Son 24 saat içinde İsveç genelinde 542 yeni vaka tespit edildi.

Günlük basın toplantısı kapsamında yapılan bilgilendirmeye, Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyoloğu Anders Wallensten, Johanna Sandwall ve Thomas Lindén, Kriz Hazırlık ve Ulusal Sağlık Kurulu Bölüm Başkanı ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Hazırlık Ajansı (MSB) Operasyon Bölümü Başkanı Anneli Bergholm Söder katıldı.

Koronavirüs salgınıyla ilgili güncel veriler ve mücadele konusunda neler yapıldığına dair bilgiler basınla paylaşıldı.

İsveç'te salgının merkezi olan başkent Stockholm'de 24 saat içinde 216 yeni vaka tespit edilirken, başkentte toplam vaka sayısı 2 bin 662'ye yükseldi ve hayatını kaybedenlerin sayısı ise 204 olduğu belirtildi. 

İşte basın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten:

Şimdi kasvetli bir tablo görülüyor. Dünya genelinde vaka sayısı bir milyonu geçti ve dünyada 50 bin'den fazla insan öldü. Son zamanlarda bunların çoğu Avrupa'da yaşandı, muhtemelen hepinizin bildiği gibi, ABD'de şu anda çok fazla salgın var.

İsveç'e bakarsak, 6 bin'in üzerinde vakamız var, eğri yukarı doğru devam ediyor. Şimdi bir tırmanış bulnuyor. IVA yoğun bakım hasta sayısınında aynı oranda artmadığını, birçoğunun tedavisine hala devam edildiğini görebilirsiniz, ancak orada belirli bir fark var. Rakamların bazı birikmiş işlerinin olduğu unutulmamalıdır.

En çok etkilenenler hala en yaşlılar. Yine etkilnen bası erkeklerde aşırı kilo sorunu bulunuyor.

Ölü sayılarında da bir artış olduğunu varsayabiliriz. İsveç genelinde şuana kadar 333 kişi öldü.

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten:

Stratejimiz eğriyi düşük tutmaktır, böylece sağlık sistemi bu salgınla iyi başa çıkılabilir.

Halka tavsiyemiz değişmedi, en önemli şey hasta olduğunuzda evde kalmak. Sosyal temaslardan mümkün olduğunca kaçınmak. Hasta olmasanız bile yakın temastan kaçınmalısınız. Dışarı çıkıp temiz hava alabilirsiniz, bu iyi.

İsveç'te, hepimizin yayılmayı önlemeye yönelik bir sorumluluğumuz var, bunu dikkatli el hijyeni ile yapıyoruz. Toplumda mesafe koymak, sosyal bağlamlardan kaçınmak ve gereksiz seyahatlerden kaçınmak. Tekrarlamaya dayanabilir, hepimiz yapabiliriz ve sonuçta bu durum hastanelerde yükün ne kadar ağır olduğunu belirleyecektir.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

İlk olarak, yoğun bakım koordinasyonunun yanı sıra koruyucu ekipman sorunları hakkında kısa bir rapor:

Birkaç bölgenin ağır yüklendiğini görüyoruz, Stockholm bunlardan biri. Serbest yoğun bakım kapasitesi var, ancak durum hızla değişiyor. Kapasiteyi boşaltmak için büyük düzenlemeler hazırlanmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinin üçte biri ulusal düzeyde mevcuttur, fakat aynı zamanda hastaları da hareket ettirmekle ilgilidir.

Malzeme tedariki söz konusu olduğunda, ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için çalışıyoruz. Bölgelerin üçte birinin artık dayanıklılık görmediğiniz bir etkisi var. Bölgelerin kendi çalışmalarını desteklemek için birkaç bölgeyi destekleyici önlemler almak zorunda kaldık.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Kapasiteyi artırmak için büyük çaba sarf edilmiştir.

Bakımın çoğu birinci basamak ve belediyelerde yapılır.

E-eğitimi temel sağlık kurallarına koyduk, herkese açık, buna katılmak için herhangi bir kategoriye veya kuruluşa ait olmanıza gerek yok.

Bu nedenle bilgiler Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun web sitesinde yer almaktadır.

Ayrıca, çok tartışılan ilaçlardan bahsetmek isterim, mevcut çalışma sırasında yoğun bakım ve acillerde sıkıntı var. Bunu çözmek ve daha fazla ilaç tedariki için çalışıyoruz. 

