Hafta başında 8 can kaybıyla mesaiye başlayan İsveç'te her geçen gün daha fazla vaka ve can kayıpları açıklanmaya başlandı.

Son üç gündür üst üste binden vaka yeni vakanın tespit edildiği İsveç'te toplam vaka sayısı 42 bin 939'a yükseldi.

Dünden bu yana 1.056 yeni vaka ve 77 yeni can kaybı

Ülke genelindeki vaka sayısında hızla artış devam ederken, genel durumun kontrol altında olduğu söyleniyor. Ancak rakamlar açıklamaların tersine artış gösteriyor.

Bugünkü günlük bilgilendirme toplantısı Anders Tegnell'siz yapıldı.

Günlük basın toplantısına: Bugünkü basın toplantısında: Halk Sağlığı Kurumu, Birim başkanı Sara Byfors,Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte basın toplantısından notlar:  

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Sara Byfors:

Byfors dünya genelinde küresel salgınla ilgili bilgi vererek konuşmasına başlarken, "Küresel olarak: Dünyada her şeyin yavaşça yukarı doğru hareket ettiğini görüyoruz. İsveç'te olduğu gibi, farklı bir şekilde yorumlayabilirsiniz. İstatistikleri yorumlamak gittikçe zorlaşmaktadır" dedi.

Dünya genelinde 6.6 milyon vaka ve 390 bin'den fazla ölüm var.

İsveç'teki genel eğri ve salgın yayılımı ile ilgili bilgi aktaran Byfors, Yoğun bakımla ilgili eğrinin sabit olduğunu ve günde yaklaşık aynı sayıda vakanın eklendiğini görüyoruz ifadeleri kullandı. 

Yaşlı grubunda artış olmadığını ancak diğer gruplar arasında son günlerde belirgin bir yükseliş olduğunun altını çizen Sara Byfors, "Bunun, özellikle ayakta tedavi edilen ve daha hafif semptomlar için daha fazla yapılan testten kaynaklandığına inanıyoruz" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu, Birim başkanı Sara Byfors:

Västra Götaland'da şimdi çok daha fazla insanın test edildiğini ve bunun verilere çok iyi yansıdığını düşünüyoruz dedi.

Byfors, bölgeye bakıldığında, hastaneye yatırılmış ve yoğun bakım açısından standart bir durum olduğunu ifade ederek, "Solunum cihazına bağlı (Iva) tedavisi gören hasta sayısı stabil olarak devam ediyor" dedi.

Västra Götaland'ın yüksek olmasına rağmen, bölgede farklılıklar olduğunu da sözlerine ekleyen Byfors, koronavirüs bağlantılı can kayıpları konusunda "günlük düşüş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz" diyerek, "Şu anda günde ortalama 46 ölüm yaşıyoruz" ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu, Birim başkanı Sara Byfors:

İsveç'te 2 saatten daha uzun mesanin araçla gitmemesi tavsiyesiyle ilgili "Yurtiçi seyahat kısıtlamasını 13 Haziran'da kaldırmayı planlıyoruz. Aksi takdirde aynı tavsiye ve tavsiyeler geçerlidir. Kendi başına seyahat etmek tehlike oluşturmaz, ancak gitmek istediğimiz yere veya evde nasıl davrandığımız enfeksiyonun yayılması üzerinde bir etkiye sahiptir" dedi.

Kalabalıktan kaçınmanın önemine dikkat çekerek, mesafeli olmak gerektiğinin altını çizen Byfors, "özellikle 70 yaş ve üstü kişilerin seyahat yerlerinde daha önce olduğu gibi tedbirli davranması gerekiyor" dedi. 

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı ve yoğun bakım kapasitesi ile ilgili bilgi aktarırken, "covid-19 nedeniyle 295 hasta solunum cihazına bağlı olarak tedavi edilmektedir" dedi.

"Solunum sistemine sahip mevcut yerler ulusal düzeyde yüzde 28'dir" diyen Sandwall, "Yaz aylarına girerken mevcut kapasitede bir azalma bekliyoruz, ancak ulusal olarak yaz boyunca koordinasyon için iyi kapasiteyi korumak istiyoruz" dedi.

Bölgelerde erişilebilirlikte büyük farklılıklar olduğunun altını çizen Sandwall, "21 bölgeden 11'i kısa vadede iyileşme gösteriyor" ifadeleri kullandı.

Dün hükümet yaz için Ulusal Sağlık Kuruluna yeni bir görev verdiğini açıkladı. Genel olarak, bu, ulaşım kaynaklarını ve takviye kaynaklarını koordine etmeye yönelik artan bir odak noktamız var. Gelecek hafta bunun için bir plan gelecek dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, danışmanı Svante Werger:

Dün MSB'den hükümet tarafından tıbbi depolama alanının saklanması için başvuruda bulunulması istendi. Bir MSB deposu, İsveç Silahlı Kuvvetleri ve Ulusal Sağlık Kurulu ile işbirliği içinde birçok ortak depodan biri haline gelecektir. uygulama üzerinde çalışıyoruz, sorunun nasıl geliştiği konusunda detayları paylaşacağız dedi.

Werger, Bazı yerlerde İsveç'in yaşlı turistler için sorun olabileceği ve endişe duydukları belirtiliyor. Ancak bu yanlış bir izlenim. Her şeyin her zamanki gibi olduğu ve bir turist olarak burada olduğunuzda her zamanki gibi davranabilinir ve endişelenecek bir şey olsun ya da olmasın, herkesin burada neyin geçerli olduğunu bilmesi önemlidir ifadeleri kullanarak, "Bu nedenle yabancı ziyaretçilere yönelik bilgiler ürettik" dedi.

Bu bilgiler, diğerlerinin yanı sıra havaalanları ve feribot terminallerinde de bulunacaktır.

Sosyal medyada ve yabancı turistlerle irtibatta olan endüstrilerde de hedeflenen bilgiler olacaktır.

Bu bilgilere www.krisinformation.se/en/summer adresinden ulaşılabilir.

Bu sayfa İngilizce ve diğer 20 dilde bilgi içermektedir ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi