Yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 90 bini aşarak 90.289 oldu.

Can kayıplarındaki düşüşün devam ettiği İsveç'te, son bir günde iki kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Bu rakamlarla birlikte ülke genelindeki toplam can kaybı 5 bin 878 oldu.

Hastanelerde tedavi gören hasta sayısında da artış gözleniyor. Ülke genelinde hala covid-19 tedavisi gören 2 bin 598 hasta olduğu belirtildi ve bu hastalardan 17'sinin durumu kritik denildi.

Her hafta Salı ve Perşembe günleri yapılan bilgilendirme toplantısında gerek küresel ölçekteki durum, gerekse İsveç'teki son duruma dair bilgiler paylaşıldı.

Basın bilgilendirme toplantısına İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, halk sağlığı danışmanı Iréne Nilsson Carlsson ve İsveç Sivil Koruma ve Acil Durum Planlama Dairesi danışmanı Svante Werger katıldı.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Anders Tegnell: Küresel ölçekte durumunda önceki günlerden farklı olmadığını belirterek, dünya genelinde vaka sayılarının 32 milyonu aştığını ve yaklaşık bir milyon can kaybının olduğunu belirtti.

Avrupa'da ikinci dalganın yaşanmaya başladığını, Birleşik Krallık ve bazı ülkelerde durumun dramatik olmaya başladığını söyledi.

İsveç ile ilgili: "Azda olsa maalesef bir yükseliş yaşıyoruz". diyen Tegnell, son günlerde yeni vaka sayısında bir kıpırdama olduğunu, ancak bu artışın henüz korkutucu bir noktaya gelmediğine işaret ederek, herkesin tedbirli olmasında fayda olduğunun altını çizdi.

Tegnell, yeni artışların okulların açılması ve insanların işe tekrar başlamasıyla bağlantılı olduğunu da hattırlattı.

Bölgesel olarak durum oldukça farklı görünüyor, ancak öncekinden daha çok farklı değil. Stockholm bölgesi eskisi gibi hiç öne çıkmıyor. Skåne yavaş yavaş Stockholm ile aynı seviyeye yükseldi, ancak orada da durum istikrarlı. Halland'ın da benzer bir eğilimi var, biraz yükseldiler ama eşit bir seviyeye ulaştılar ifadeleri kullandı.

Västerbotten bölgesi ile ilgili Tegnell: Medyada görmüş olabilirsiniz, son günlerde keskin bir artış yaşadılar diyerek, normalde çok düşük seviyelerde duruyordu ancak son günlerde keskin bir artış var ve yayılma başladı ifadeleri kullanıldı.

Tegnell, "Çeşitli salgın raporları alıyoruz, şimdiye kadar yaklaşık 40 kayıt var. Belki de çoğu lise ve üniversite ortamında.

Tegnell, evden çalışmanın mümkün olduğu tüm iş yerlerinin ve çalışanlarının buna özen göstermesini istedi. Sosyal mesafe ve kalabalıklardan uzak durmanında önemine vurgu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi