İskandinav ülkeleri covid-19 pandemi sürecinde en fazla vaka görülen ve çok can kaybı veren İsveç'te salgın nedeniyle yaşamını kaybeden kişi sayısı da 14 bin 158 oldu.

Salgının ağır etkisi altında mücadele veren İsveç'te Yoğun bakım sicil kayıtlarına göre, solunum cihazına bağlı ağır hasta sayısının 402 olduğu belirtildi.

Aşılama çalışmalarının devam ettiği ve Haziran 21 itibarıyla AB standartları kapsamında dijital covid-19 sertifikasını hayata geçirecek olan İsveç'te şuana kadar 2 milyon 769 bin 411 kişi en az bir doz aşı alırken, bunlardan 794 bin 198 kişinin ise ikinci doz aşısını da aldığı açıklandı.

Ülke nüfusunun tüm yetişkinlerini aşılama ile ilgili hedefleri noktasında revizyona giden İsveç, aşılama hedefinin henüz çok gerisinde olduğu görülüyor.

Salgına dair değerlendirmelerde bulunan İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell, dünya genelinde vaka sayılarının yaklaşık üç aydır arttığını görüyoruz dedi.

Uzun zamandır yaygın bir küresel yayılma olmuştur. Küresel artışa Hindistan ve Güneydoğu Asya'daki artış hakim oldu.

Küresel olarak, geçen haftaya kadar 152 milyon vaka tespit edildi.

Avrupa düzeyindeki harita değişen bir tablo gösteriyor, ancak Avrupa'da hala yaygın bir enfeksiyon yayılımı var. İsveç enfeksiyon yayılımı noktasında koyu renge sahiptir. Şu anda İsveç'te, nüfus oranına göre Avrupa denkleminde yüksek bir noktada duruyor.

İsveç'teki yayılımın yüz bin kişi başına 675 vakaya isabet ettiğini aktaran Wisell, vaka sayısının da bir milyonu geçtiğini belirtti.

Enfeksiyon yayılımının hala çok yüksek olduğunun altını çizen yetkili, herkesin sosyal mesafeye dikkat ederek kurallara uyması gerektiğini vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi