İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun geniş kapsamlı tavsiyeler yayınlaması gereken ve adım adım o kararların gelmesi muhtemel konular var.

Spor alanındaki aktivitelerin başında gelen ve en çok merak edilen futbol müsabakaları ne zaman başlayacak?

Yurtdışı seyahatleri ne zaman başlayacak, insanlar ne zaman daha özgür hareket edebilecek?

Sağlığı Kurumu'ndan yeni tavsiyelerinin gelmesi beklenen muhtemel tahmini tarihler bulunuyor.

Salı öğleden sonra, 70 yaş üstü birçoğu için mevcut kısıtlamalar devam ettirildi. Halk Sağlığı Kurumu, İsveç'teki yaşlıların yararına risk grubu olarak kabul edilebilecek yaş sınırını açıklama sözü vermişti. Ancak, yapılan açıklamada bir şey değişmedi. 70 yaş ve üstü ne kadar sağlıklı ve aktif olursa olsun, öneriler kısıtlama tavsiyeleri devam ettirdi.

İsveç'te vakaların son günlerde yeniden yükselişe geçmesi de bazı kararlar alma konusunda temkinli olmayı beraberinde getiriyor.

Yine bu durum dünya ülkelerinin İsveçle ilgili karar almasında da vakalar etkin rol oynuyor.

Avrupa içinde kısıtlı uçuşlar olsa da 15 Haziran itibarıyla daha yaygın uçuşlar gerçekleşeceği açıklandı. Ancak ülkelerin özeline göre bu durumun değişiklik gösterebileceği koşulu da bulunuyor.

İsveç'te futbol müsabakaları ne zaman başlayacağı ile ilgili durum belistsizliğini koruyor.

Özellikle Allsvenskan sezonu ile ilgili 29 Mayıs'ta ne zaman tekrar başlayacağına dair bir karar bekleniyor. Maçlar oynanabilse de, muhtemelen seyircisiz oynanacak.

Halk Sağlığı Kurumu, insanların maçlar sırasında taşıdıkları riskleri değerlendirmek için kararlarını kısmen polisle yapılan görüşmelerle birlikte alacak. İnsanların maçlar sırasında sahaların dışında toplanabileceği endişesi bu konuda önemli bir durum.

İsveç'te yaz sezonu tam olarak ne zaman başlayacak bilinmez. Ancak karar olmasa bile tavsiye konularında neler olacağına dair kısmi ipuçları bulunuyor.

▪ İsveç içinde seyahat etmek ne kadar iyi olur? 

13 Mayıs'tan bu yana, hükümet evinizden maksimum iki saatlik bir sürelik yolculuk etmeyi uygun görürken, daha uzun süreli araç seyahatlerinin yapılmamasını tavsiye ediyor.

Bu konuyla ilgili bugün net birşeylerin söylenmesi ve karara bağlanması bekleniyor.

Bugün TV4'ya demeç veren Anders Tegnell, seyahat konusunda bugün bir güncelleme gelecek dedi.

Ancak somut tavsiyeler konusunda herkes hayal kırıklığına uğrayabilir diyerek soru işareti yarattı.

Tavsiyelerin oldukça kapsamlı olacağının altını çizen Tegnell, ne kadar kapsamlı tavsiyeler olsa da her şeyi isimlendirmenin mümkün olmadığının altını çizdi. 

Tegnell, "Çünkü yüzme havuzlarından atlama kulelerine kadar her konuda bireysel tavsiyelerde bulunamayız" dedi. Daha önce TT'ye verdiği demeçte, operasyonları düzenleyenlerin iyi bir temele sahip olacağı ve tavsiyeler kapsamlı olacak ifadeleri kullanmıştı.

Yurtdışına seyahat

▪ Dışişleri Bakanlığı yurtdışına seyahat etmenin ne kadar güvenli olduğuna dair bir rehber değildir. Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat önerileri genellikle sigorta konularında kullanılır ve seyahat acentelerinin parayla ilgili kararlarını etkiler şeklinde yorumlanırken.

15 Temmuz akılda tutulması gereken önemli bir tarih. O zamana kadar, yurtdışında gereksiz seyahatlere yönelik tavsiyelerin bulunduğu ve tekrar uzatılıp uzatılmayacağı zamanla ilgili bir durumdur denildi.

Yurtdışı uçuşlarının ne zaman başlayacağı yaz tatili planlayanlar arasında en çok merak edilen konuların başında geliyor.

İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın 15 Temmuz tarihini tavsiye etmesi bir karar değil öneridir şeklinde algılanmalı, ancak hava sahasının ne zaman açılacağına dair de net bir bilgi bulunmuyor.

Halihazırda İsveç'ten Türkiye'ye gerçekleşecek olan uçuşlarla ilgili duruma bakıldığında, Türk Hava Yolları (THY), Pegasus ve SunExpress uçuşlarının Haziran içinde gerçekleşmesi üzere tüm planlar yapılmış durumda. Buna rağmen uçuşların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, gerek İsveç gerekse Türkiye sağlık yetkilileri tarafından yapılacak durum değerlendirmesi sonucunda kesinlik kazanacağı akılda tutulmalıdır.

Editör: İsveç Gündemi