Açıklanan yeni verilere göre, ülke genelinde son bir günde 7 bin 822 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 849 bin 629'a ulaştı.

Salgının artışına göre can kayıplarının son zamanlarda düştüğü İsveç'te son bir günde 17 kişinin daha hayatını kaybettiği aktarılırken, ülke genelinde toplam can kayıpları 13 bin 595 oldu.

Salgınla ilgili değerlendirmelerde bulunan epidemiyolog Anders Tegnell, zor bir dönemden geçildiğinin altını çizdi.

Gerek İsveç'te gerekse küresel anlamda, son zamanlarda yeniden bir artış olduğu değerlendirmesinde bulunan Tegnell, "Maalesef küresel ölçekte bir artış var ve şu anda farklı şekilde etkilenen birkaç bölge var. Özellikle Avrupa bölgesi, sürekli yüksek düzeyde enfeksiyona sahip olduğumuz bölgedir. Ancak dünyanın büyük bir bölümünde Paskalya olduğu için durumu net olarak değerlendirmek zordur" ifadeleri kullandı.

Tegnell, Ayrıca İsveç'te Paskalya ve geçen hafta tatildi.

Şimdiye kadar sahip olduğumuz en yüksek test seviyelerine ulaştık. Bu, enfeksiyonun yayılması üzerinde oldukça iyi bir kontrole sahip olduğumuzu gösterir.

Pozitif testlerin oranı da nispeten sabit, yaklaşık yüzde 12 civarında" dedi.

Tegnell, yoğun bakım Iva'nın yükü çok ağır. Noel'den önce gördüğümüz hasta sayısının seviyelerine yaklaşmaya başlıyoruz. Zor bir dönem içindeyiz ifadeleri kullandı.

Can kayıpları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Tegnell, ölümlerle ilgili sayı hızla azaldı ve enfeksiyonun yayılmasının artmasına rağmen tekrar artmaya başlamadı, ancak şimdi daha çok bir platoda. Bu, enfeksiyonun yayılmasının artmasına rağmen aşılarla elde ettiğimiz etkidir yorumunda bulundu.

Aşıların etkisi olmasa normalde vaka sayısının artışıyla birlikte can kayıplarıda daha üst düzeyde olabilirdi.

"Yaklaşık 1,3 milyon şu anda en az bir aşı dozu almıştır. Bu oran olabildiğince hızlı yükselmeye devam ediyor."

Öncelikle ileri yaşlara öncelik verilmesinin nasıl gittiğini görürsek 80 ve 90 yaşlarında büyük bir orana ulaştığımızı görürüz. Ayrıca bir sonraki yaş grubu olan 70-79 yaş grubunun büyük bir yaş grubu olduğu ortaya çıktı, orada bile bir artış görüyoruz dedi.

Yaşlı bakım evlerinde çok net bir etkimiz var. Aşılar yüzde 90'a ulaştığında, toplumda enfeksiyonun yayılmasının artmasına rağmen, bu alanlarda enfeksiyonun yayılması az ya da çok durmuştur.

Yüzde 60'tan fazlasının aşı olduğu yaşlı bakım evlerinde çalışanların üzerinde de benzer bir etki yaratmaya başlıyoruz. O kadar hızlı ve keskin bir düşüş değil. Ama orada bile, aşılar olmasaydı, toplumda enfeksiyonun yayılmasının artmasıyla birlikte şimdi bir artış görebilirdik.

Aldığımız aşıları gerçekten iyi bir şekilde kullandık. Bölgeler harika bir iş çıkardı.

Artık yaşlı bakım evlerinde yaşamayanların daha fazlasına ulaşmaya başlıyoruz.

80 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 83'ü en az 1 doz aşı almıştır.

Aşılar elbette en büyük farkı yaratacak. Önerilen herkesin aşı olmayı kabul etmesi önemlidir. Çok büyük bir fark yaratacak dedi.

Editör: İsveç Gündemi