Son bir günde 403 yeni vakanın tespit edildiği açıklanırken, 35 kişinin daha yaşamını yitirdiği bildirildi.

Yeni verilerle birlikte ülkedeki toplam vaka sayısı 45 bin 133 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı 4 bin 694'e yükseldi.

Hastanelerde tedavi ihtiyacı olan ve yoğun bakımdaki hasta sayısı 2 bin 191 olduğu belirtildi.

Haftanın ilk mesai günündeki bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu,Halk Sağlığı Konseyi'den Iréne Nilsson Carlsson ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, (MSB) danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte günlük bilgilendirme toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Tegnell, salgının küresel olarak yayılımı ile ilgili maalesef durum aynı yönde devam etmektedir diyerek, kademeli bir artışla, 7 milyonun üzerinde vaka ve 400 bin'in üzerinde can kaybının olduğu bir durumdayız ifaddeleri kullandı.

Avrupa ile ilgili, daha olumlu bir tablo olduğunun altını çizen Tegnell, bunun uzun vadede ne anlama geldiğini göreceğiz, ancak her durumda hızın kesildiği görülüyor yorumunda bulundu.

Dünya genelinde uzun zamandır aynı durumun söz konusunu olduğunu hatırlatarak, salgının yeni merkezi Güney Amerika, ABD'dir ifadeleri kullandı. Salgında endişelendiren bölgelerin Hindistan ve Güney Afrika olduğunu ifade eden epidemiyolog, bu bölgelerin büyük risk teşkil ettiğini söyledi.

Tegnell, İsveç ile ilgili durum hakkında: "İsveç'te ortaya çıkmaya başlayan bir plato var. Birinci basamaktaki kişiler test edilmeye başlandı. Bu tamamen artışın yüksek olduğu kısımdır" diyerek, "Sağlık ve bakım profesyonellerine kabul edilen ve test edilen insanlardaki genel eğri çok düzdür" yorumunda bulundu.

Geçen haftadan bu güne değerlendirmesinde durumun daha da netleştiğini ifade eden Tegnell, "Birinci basamak vakaları bir hafta içinde diğerlerine oranla beş kat artmıştır. Kaynakların hızlı transferi ve sahadaki laboratuvar kaynaklarının kullanılması buna katkı sağlamıştı" dedi.

Vaka konusunda aynı seviyelerde olunacağını vurgulayan epidemiyolog, vaka artışlarının daha çok testle ilgili olduğunu ifade etti.

Uzun vadede daha iyi duruma gelineceğini söyleyen Tegnell, "Västra Götaland birinci basamakta örneklemeyi radikal bir şekilde arttırdı, bu artışla birlikte daha fazla vaka bulunacak ve sonra düşmeye başlayacak" dedi.

Jönköping'de de aynı durumunda olduğunu belirten Tegnell, test sayısının artırıldığı, buna rağmen vaka sayısında bir düşüş olduğunu söyledi.

Yaşlı grubunda test sayısının artırıldığını ve bununla bağlantılı olarak vaka sayısında bir artış gözlendiğini ancak ölüm oranlarda düşüş olduğunu ifade eden Tegnell, "Halen devam eden bir pandemimiz olmasına rağmen, bu olumlu bir gelişme" dedi.

Yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak tedavi ihtiyacı duyan hastalarla ilgili sayının yavaşça azalmaya başladığını belirten epidemiyolog, son zamanlarda adım adım düşüş olduğunu belirtti.

Hayatını kaybedenlerle ilgili, "Pazartesi günleri, yakın zamana kadar en fazla can kayıplarını yaşandığı bir gündü. Bununla birlikte, 10 gün geriye baktığımızda, giderek azalan ölüm eğiliminin devam ettiğini görebiliriz. Günde ortalama 40 ölen var, bu kesinlikle hala fazla, ancak azalan bir trend" ifadeleri kullandı.

Tegnell, "Yaz boyunca yolculuklar nedeniyle, normalden biraz daha fazla olabilir. Semptomsuz kişilerin 13 Haziran'dan itibaren seyahat edebileceğini söyledik" Ancak hasta olanların evde kalmaları gerektiği tavsiyesini hatırlatarak, fiziksel temastan kaçınılmasının önemli olduğunu ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Salgın riskinin devam ettiğini ve hala tepe noktasına ulaşılmadığını hatırlatan Tegnell, süreçte herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Diğer katılımcılarında kendi alanları ile ilgili aktardığı bilgilere göre, özetle: Genel tablonun iyi olduğu, yoğun bakımdaki sayının düştüğü ancak vakalarda kısmi bir artış gözlendiği vurgulandı.

Editör: İsveç Gündemi