Ülkedeki toplam vaka sayısının 988 bin 554 olduğu İsveç'te, salgının başladığından bu yana 14 bin 91 kişi yaşamını yitirdi.

İsveç yoğun bakım kayıtlarına göre, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı artmaya devam ediyor. Kurum solunum cihazına bağlı hasta sayısının 404'e yükseldiğini açıklarken, İsveç'te salgının hala riskli noktalarda olduğu görülüyor.

Aşılamaların da hızla devam ettiği İsveç'te şuana kadar 2 milyon 681 bin 307 kişi en az bir doz aşı alırken, bunlardan 769 bin 932 kişi ikinci doz aşısını da aldığı kayıtlara geçti.

Basın toplantısında salgına dair değerlendirmeler bulunan Sara Byfors, dünyada 15 ve 16. haftalar arasında artan vaka sayısının esas olarak Hint varyantından kaynaklandığını söyledi.

AB içinde enfeksiyonun yayılması azalıyor, ancak Avrupa'da hala her hafta bildirilen çok sayıda vaka var.

Sara Byfors, Avrupa'daki ülkelerin büyük çoğunluğunun nispeten istikrarlı bir gelişmeye sahip olduğunu söylerken, Kıbrıs, artan enfeksiyon yayılımıyla öne çıkıyor dedi.

İsveç'te, 16. ve 17. haftalar arasında vaka sayısında bir azalma oldu, ancak bu küçük bir düşüş. Bu düşüşün bitmesi ve vakaların yeniden artması endişe verici dedi.

Byfors, yaşlılarda enfeksiyonun azaldığını ve bunun aşılama ile açıklanabileceğini vurguladı.

Öte yandan 0-19 yaş grubunda küçük ama istikrarlı bir artış var ifadeleri kullandı.

Yoğun bakımdaki artışla ilgili de değerlendirmede bulunan Byfors, aşılamanın yoğun bakıma etkisini görmek için zamana ihtiyaç olduğunun altını çizerek, ölüm oranlarında ciddi bir azalmaya da neden olduğunu vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi