Halk Sağlığı Kurumu günlük bilgilendirme bugünkü toplantısına Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı, Stratejik Danışman Svante Werger, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Sosyal hizmetler bilgi yönetimi bölüm başkanı Jenny Rehnman katıldı.

İsveç'teki vaka ve can kayıplarıyla ilgili bilgilerin sisteme girmesiyle birlikte yükselen rakamlar İsveç'teki durumla ilgili endişeleri genel tabloda artırsada yetkililerin durumun iyiye gittiği yönünde iyimser davranıyor. Süreci yönetenlere karşı son günlerde sağlık uzmanlarının büyük bir bölümü tarafından eleştirilen Halk Sağlığı Kurumu süreç yönetimiyle ilgili önümüzdeki günlerde neler olacağı merak konusu.

Bugünkü bilgilendirme toplantı notları şöyle:

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten başlıyor:

Dünyada koronavirüs nedeniyle 126 bin kişinin öldüğü ve vaka sayılarının 2 milyona yaklaşılıyor.

İsveç'te Paskalya hafta sonu oldu ve rakamlara güvenmek zor oldu. Ancak şu anda kalıcı bir düşüş var gibi görünüyor. Ben ihtiyatlı bir şekilde olumluyum.

Son 24 saat içinde 482 yeni enfeksiyon vakası bildirilmiştir, İsveç'te toplam vaka 11 bin 927 enfeksiyon vakası bulunmuştur.

Ölüm sayısı şimdi 1.203 olmuştur.

Paskalya hafta sonundan sonra bile, vaka sayısının yaklaşık yarısı Stockholm'de ve yarısı ülkenin geri kalanında olduğunu görüyoruz.

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten:

Bu salgın boyunca, Skåne bölgesinde insanlar seyahatten eve geldikleri ilk birkaç hafta hariç, oldukça kararlıydı.

Tüm İsveç için ölenlerin sayısına bakarsak, ikmal edilmiştir. Şimdi 1.203 kişi öldü. Yukarı doğru ivmelendirildiğinde, daha fazla yükselişten bahsedileceği ölçüde doldurulmamıştır. Aksine, belirli bir parıltı görüyoruz, umarım tutacaktır. Ama daha önce de söylediğim gibi, özellikle ölenlerin sayısı hakkında bir birikim var.

Amaç, sağlık sisteminin durumu ele alabilmesi için hastalık eğrisini planlamaktır. Biz buna devam ediyoruz ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Mevcut bakım yerlerini artırmaya devam ediyoruz, şuanda bugünkü verilere göre sahip olduğumuz yoğun bakım ünite sayısı 1064. Bu nedenle mevcut iva yerlerinde kademeli bir artış görüyoruz. Bugün iva'da dünden biraz daha az covid hastamız var. Ayrıca FHM'nin ürettiği tahminleri takip edip etmediğimizi ve mevcut bölgelerde önümüzdeki 5 gün boyunca çoğu bölgede iva açısından iyi kapasiteye sahip olduğumuzu görüyoruz. Bugün gerçekleşen koordinasyon devam edecektir. Geliştirilen çerçeveler içinde yapılabilir.

Tahmin edemeyeceğimiz beklenmedik şeyleri nerede dikkate aldığımız üzerinde çalıştığımız geçiş, taşımacılığı da içeriyor. İkincil taşımacılığı destekleyebilmek için Silahlı Kuvvetler ile helikopter kaynaklarının sağlık personeli ile ülke bölgelerinde nasıl kullanılabileceğine dair bir teklifte bulunduk. Bunu değerlendirmek için İsveç Belediyeleri ve Bölgeleri'ne (SKR) talimat gönderdik.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Sosyal Hizmetler Bilgi Yönetimi Bölüm Başkanı Jenny Rehnman:

Personel durumunun gerildiğini, insanların hasta ve yok olabileceğini, malzeme ve koruyucu ekipman kullanabilme yetkinliği ile ilgili soruların çok önemli olduğunu biliyoruz. Ayrıca daha olumlu işaretler gördüğümüzü düşünüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün ardından işlerini ev hizmetinde düzenleyen birkaç belediye görüyoruz. DSÖ'nün insanların enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için daha fazla takım temelli çalışmasını ve daha az kişinin ev hizmetinde konutu ziyaret etmesini öneriyoruz.

Ayrıca hızlı bir şekilde yeni personelin yetiştirilmesine de ihtiyaç vardı. Geçen hafta hızlı bir giriş yaptık. Çalışmalarımızın bir parçası, birlikte çalıştığımız Ersta Sköndal Bräcke Üniversitesi'ne de sahibiz. Bu eğitim temel bilgi sağlamalıdır, tamamlanması 4 gün süren bir eğitimdir. Ücretsiz ve herkese açık. Web tabanlıdır.

Ersta Sköndal Bräcke Üniversitesi Başkanı Jane Österlind:

Uzun deneyime sahip bir kolej ve kurumuz.

Daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu ve bir eğitim kurumu olduğumuz için hemşirelik deneyimi olmayan insanlar için eğitim yaratmaya yardımcı olabileceğimizi fark etmek için erken geldik. Bir eğitim geliştirmek için meslektaşlarımla yoğun bir şekilde çalıştım.

Bütün topluluk yorucudur.

Eğitim bileşeni üç modülden oluşmaktadır, birincisi sağlık ve bakımda organizasyonla ilgilidir, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili mevzuatı ele alır, gizlilik konularını ele alırız. Sağlık ve bakımda hijyen konusuyla çalışıyoruz, hasta sorusu önemli bir konudur, yardıma ihtiyacı olan insanlara kendimize zarar vermeden bakmamıza nasıl yardımcı olabiliriz.

İkinci modül iki bölümlüdür, ilk bölüm sağlık ve bakımdaki yaygın hastalıklarla ilgilidir. Ama aynı zamanda hasta olduğunuzda yemeğin önemi. Modülün ikinci kısmı, diğer şeylerin yanı sıra, Halk Sağlığı Kurumu'na bilgi ve bağlantıların bulunduğu covid-19 hakkında bir bölümdür.

Üçüncü modül, yaşamın sonunda etik, tedavi ve bakım ile ilgilidir.

Her modülün ardından bir bilgi testi yapılır. Her modül ayrıca yansıma soruları içerir.

Daha sonra bir kurs sertifikası alacaksınız.

Editör: İsveç Gündemi