Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı güncel bilgilere göre, 8 bin 112 yeni vaka tespit edilirken, 73 kişi daha yaşamını kaybetti.

Ülke genelindeki toplam vaka sayıları 596 bin 174 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 12 bin 188'e ulaştı.

Aşılama çalışmalarını da devam ettiren İsveç'te şuana kadar ilk doz aşı alan kişi sayısı 308 bin 622 olurken, şuana kadar ikinci doz aşı alan risk grubundaki kişi sayısı ise 76 bin 103 oldu.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nde eyalet epidemiyolojisi uzmanı olan Anders Tegnell, salgınla ilgili kapsamlı değerlendirmede bulundu.

Tegnell, basın bilgilendirme toplantısında her zamanki gibi küresel duruma bakarak başladı. 

Küresel ölçete salgında bir gerileme görüldüğünü belirten Tegnell, ancak tehlikenin devam ettiğini söyledi.

Birleşik Krallık dahil olmadığı için AB ve AEA'daki vakalar biraz farklı görünüyor. Burada, her zaman yaklaşık aynı sayıda vaka ile istikrarlı bir eğilimimiz var. Ancak ülkeler arasında çok büyük farklılıklar var ifadeleri kullandı.

"Farklı ülkeler arasında dalgalanmalar çok hızlı. Ancak görüldüğü üzere, İspanya ve Portekiz dışında tüm Avrupa'da durum oldukça eşit görünüyor."

İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nde eyalet epidemiyolojisi uzmanı olan Anders Tegnell:

"Ülkeler arasında gelişme çok farklı. İsveç, diğer ülkelere göre biraz daha yumuşak bir eğri izliyor" dedi.

Tegnell, kış boyunca zorlu bir durum olacağını belirterek, 

İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nde eyalet epidemiyolojisi uzmanı olan Anders Tegnell:

"Noel öncesinden beri kademeli bir düşüş yaşıyoruz. Ne yazık ki, Şubat'ta şimdi biraz düz görünüyor. Noel tatillerinde hiç zirve görmedik. Ancak düşüş eğiliminin durması biraz endişe verici" dedi.

"İsveç'in farklı bölgeleri arasında karışık bir tablo var" diyen Tegnell, test etmeye bağlı olmadığı için gelişimin nasıl gerçekleştiğinin daha açık bir göstergesi olan Iva, orada son zamanlarda gerçek bir düşüş gördük. Gelişme olumlu görünüyor. Düzleşme veya yükselme eğilimi alırsak, iva'yı da etkileyecektir" dedi.

Ölüm sayısı: Can kayıpları ile ilgili durumun toplam vaka sayısına ve aynı zamanda aşılama çabasına bağlı olduğunu belirtti.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nde eyalet epidemiyolojisi uzmanı olan Anders Tegnell, bazı bölgelerle ilgili bilgiler paylaşarak durum değerlendirmesi yaptı.

Skåne:

Sonbaharda bir sürü vakamız oldu. Muhtemelen durgun bir düşüş görebilirsiniz, ancak Noel'de zirvede olduğu zamandan beri keskin bir düşüş yaşadı.

Västerbotten:

İsveç'teki gelişmeyi takip ettiler, ancak şimdi keskin bir artış yaşadılar. Özel tartışmalar yaptık ve Västerbotten çeşitli aktörlerle anlaştı ve durumu ele almak için bazı önlemler alacak.

Tegnell, Northvolt'deki durumu "kapsamlı bir salgın" olarak nitelendirdi.

Anders Tegnell: "Şu anda aşılarda sınırlandıran tek şey aldığımız teslimatlardır. Bölgeler şimdiye kadar 300.000'den fazla insanı aşıladı. 18 yaş üstü nüfusun yüzde 4'üne yaklaşmaya başlıyoruz" dedi.

"Başından beri hızlı ve net bir artış oldu."

1. aşamadaki özel önceliklendirme, daha çok özel barınma ve evde bakıma odaklanmıştır. Orada bölgeler tek dozda yüzde 75'e ulaştı ve neredeyse yüzde 30'u ikinci dozu aldı.

Evde bakım hizmetine ulaşmak daha zor oldu, ancak orada bile yüzde 25 en az bir doz, yüzde 1,5'i iki doz aldı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nde eyalet epidemiyoloğu olan Anders Tegnell, İsveç'e seyahat edenlerden ve bu bağlamlarda enfeksiyon ve virüs mutasyonlarını durdurmaya yönelik tedbirlerden bahsetti.

İsveç'e seyahat eden herkesin, geldikten sonra 7 gün boyunca evde kalması ve yakın temastan kaçınması tavsiye edilir.

"Tüm yabancı uyruklular ülkeye girmek için negatif bir covid-19 testi sunmalıdır."

Başta İsveçliler olmak üzere testi olmayanların varışta mümkün olan en kısa sürede kendilerini test etmeleri önerilir.

Bunun için artık tüm bölgelerde önceliklendirmenin mümkün olduğunu duyurdu. Kişilere daha sonra geldikten 5 gün sonra kendilerini tekrar test etmeleri önerilir ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi