Hafta sonlarında genelde verileri az girilmesi nedeniyle vaka ve can kayıpları düşük görülen İsveç'te hafta içinde asıl tablonun ortaya çıkacağı biliniyor

Yeni verilere göre yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının 1.079 olduğu görülürken, yoğun bakım kapasitesindeki doluluk oranı endişe veriyor.

Hafta sonu eğlence kültürü bulunan ülkede gençlerin akın ettiği gece kulüpleri ve eğlence merkezleri önünde yoğun kalabalıklar yaşandı. Polisin uyarılarına rağmen gece mekanları önünde oluşan kuyruk ve sosyal mesafe sıkıntısı mekanların içinde çok daha fazla ihlal edildiği biliniyor.

Özellikle salgının merkezi olan başkent Stockholm'de önümüzdeki günlerin son derece kritik olduğuna dikkat çeken uzmanlar, başkentte insanların en az üçte birinin koronavirüsle enfekte olduğunu savunuyor.

Sağlık sisteminin üzerindeki baskı nedeniyle insanların salgının önlemede en önemli faktör olan sosyalleşmeye biraz ara vermesi konusunda bugüne kadar İsveç'te uyulmadı.

Salgının tepe noktasına ulaşarak, insanların kazanacağı bağışıklıkla sağlık hizmetleri üzerindeki baskının yavaşlatılması beklenirken, ülkedeki yaşlı bakım evlerindeki bulaş ve risk grubunda olan yaşlılar için hala tehlike yüksek seviyede görünüyor.

Editör: İsveç Gündemi