Özellikle Stockholm'ü baz alarak yapılan istihbari çalışma sonucunda ortaya çıkan rapor ürtpertici boyutlarda. Cinayet, kara para aklama ve kamu yolsuzluğu adı altında yapılan araştırmalarda Stockholm'de gayri resmi ev kiralamaları ve emlak alanındaki mafya girişimleri en çok öne çıkan konular oldu.

Milyarlarca kronun döndüğü dev pastada derin güçlerin zenginleri hedef alan baskıları ile rüşvet, haraç gibi birçok resmi olmayan işlem dönüyor.

Stockholm polisi bölge istihbarat analisti Kristian Halldin tarafından yapılan açıklamada, geçen yıldan bu yana yaşanan bazı vukuatları incelerken, kısmen para aklamak için emlak ticareti yapıldığı gibi özellikle farklı alanda oldukça büyük ekonomik pastalar için güç odaklarının çekiştiklerini belirten ifadeler kullandı. 

Tamamlanan istihbarat raporunda yer alan bazı işler ve olaylar detaylı şekilde aktarıldı.

Bu rapora göre en etkili bilinen suçların daha çok aracılık ederek kurbanları seçtikleri belirtiliyor. Başta ev satışları, kiralamaları gibi ekonomik hacmi yüksek olan ve zengin ev sahiplerini bularak emlak brokerı gibi kendilerini tanıtarak iletişim kurduktan ve güvenlerini kazandıktan sonra kişilere baskı kurmaya başladıkları belirtildi.

İstihbarat bölümüne göre geçen yıl Stockholm'de 5 kişinin ölümü, siyah ticaret ve farklı yolsuzluklar ile ilgili birçok bağlantı olduğu tespit edildi.

1. 29 Mart 2014 Albano, Kuzey Djurgården bir ölü

51 yaşındaki bir mülk zengini arabasının arka koltuğunda vurularak ölü bulunmuştu. Adam ağırlıklı olarak güney banliyölerinde 418 daire sahibiydi. Yaklaşık 80 milyon değerindeki 418 eve sahip olan kişinin öldürülmesi emlak çeteleri ile önemli bağlantıları olduğu raporda yer aldı.

Cinayetle ilgili kimse yakalanmadı ve soruşturması devam ediyor.

2. 14 Mayıs 2014 Kungsgatan / Stockholm bir ölü

Stockholm'de bulunan Kungsgatan'da bir merdiven boşluğunda kafasından vurulmuş şekilde ölü bulunan 38 yaşındaki adam, daha önce Göteborg posta terminali karşısında yaşanan bir soygun olayında şüpheli bulunmuştu. İstihbarat bilgilerine göre adamın çeteler ile sözleşmesi bulunmasına rağmen bazı uç noktalara dokunmaya çalışması sonucu infaz edildiği düşünülüyor.

Bu cinayette henüz aydınlatılamamış ve polis soruşturmasına devam ediyor.

3. 13 Eylül 2014 Axel Berg / Hägersten iki ölü

28 yaşındaki bir adam ve 21 yaşındaki sevgilisi bir garajda ölü bulunmuşlardı. Cinayetin baş zanlısı olarak 51 yaşındaki bir adam görüldü. Ancak soruşturma kapsamının genişlemesi ile birlikte ölü olarak bulunan 28 yaşındaki adamın aslında tam bir suç makinası olduğu ortaya çıktı.

Olayın seyrini tamamen değiştiren geliştirmelerle birlikte cinayeti 51 yaşındaki adamın işlemediği kanıtlanmış oldu. Ancak fail ya da failler yakalanmadı ve dosya ile ilgili soruşturma hala devam ediyor.

4. 25 Kasım 2014 Tureberg, Sollentuna 1 ölü

Bu olayda yine bir kişi cinayete kurban gitti. Olayın ilgili gün ve tarihin öğle saatlerinde meydana geldi ve saldırı AK47 marka keleşnikof ile gerçekleşti. Saldırının hedefinde olan 32 yaşındaki adam olay yerinde yaşamını yitirdi. Açılan soruşturma davasında öldürülen şahsın birçok gayri meşru ticarete aracılık ettiği ortaya çıktı. O soruşturma kapsamında 6 kişi tutuklandı ve birçok suçla yargılanmaya başladılar. Yapılan yargılama sonucunda polisin eli yine boş kaldı. Çünkü zanlıların suçluluğunu ıspatlayarak şüphe dışında tek bir delil dahi yoktu ve mahkeme 6 zanlıya da beraat verdi.

İddalara göre zanlılar 150 farklı noktada önemli yerlerden haraç aldığı ve bu haraç miktarının ortalama nokta başına aylık 60 bin kron olarak kayıtlara geçmişti.

İsveç genelinde son yıllarda oluşan gayri meşru zeminin çeteleşmelere gittiği ve bunun sonucunda da çok ciddi olayların olduğu belirtiliyor.

Buna karşı alınması gereken ya da alınmış olan önlemler hakkında her hangi bir bilgi paylaşımı gerçekleşmedi. Ancak raporun ürpertici boyutu ise yaşanan bir çok faili meçhul olayın hiç bir zaman aydınlatılamamasından endişe duyuluyor.
Editör: İsveç Gündemi