgi panolarında geniş bir alanda reklamcılıkla çalışıyoruz. Bununla nüfusun yüzde 90'ına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz.

İkinci bölüm, inanç toplulukları, emeklilik örgütleri, erişilebilirlik örgütleri vb. ile, geleneksel bilgi kanallarını ve platformlarını almayan ve kullanmayan sivil toplumun tüm dalları ile işbirliği yapıyoruz. Belirli hedef gruplara ulaşmak için kar amacı gütmeyen bir temelde çok iyi destek aldık. Katkıda bulunanlara teşekkür etmek için bu fırsatı değerlendirmek istiyorum.

1177 birçok dilde bilgi sahibidir ve krisinformation.se 25 farklı dilde bilgi sahibidir.

Operasyonel Yönetim Birimi Birim Başkanı, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Maria Bergstrand:

İnsanların davranış kalıplarını ölçen tanınmış bazı kamuoyu kuruluşları vardır. Orada bunun doğru yönde ilerlediğini görebilirsiniz. Daha fazla insan sosyal mesafeyi tecrübe ediyor, hijyen konusunda daha dikkatli, çoğunluğu Paskalya sırasında kendi bölgelerinde evde kalacak.

Yetkililerin tavsiyelerini takip edin, kaynak açısından seçici olun, onaylanmış bilgi için krisinformation.se adresine gidin.

Editör: İsveç Gündemi