Ülke genelinde en çok vaka ve can kayıplarının yaşandığı başkent Stockholm'deki covid-19 rakamları ise 5 bin 206 vaka kayda geçerken başkentte can kaybı 795'e yükseldi.

Son 24 saat içinde başkentteki can kaybı 94 olurken, ülke genelindeki son 24 saat içinde 130 kişi daha hayatını kaybetti.

Halk Sağlığı Kurumu günlük basın toplantısına, Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger, 
Dini Toplum Destek Kurumu, Dini Azınlık Yöneticisi Max Stockman ve Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun temsilcileri katıldı.

İşte İsveç'teki durumla ilgili değerlendirmeler ve toplantı özeti.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Dünya genelinde bildirilen toplam vaka sayısı şu anda 2 milyonu aştı. Bunlardan 136.000'i ölü olarak tescil edilmiştir. Avrupa'da vaka sayısı 850.000'in biraz üzerinde ve yaklaşık 90.000 kişi öldü.

Kalkınma, daha önce olduğu gibi, Avrupa'nın pek çok bölgesinde, Kuzey ve Güney Amerika ve Rusya'da bir duraklama ile devam ediyor, yayılma başladı.

İsveç'te toplam vaka olarak 12 bini (enfeksiyon vakası) geçtik.

Paskalya haftasonundan sonra bir yükseliş bekliyorduk, o yükselişi görmüyoruz.

Son 24 saat içinde biraz yükseldik, ancak geçen haftaki seviyeleri koruduk.

Stockholm hala İsveç'te enfeksiyonun yayılmasının büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Tegnell, eğrinin biraz düzleştiğini söyledi.

Bir şeyin bittiğini söylemenin zamanı geldiği anlamına gelmiyor.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Stockholm yakınlarındaki etkilenen bölgelerin bir resmini gösterek vakaların yoğunlaştığı bölgeleri ifade etti.

Östergötland yükselişte ve son günlerde belirgin bir düşüş gösteriyor. Sörmland, bölge sayısı bakımından en çok etkilenen bölgedir. Burada da aşağı inmeye başladığını görüyoruz. Uppsala'da da benzer bir eğilim görüyoruz. Ülkenin geri kalanında oldukça sakin bir çizgide salgın devam ediyor.

Şu anda günde yaklaşık 60 kaybımız var diyerek rakamların bir ila üç günlük zamana yayıldığını ifade etti.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Biz yaşlı bakım evlerine ekstra baktık, bu bizim büyük sorun alanımız. Yaşlıların enfeksiyonu büyük bir sorundur. Stockholm'de bildirilen vakalara baktık. Gördüğünüz gibi oldukça büyük bir oran. Bu eğri Stockholm'ü takip ediyor ülkenin geri kalanı için de böyle.

Yaşlıları korumak için şimdiye kadar yaptığımızdan daha iyi neler yapabileceğimizi ciddiye almalıyız.

Ölen kişilerin yarısı Stockholm'deki yaşlı bakım evlerinden gelirken, ülkenin geri kalanında ölenlerin üçte biri yaşlı evlerinden gelmektedir.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Buna özellikle çocuklar ve gençler için yarışmalar, maçlar ve benzerleriyle baktık. İsveç Spor Federasyonu orada belirsiz olduğunu hissetti. İstişareden sonra çocukların ve gençlerin dışarıda olmalarının çok önemli olduğu gerçeğine vardık.

Maçlar ve müsabakalar arasındaki farklar çok büyük değil. Şimdi bir istisna yapıyoruz çocuk ve gençlik sporlarında maç oynayabileceğinizi söylüyoruz. Ama öyle olmalı ki çocuklar oraya gelmemeli ve hastalanmamalı. Maçlarda kalabalık olmaması için yerinde rutinlerin olması gerekir. Burada 50 kişilik limit de geçerlidir. Hijyen prosedürleri de mevcut olmalıdır.

Üst lig maçları, durum bugünden çok daha sakin olana kadar beklemeye izin verilir.

Ulusal Sağlık Kurulu acil durum hazırlık yöneticisi Johanna Sandwall:

Günümüzde yoğun bakım ünitelerinin sayısının 1077 olduğunu ve şu anda korona enfeksiyonu için yoğun bakım ünitesinde yaklaşık 530 kişinin bakımının yapıldığını söyledi.

Kabaca yüzde 20 kapasiteyle çalışıyoruz.

Erişilebilirliği ve benzerlerini artırarak yaptığımız şey, bu durum haklı olduğumuz anlamına gelir, var olan eğride kalmak için bunu takip etmeye devam etmeliyiz.

Bugün bahsetmek istediğim son şey eğitimle (sağlık hizmetlerinde çalışmak) bağlantılı, 93 bin kişi bu eğitimleri tamamladı, eğitimler 280 belediyede ve bölgede gerçekleşti. Eğitime katılmak isteyen herkesi bu eğitimlere katılmaya çağırıyoruz.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Danışmanı Svante Werger:

Çalışmalarımızda çok sayıda otorite, belediye, bölge ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz.

Bazı durumlarda iletişim çabaları özellikle önem kazanır. Geçen hafta ve son hafta Paskalya'ya odaklanıldı. Şimdi başka kutlamalarla karşı karşıyayız. Bu nedenle, Dini Toplulukları Destekleme Ajansı'ndan bilgiye ulaşılmasını sağlamak için neler yapıldığını bize söylemesini istedik ifadeleri kullandı.

Dini Destek Ajansı, Dini Azınlık Yöneticisi Max Stockman:

On yıldır, kriz desteğinde inanç camiasıyla da çalışıyoruz. Bahar aylarında inanç camiası ile özel bir krize hazırlık grubunda işbirliği yaptık.

Farklı kanallarda aktarılabilecek önemli bilgilerle iletişim kurma fırsatı bulduk.

Şu anda birkaç kutlamanın ortasındayız, bu da insanların genellikle dini mekanlarda toplandığı anlamına geliyor.

Diğer şeylerin yanı sıra Doğu Ortodoks Paskalyası'nın başladığını ve Yahudi Fısıh Bayramı'nın sona erdiğini belirtti.

Dini liderlerin İsveç'teki durum hakkında bilgilendirdiği kısa filmler, örneğin Arapça, Somali ve Tigrinya gibi tavsiye ve yönergeler gibi başka şekillerde kutlamak için çeşitli önlemler alınmıştır.

Dini Destek Ajansı Dini Azınlık Yöneticisi Max Stockman:

Müslümanların Ramazan ayı ve bayramına yaklaşıyoruz. Müslüman inançları ve cemaatleri, üyelerin dikkate alınması nedeniyle toplantıları yasaklamadan önce sık sık harekete geçti.

Uygulamada bu, çoğu Müslüman camilerin kapalı olduğu ve kapanmaya devam edeceği anlamına gelir, bu özellikle Stockholm bölgesinde geçerlidir.

İşbirliği iyi oldu ve önümüzdeki tatillerde de böyle olmaya devam edeceği umuluyor.

Bu, büyük ölçüde ticari, kar amacı gütmeyen güçlere dayanan bir sektördür. Cemaatin destek ve faaliyetlerine bağımlı olan herkese nasıl ulaşılır? Bunlar bugün güreşülen konular. İnanç topluluğu var olmaya devam ediyor. Bilgiye yardım etme ve yayma isteği büyüktür ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi