İkinci dalganın etkisini gösterdiği İsveç'te sağlık hizmetleri üzerindeki baskı devam ediyor.

Devlet epidemiyoloğu Andres Tegnell, Avrupa'da ikinci dalganın beklenenden daha erken bitebileceğini ve İsveç'inde bu noktada iyiye gittiğini ifade ederken, son bir günde 4 bin 609 yeni vaka ve 19 can kaybı açıklandı.

İsveç'te salgının okullarda endişe verici şekilde artmaya devam ettiğini bilinirken, İsveç'teki vaka sayıları ve Tegnell'in yorumları çelişkili görünüyor.

İsveç'te toplam can kaybı 6 bin 340'a ulaştı ve Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, vaka sayısı 201 bin 55 oldu.

Haftanın ikinci basın bilgilendirme toplantısında değerlendirmeler bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, Tegnell'in aksine durumun iyiye gitmediğini belirtti.

Bilgilendirme toplantısında küresel olarak vaka sayısı açısından epidemiyolojik gelişmeleri aktaran Wisell, "Görünüşe göre küresel olarak vaka artışı devam ediyoruz. Yaklaşık 56 milyon vakanın üzerinde enfekte ve 1.3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini görüyoruz" dedi.

"Avrupa'da çok sayıda vaka var" diyen Wisell, "son 3 haftada belli bir yavaşlama var. Ancak bu hafta AB, İngiltere ve AEA ülkelerinde ciddi bir artış gözleniyor" ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

İsveç'te de hala çok sayıda rapor edilmiş vakamız olduğunu görüyoruz. Bu hafta sadece 3 gün rapor edildi ve herhangi bir sonuç çıkarılamıyor. Ülkede bildirilen 200.000'den fazla vakamız var.

Testlerdeki sayınında arttığını belirten Wisell, "Geçen ay haftada 30.000 örneklenen birey artış gördük. Haftada 250.000'den fazla insan test ediyoruz. Bunların yüzde 12.9'u pozitifti, bu da sürekli bir artış anlamına geliyor" dedi.

"İsveç'te durum çok ciddi."

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Testler arttı, test kapasitesi birçok bölgede gerildi. Çoğu Avrupa ülkesiyle aynı seviyede olan kapsamlı bir test kapasitesine sahibiz. Test, pandemide önemli bir araçtır. Ancak test etmek enfeksiyonu kırmaz, işleyen davranıştır.

Semptomları test etmek önemlidir. Örnek almayı beklerken, enfekte olabileceğinizi düşünerek davranışınızı belirleyin. İşe veya okula gitmeyin. Aynısı testten sonra, test sonuçları beklerken de geçerlidir.

Test kapasitesinin doğru kullanılması önemlidir.

Test endikasyonları hatırlatan Wisell: semptomları olanların (kalan) test için uygun olduğunu, ancak özel salgın araştırmaları veya ortamlarda tarama sırasında birinin test edilmesinin istenebileceğini ifade ederek, şüpheli durumlarda test yapılması gerekiyor dedi.

"Negatif olup olmadıklarını görmek için kendilerini test etmek isteyenler, test kapasitesini YÜKLEMEMELİDİR".

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

"Test semptomların başlamasından sonra en geç 5 gün içinde yapılmalıdır. Ardından, sonraki enfeksiyon izlemede en iyi sonucu verir.

Covid-19 daha önce PCR veya antikor testi ile doğrulanmışsa test genellikle yapılmamalıdır. Bunun yerine, hastaysanız evde kalın" çağrısında bulundu.

Wisell, "Test kapasitesi sorumlu bir şekilde kullanılmalıdır. Enfeksiyon zincirlerini kıran, testin kendisi değil, davranıştır" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Uygun ve sorumlu testlerle ilgili bilgilere ulaşmak için çalışıyoruz.

Haftalık iva-bakımlı vaka sayısı: Burada çok sayıda iva-bakılan vaka ile bir artış görüyoruz. Son haftalarda daha fazla rapor bekliyoruz. Tablodan görebildiğimiz şey, çok sayıda IVA hastamızın olması, bu da içinde bulunduğumuz ciddiyeti gösteriyor.

Haftalık ölüm sayısına bakarsak, burada da durum aynıdır. Burada bir gecikmemiz var. Son birkaç hafta bize durumu tam olarak vermiyor. Ölümlerin sayısında içinde bulunduğumuz ciddi durumu görüyoruz.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Ülkenin farklı bölgeleri genel kısıtlamaların sıkılaştırılması desteğini tartıştı.

Genel Müdürümüz de bugün Jämtland Härjedalen Bölgesi için genel yönergeleri sıkılaştırmaya karar verdi. 45 ila 46. haftalar arasında Jämtland Härjedalen'de vakaların iki katına çıktı.

Küçük bir bölge olmasına rağmen bölgede şu anda 2.207 bildirilen vaka var. Bölgede 100.000 kişi başına bildirilen vaka sayısı, 562 vaka olan ulusal ortalamadan daha düşüktür, ancak burada rapor edilen kısıtlamaların sıkılaştırılmasına da ihtiyaç vardır.

Jämtland Härjedalen Bölgesi'ndeki kısıtlamalar 13 Aralık'a kadar geçerlidir. Sakinlere, birlikte yaşadıklarınızdan başka kimseye yakın olmamaları tavsiye edilir, yalnız yaşayanlar, mutlak çevrenizdekiler, bir avuç insan yerine fiziksel temastan kaçınmalıdır.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Halihazırda daha katı genel yönergelere sahip birkaç bölgemiz var. Bu 21 bölgeden 20'si için geçerlidir, Blekinge'nin kendi yerel kısıtlamaları vardır.

Stockholm, Västra Götaland ve Östergötland Bölgesinde de kısıtlama uzatmaları yapılmıştır.

Editör: İsveç Gündemi