Güncellenen yeni verilere göre İsveç'te tespit edilen toplam vaka sayısı 69 bin 692 olurken, son bir günde 37 kişinin daha yaşamını yitirdiği ve ülkedeki toplam can kaybının 5 bin 370 olduğu belirtildi.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının da 2 bin 435'e yükseldiği açıklanan bilgilerde vaka sayısındaki artışta son haftalarında aşırı yükselmenin olduğu Västra Götaland bölgesinde toplam vaka sayısı 15 bin 408 oldu.

761 kişinin hayatını kaybettiği Västra Götaland'da vaka sayısındaki artışın böyle devam etmesi halinde başkent Stockholm bölgesini yakın zamanda geride bırakabileceği düşünülüyor.

Başkent Stockholm'de şuana kadar 20 bin 547 vaka tespit edildi ve bölgede 2 bin 303 kişi yaşamını yitirdi.

Yapılan araştırmalarda enfekte olan ve hayatını kaybeden kişiler arasında iki grup öne çıkıyor. Bunlardan birincisi yaşlı bakım evlerindeki yaşlılar olurken, bir diğer grup ise göçmenler olduğu belirtiliyor.

Bazı göçmen grupları arasında mortalitenin yüzde 200'den fazla olduğu gözlenirken, göçmenlerin covid-19'dan daha fazla etkilenmesindeki en büyük neden olarak hizmet sektöründe çalışıyor olmaları ve bir çoğunun mecburen toplu taşıma kullanması olarak görülüyor.

Özellikle otobüs ve taksi şoförlerinde de vaka konusunda artış olan İsveç'te, covid-19'dan olumsuz etkilenen göçmen kesimi olmaya devam ediyor.

İsveç'teki salgından etkilenen insanlar farklı yönlerden araştırılırken, Göteborg Üniversitesinin  bu konuda iki basamaklı araştırması dikkat çekiyor.

Araştırmaya göre, hizmet sektöründe çalışan göçmenlerin virüse maruz kalması, İsveçlilere oranla kat kat daha fazla. Yine bir başka unsurda sıcak ülkelerden sonradan İsveç'e gitmiş olan insanların vücut dirençlerinin İsveçlilere oranla daha düşük olması olarak görülüyor.

Dünya genelinde salgın hızla yükselmeye devam ederken, Avrupa kıtasında da belli seviyelerde düşüşle devam ediyor.

Özellikle İsveç, sürü bağışıklığı modelini izleyerek, tekrar sonbahardaki gribal dönem gelmeden, mümkün olan en hızlı şekilde ikinci pik seviyesini görerek, bağışıklık kazandırmayı hedefliyor gibi görünüyor.

Yetkililer her ne kadar sürü bağışıklığı kelimesini kabul etmese de kısıtlamalar konusunda en az tedbire başvuran ülkelerin başında İsveç geliyor.

Editör: İsveç Gündemi