Haziran ayının en yüksek can kayıplarını dün (102) veren isveç'te bugün 12 yeni can kaybı bildirildi.

Ülkedeki vaka sayılarındaki artış hızla tırmanmaya devam ediyor. Son bir günde tespit edilen bin 481 yeni vakayla toplam vaka sayısı 56 bin 43'e yükseldi.

Son bir kaç gündür hafta sonu ve tatil nedeniyle günlük basın bilgilendirme toplantısı yapılmazken, bugünkü toplantıya: Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, İsveç Sosyal ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger ve son zamanlarda vakaların tırmandığı Västra Götaland bölgesi, enfeksiyon kontrol doktoru Thomas Wahlberg video konferans yoluyla katıldı.

İşte basın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Salgının küresel değerlendirmesini yaparak, yükselişin aynı düzeyde devam ettiğini dile getirdi. Güney Amerika, Hindistan ve Rusya'da vakaların yüksek olduğunu, Çin'de yeni vakaların görüldüğünü dile getiren Tegnell, "Bu henüz bitmedi" dedi.

AB içinde, İsveç'te de durumun belli bir düzeyde devam ettiğini dile getiren epidemiyolog, haftalık vakaların aynı düzeyde seyrettiğini söyledi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

İsveç'te çok şey oldu. Toplamda 56.000 vakaya ulaştık.

Yoğun bakım, (Iva) eğrisi daha olumlu, gerçek salgın gelişimini daha iyi yansıtıyor dedi.

Hayatını kaybedenlerle ilgili, bugün birkaç yeni vakamız var. Yarın ölüm kaydında kaç kişinin olduğunu kontrol edeceğiz. Ancak eğilim açıktır ifadeleri kullandı.

Yaz tatili için sorumlu bir şekilde seyahat edilmesi gerektiğini hatırlatan Tegnell, "Muhtemelen öğrenci kutlamaları ile ilgili salgınları not ettiniz, ki şimdi sizinle birlikte yaz ortasına gelinmesi çok önemlidir. Mesafenizi koruyun ve bu dönemde yeni enfeksiyon zincirleri oluşturmamanız için kalabalık yaratmayın" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Ayrıca bir dizi analiz ve anket yaptık. Şu ana kadar İsveç'te enfeksiyonun nasıl yayıldığına dair bir resim oluşturuyoruz. Bu hastalık şiddetlidir, küme gruplarında alışkın olduğumuzdan farklı bir şekilde yayılır. Bir bütün olarak nasıl yayıldığına dair iyi bir resim elde etmek zordur yorumunda bulundu.

"Çok sayıda girişimde bulunuyoruz" diyen Tegnell, zaman içinde çalışmaları bir araya getireceğiz dedi.

Virüs insidansı azaldı, bunu salgının azaldığı şeklinde yorumluyoruz diyen epidemiyolog, Antikor testleri ile ilgili "Tüm yaş gruplarında bağışıklığa sahip olmak giderek yaygınlaşmaktadır. Ama bunlar küçük gruplardır" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Tüm yaş gruplarında yavaş bir artış var, ancak yaşlıların gençlerden daha az bağışıklığa sahip olduğu açık. Bu, yaşlıları koruma stratejisinin büyük ölçüde işe yaradığını göstermektedir dedi.

Kan bağışçılarına baktık, burada bile (antikorlarda) kademeli bir artış olduğunu görebiliriz.

Tegnell, göçmenlerin neredeyse her zaman hasta olma riski daha yüksek olduğunu açıkça görüyoruz diyerek, Sosyoekonomi, yaşam koşulları, altta yatan hastalıklar gibi başka faktörler de olduğunu belirtti. Hastalığın popülasyonumuzu nasıl yaydığını ve etkilediğini anlamada nasıl daha iyi olmaya çalıştığımız bulmacasının bir parçasıdır ifadeleri kullandı.

Västra Götaland bölgesi, enfeksiyon kontrol doktoru Thomas Wahlberg:

23. haftada 15.000'den fazla numune alındı. Geçen hafta 22.000'den fazla örnek aldık. Örneklerdeki keskin artış, haftada vakalarda belirgin bir artışa neden oluyor dedi.

Wahlberg, "Vakaların yüzde 80'inden fazlası birinci basamakta alnıyor. Yaklaşık yüzde 90'ı 70 yaşından genç ve daha fazla vaka buluyoruz" dedi.

Bohus sahilinde yaz ortasını kutlamak popülerdir. Herkesi kalabalıktan kaçınmaya ve mesafemizi korumaya çağırıyoruz ifadeleri kullandı.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören hastaların sayısı azalmaya devam etmektedir diyen Alexandersson, "Bugün, ülkede mevcut olan 680 iva'dan 494 hasta tedavi edilmektedir. Bunlardan 218'i covid-19 hastasıdır dedi.

Büyük bölgesel farklılıklar var. Ancak ilkbaharda gördüğümüz kadar büyük değil, sıfırdan 59 hastaya varyasyonlarımız var, ki bu da en yüksek bölgesel varyasyon.

Yüzde 10'dan daha az kullanılabilir kapasiteye sahip iki bölge vardır diyerek bu konu üzerinde çalışıldığını ifade etti.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

Bölgeler yaz için planlama yapıyor. Kapasitenin ne kadar büyük olması gerektiği, bakım ihtiyaçlarını ulusal olarak yaz boyunca ele alma konusunda sahip olduğumuz yeni hükümet görevinde bölgeler ve SKR (İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri) ile birlikte ilgileneceğiz.

Ulusal koordinasyonu sağlamak için güçlendirme yeteneğimiz vardır.

Görünen yeni bir tırmanış varsa, birkaç hafta içinde sunulacak ve bunu yapmak istemiyoruz. Mevcut kısıtlamaları uygularsanız, bunun gerçeklemesine gerek kalmaz ifadeleri kullandı.

İsveç Sosyal ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger:

"Yaz ortası ve hafta sonu için endişeliyiz" diyerek sözlerine başlayan Werger, "Mesafe korunmaz ve kalabalıklardan kaçınılmazsa, yayılma riski bulunuyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi