Bugünkü basın toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidimiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık Kurulu Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall, Sosyal Ajans Birim başkanı Henrik Lysell, İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Operasyon Bölümü Başkanı Anneli Bergholm Söder katıldı.

Salgının Dünya, Avrupa ve İsveç durumuyla ilgili bilgi veren Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidimiyoloğu Anders Tegnell:. Küresel olarak dünyada 3.5 milyondan fazla vaka, ve 257 bin caan kaybı olduğunu belirterek, krizin etkisine dikkat çekti. 

Dünyadaki genel salgın durumunda fazla bir değişim olmadığını belirten Tegnell, dünyanın diğer bölgelerinde biraz daha karışık bir komposto olduğuna vurgu yaparak, Rusya ve Hindistan ve Singapur'a vurgu yaptı.

İsveç'teki durumla ilgili sunum ve bilgilendirme yapan Anders Tegnell: "İsveç'te şu anda neredeyse 24 bin vakaya ulaştık. Bildirilen vaka sayısında geçen hafta sonları arasında büyük farklılıklar var. Kaç örnek alınabileceği ve analiz edilebileceği konusunda daha fazla kapasiteye sahip olduğumuzu gördüğümüz şey, daha fazla sağlık ve bakım personelinin test edilmesi ile ilgili olduğuna dikkat çekerek, bu kişilerin hasta olmadığı, daha sağlıklı koşullarda çalışmalarından emin olmak için test yapıldığının altını çizdi.

İsveç'te açıklanan resmi rakamlara göre tespit edilmiş vaka sayısı 23 bin 918'dir. Son 24 saat içinde sisteme giren 87 yeni ölüm vakasıyla birlikte ülke genelindeki can kaybı 2 bin 941'e yükseldi.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 1.620 olarak açıklanırken, salgının merkezi Stockholm'de durumun daha stabil olduğu ancak Västra Götaland, Skåne ve Dalarna bölgelerinde ivmenin hız kazandığı belirtildi.

Tegnell, yapılan test sayılarının arttığını vurgularken, testlerin artırılmasıyla ilgili bu sadece "yaşlıları korumak için değil, daha büyük ölçüde test edilmeleri harika" yorumunda bulundu.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Haftaiçi ve hafta sonları arasındaki fark büyür çünkü hafta sonları testler ve bildirimler farklıdır.

Tegnell, "Yoğun bakım ünitesinde (Iva) yavaş yavaş azalan bir trendimiz var. Iva üzerinde hala yüksek baskı var", bu tedavilerin uzun sürmesiyle ilgilidir yorumunda bulundu.

Stockholm ve ülkenin geri kalanı arasındaki ilişkinin sürekli olarak takip edildiği. Başkent Stockholm'de ülkenin geri kalanından biraz daha hızlı düşüş olduğuna vurgu yaptı.

Her gün ölümlerin yaşanması artık alışık olduğumuz bir gelişmedir diyen Tegnell, can kayıplarında 3 bin'e yaklaştık dedi.

Tespit edilen vakaların on günlük bir zamana dağıldığına dikkat çeken Tegnell, verilen rakamların anlık rakamlar olmadığını ifade etti.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Bugün büyük bölgelerdeki personele bakıyoruz. Stockholm'de bir bütün olarak ülke ile aynı durum söz konusudur. Sağlık çalışanlarında oldukça az sayıda yeni vaka görülüyor.

Skåne bölgesindeki artışla ilgili değerlendieme yapan Tegnell, bölgedeki sağlık personelinin büyük bir kısmı, son birkaç haftadaki vakaların üçte birini oluşturduğunu söyledi.

Aynı durumunda Västra Götaland'da da geçerli olduğunun altını çizen Tegnell, bu bölgelerdeki yükseliş trendinin bununla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Tespit edilen vakalarla ilgili test sonuçları pozitif çıkan kişi ve personelin kimlerle temas ettiği ve nerelerde temasta bulunduğunu bilmiyoruz. Farklı şekillerde geriye dönük bakma sürecindeyiz. Çok hafif semptomları olduğu için örneklenirler. Sağlık hizmetlerinde kaç kişinin enfekte olduğu ve diğer bağlamlarda temasın kaç kişi olduğunu henüz net olarak bilmediklerini belirterek, bunu daha ayrıntılı analiz ediyoruz dedi.

Personelin büyük ölçüde test edildiği daha küçük bir bölge olan Dalarna'da şu anda başka birkaç vakanın da bulunduğunu söyleyen Tegnell, Dalarna bölgesindeki yükselen trendin nedeni sağlık çalışanlarındaki test sayısının fazla olması ile ilgili olabileceğini belirtti.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Görünüşe göre birçok yönden eğriyi aşağıda tutmayı başardık, böylece tavana çarpmamaya ve sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı hafifleterek devam etmenin önemine vurgu yapan Tegnell, "Bunu yapmaya devam etmemiz önemlidir" dedi.

Virüsten korunmak için Halk Sağlığı Kurumu tavsiyelerine uymanın önemli olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Sağlık hizmetleri gergin ama istikrarlı bir durum söz konusudur diyen Sandwall, "Bugün 505 hasta covid-19 nedeniyle solunum cihazına bağlı olarak tedavi görmektedir" şeklinde konuştu.

Sandwall, "kişisel tıbbi koruyucu ekipmanlar ile ilgili, "Durumunu kritik olarak bildiren hiç bir bölgemiz yok. Bazıları durumun ciddi olduğunu bildiriyor" dedi.

Birkaç belediyeden gelen bildirim olduğunun altını çizen Sandwall, planlamaların artık 48 veya 72 saat, belki bir haftalık yapmalısınız ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Birim Başkanı Henrik Lysell:

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, nüfusun büyük kısmı arasında enfekte ve ölen covid-19 ile ilgili istatistikleri yayınlamakta ve Sosyal Hizmetler Yasası kapsamında çaba gösterenlere odaklanmaktadır diyen Lysell, "Bugün bir bilgi formu ve güncellenmiş istatistikler olacak" dedi ve nüfusla ilgili bazı istatistikler paylaştı.

Nüfus hakkında bilgi sunan Lysell, Ülkedeki nüfusun 70 yaş ve üstü olan kısmıyla ilgili verilerde 2019 yılı için bu sayının İsveç'te 1,5 milyon olduğunu belirtti.

Lysell, "Ülkede 70 yaş ve üstü olan 79.000'in özel bir yaşam alanı var. Yaklaşık 192.000 kişiye ev hizmeti verilmektedir. Bu insanların yüzde 65'i kadındır" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Birim Başkanı Henrik Lysell:

28 Nisan'a kadar 70 yaş ve üzeri grupta 7 bin 315 vaka tespit edildi. Bunların yüzde 39'u özel konuttaydı . Enfekte olanların yüzde 27'si ise evlerde bakım alan kişilerdi ve sayılar eşitti.

Tabii ki, bu bir rezervasyon, çünkü yapılan testlere dayanarak elde ettiğimiz verilerle bildiğimiz budur. Henüz aydınlanmamış durumların olduğuna da dikkat çeken Lysell, "kesin durumun ne olduğunu söylemek zor" ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Birim Başkanı Henrik Lysell:

Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerle ilgili sunum paylaşarak, "ölüm nedenine göre 70 yaş ve üstü kişilerde covid-19 ölüm sayısının 1.877 olduğu görülmektedir."

Bu, o sırada ölenlerin toplam sayısının yüzde 90'ını oluşturuyor.

Bu durum, özel konutta bulunanlar için savunmasız bir grup olduğunu gösterir dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Birim Başkanı Henrik Lysell:

İstatistikleri Cuma gününe kadar güncelleyeceğizve ardından düzenli olarak Çarşamba ve Cuma günleri bu verileri güncellemeye devam edeceğiz dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Operasyon Başkanı Anneli Bergholm Söder:

Pandemi toplumu nasıl etkilediğinin resmini elde etmek için MSB haftalık ulusal durum resmi çekiyor. Cuma günü rapor ediyoruz. 

Zaten, sağlık ve bakım hizmetlerine ek olarak, görevin sosyal açıdan önemli faaliyetlerinin nispeten iyi yönetildiğini görüyoruz.

Birçok işletme için zordur, ancak durumla başa çıkacak çözümler bulunur. Hem kendi çözümleriyle hem de başkalarıyla nasıl başa çıkılacağı ve işbirliği yapılacağı konusunda adımlar atılır.

Gelecekteki odağımızı değiştireceğiz. Örneğin değişen ekonomik durumlar ve izole durumlarda yaşayan insanların nasıl iyileştirilebileceği gibi koşullardan nüfusun durumdan nasıl etkilendiğine daha fazla odaklanacağız dedi.

Editör: İsveç Gündemi