İsveç Uygur Maarif Derneği, Doğu Türkistan insan Hakları İstanbul Derneği ve Doğu Türkistan Gençlik Kurultayı öncülüğündeki gösteri, Stockhom'ün Kista bölgesinde bulunan Volkswagen otomobil satış şirketinin önünde gerçekleşti.
Burada bir açıklama yapan İsveç Maarif Derneği Başkanı Nejat Turgun, dünya genelinde 20 ülke ve 25 şehirde eş zamanlı olarak e Volkswagen’in protesto edildiğini söyledi.
Turgun, Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında insan haklarına aykırı bir şekilde tuttuğu Uygur Türklerinin, aralarında otomobil üreticisi Volkswagen’in de bulunduğu çok sayıda tanınmış markanın fabrikalarında zorla çalıştırıldığını söyledi. 
- 20 ayrı ülkede gösteriler başladı
Aralarında Almanya, Fransa ve Hollanda’nın da bulunduğu 20 ülkede başlayan gösterilerin 6 ay boyunca  düzenli olarak yapılacağını kaydeden Turgun, protestoyu kısa sürede çok daha fazla ülkeye yaymak istediklerini ifade etti.

İsveç Maarif Derneği Gençlik Kolları Üyeleri Muhammed Tursun ve Abdul Ahed, konu ile ilgili İngilizce açıklamalarda bulundu. 

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından "satılık Uygurlar" başlığıyla yayımlanan bir raporda, aralarında Volkswagen’in de bulunduğu çok sayıda uluslararası markanın üretim merkezlerinde, kamplarda tutulan Uygurların zorla çalıştırıldığının rapor edilmişti.

Editör: İsveç Gündemi