Pandemi başladığından bu yana iki gündür üst üste rekor kırılıyor. Dün 2 bin 128 vaka ile başlangıçtan bu yana en yüksek rakam açıklanırken, bugün daha yüksek vaka sayısı geldi. 

Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı bilgilere göre son bir günde 3 bin 254 yeni vaka tespit edilirken, yedi kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Tespit edilen yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki vaka sayısı 121 bin 167 olurken, ülke genelinde covid-19 bağlantılı can kaybı 5 bin 934 oldu.

İsveç'in Vuhan'ı olarak kabul edilen başkent bölgesinde vaka sayısı 34 bini aşarak 34.070 olurken, bölgede şuana kadar 2 bin 429 kişi yaşamını yitirdi.

Başkent Stockholm'ü en yakın takip eden bölge ise Västra Götaland'da vaka sayısı 24 bin 154'e ulaştı ve bu bölgede şuana kadar 875 can kaybı bulunuyor.

Son günlerde üç bölgede kritik uyarılar yapılıyor.

Mağazalar ve alışveriş merkezi, yüzme salonları, hamam ve spor salonlarında kısıtlamalar getirildi.

Şimdi, üç bölge sakinleri kalabalıktan daha fazla kaçınmalı ve tercihen sadece yiyecek ve eczane ürünleri satın almalıdır denildi.

Kısıtlamaların enfeksiyonu durdurmayı hedeflediği söylenirken, İsveç genelinde vaka artışı başlangıçtan daha kötü duruma gelmeye başladı.

Perşembe günü, İsveç Halk Sağlığı Kurumu üç bölgede daha katı genel tavsiye kararı aldığını duyurdu: Stockholm, Västra Götaland ve Östergötland. Kısıtlama tavsiyeleri ile ilgili bilgilendirme bir basın bülteni ile duyuruldu.

Yeni, daha katı kısıtlamalar 29 Ekim'den itibaren geçerlidir ve üç bölgedeki insanlara şu çağrıda bulunuldu:

Mağazalar, alışveriş merkezleri, müzeler, kütüphaneler, hamamlar ve spor salonları gibi kapalı ortamlarda kalmaktan kaçının. Örneğin marketlere ve eczanelere gerekli olduğu zamanlarda gidilebilir dendi.

Toplantılara, konserlere, performanslara, spor antrenmanlarına, maçlara ve yarışmalara katılmaktan kaçının. Ancak bu, 2005 veya sonrasında doğan çocuk ve gençlere yönelik spor eğitimi için geçerli değildir ifadelerine yer verildi.

Mümkünse, birlikte yaşadıklarınız dışındaki insanlarla fiziksel temastan kaçının. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, bir parti veya benzeri bir sosyal toplantı düzenlemek veya katılmaktan caydırma anlamına geliyor.

Karar, covid-19 ile enfekte olduğu onaylanan bölgelerdeki insan sayısının keskin bir şekilde artmaya devam etmesiyle geldi. Bu aynı zamanda sağlık hizmetleri üzerinde artan bir yüke yol açmıştır yorumu yapıldı.

Hastanelerde tedavi gören covid-19'lu hastaların sayısı artmıştır. Yaşlılar için özel konutlarda bulunan enfekte insan sayısında da artış var.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu ile Stockholm Bölgesi'nde enfeksiyon kontrol doktoru vekili Maria Rotzén Östlund bugünkü basın toplantısında "Çoğu insan hafif hasta olmasına rağmen durum ciddidir. Ama davranışımızı değiştirmeliyiz ki böylece geçmişte olduğumuz yere geri dönmeyelim" diyerek yapabileceğimiz en iyi şeyin fiziksel mesafeyi korumak ve teması azaltmak olduğunun altını çizdi.

Yeni karar, alışveriş merkezleri ve spor tesisleri gibi işletmeler için daha katı genel kuralları da içeriyor. Aynı zamanda Stockholm, Västra Götaland ve Östergötland bölgelerinde işyerleri için de sıkı kuralların geçerli olduğu belirtildi.

Västra Götaland Bölge valisi Anders Danielsson, pandemi kısıtlamalarının sporu nasıl etkilediğini anlıyorum, sağlık durumunu dikkate almalıyız ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu basın açıklamasında, tüm faaliyetlerin yerel covid-19 salgınları durumunda herkesin genel tavsiyeleri takip edebilmesi için önlemler alması gerektiğini yazıyor.

Bu aynı zamanda işverenler için de geçerlidir. Personeli evden çalışmaya teşvik etmek ve herhangi bir konferans veya diğer fiziksel toplantıları ertelemek için bahsedilen önlem örnekleri sunuldu.

Karar 19 Kasım 2020 tarihine kadar geçerlidir ve uzatılabilir denildi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, daha önce Uppsala ve Skåne Bölgesi'ndeki yerel genel konseylere karar vermişti.

Editör: İsveç Gündemi