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Palyatif bakımda gereksiz kullanımdan kaçınılmalıdır. Bu hastanın kendi iyiliği ve gereğinden fazla akış almaması gereken sağlık sistemi için önemlidir.

Çeşitli paydaşların gözetimine gönderdiğimiz hastane dışı bakım için açık bir destek verdik. Birincisi, düzenli operasyonlarını sürdürmek için pratik öneriler sunmayı amaçlayan birinci basamakta triyaj için bir temeldir. Tüm hastaların ihtiyaç duydukları bakıma erişiminin olması, hastaları ve personeli enfekte olmaktan korur.

Thomas Lindén, ayrıca, diğer şeylerin yanı sıra evde sağlık bakımı için malzeme üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu destek, sağlık hizmetlerinde Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerinin kullanımını geliştirir ve açıklığa kavuşturmayı amaçladığı bir çalışma. Kısacası, doktorlar ve hemşireler ile temas, enfeksiyonun yayılması için hijyen ve güvenlik ile ilgilidir.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Diğer önerilerimizde olduğu gibi, bunların yerel rutinlere de uyarlanması gerekebilir.

Covid-19 ile ilgili olmayan gerekli tedavilere de  devam edebilmelidir. Sağlık hizmeti sunucuları için, bu tür tedavilerin iyi bir şekilde yürütülmeye devam edebilmelerini sağlamak önemlidir, böylece tedavi alan kişiye virüs bulaşmaz. Bu yüzden triyaj desteğimizi yayınladık.

Bakım, yineleme nedeniyle beklendiği düşünülen ziyaretler iptal edildi. Ancak, sağlığınızın bozulmaması için doktorunuz tarafından çağrıldığınız ziyaretlere gidin. Ve gerekli ilaçlara sahip olduğunuzdan emin olun, tercihen bir risk grubuna aitseniz, bir temsilci aracılığıyla ihtiyaçlarınızı gidermeye çalışın. İlacınız bitmeden önce biraz marjla çıkarın ve reçetelerin süresinin dolmaması için yenileyin, böylece sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı'nın (MSB) Operasyonel Bölüm Başkanı Anneli Bergholm Söder:

Bu, tüm topluluktaki herkesi etkileyen bir durumdur. Toplumsal açıdan önemli işletmelerin çoğu bir etkiye sahiptir. Mevcut kaynaklar daha da zorlaştı, personel yükü ve fonksiyonlar bazı yerlerde ezici oldu. Üretim ve nakliye akışlarındaki kesintilerle birlikte, küresel talebe dayalı ilaç yetersizliği riski artıyor. salgınla ilgili rahatsızlıkların uzun süre devam etmesi bekleniyor. Baskılar o kadar büyük ki, toplumun işlevselliğini etkileme riski taşıyor.

Bu, yıllardır yaşadığımız her şeyden daha büyük. Tüm işletmeler büyük personel terkleri ile başa çıkmayı planlıyorsa ve bağımlı ürünler üzerinde kontrol sahibi olmayı planlıyorsa, bu durumla başa çıkmak için iyi bir konumdayız.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı'nın (MSB) Operasyonel Bölüm Başkanı Anneli Bergholm Söder:

Toplumdaki çoğu faaliyet birbirine bağlıdır. Şimdi özellikle enerji ve telekom sektörlerine odaklanıyoruz. Toplum için hayati önem taşırlar, en önemlisi bakım altyapının korunmasına bağlıdır.

MSB olarak, koruyucu ekipman gibi sağlık hizmetlerinin sahip olduğu bazı kaynak ihtiyaçlarının diğer işletmelerde de mevcut olduğunu görüyoruz. Şimdiye kadar, iç ve dış bakım kaynakları var. Bütün toplumu dengelemeye başladığımızdan emin olmalıyız.

Kaynakları koordine etmek için Ulusal Sosyal Hizmetler Kurulu, SKR ve İsveç Silahlı Kuvvetleri ile birlikte çalışıyoruz. Merkezi yetkililer, destekleme, stratejik olarak ileriye dönük düşünme ve fırtına gibi başka şeylerle başa çıkabilmemizi sağlamalı, daha sonra korona için olabilecek şeyler için perspektiflere ihtiyacımız var.

Editör: İsveç Gündemi