Gävleborg'da hızla yayılan İngiliz mutasyonu bölgedeki toplumun genelinde görülmeye başladı.

Bölge yönetimi, üçüncü dalganın yaşanmasından korkuyor.

"Durdurmak için çok geç olup olmadığını bilmiyoruz." diyen Gävleborg enfeksiyon kontrol doktoru Shah Jalal, bölgede yayılan mutasyonu durdurmak için herkesin desteğine ciddi şekilde ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gävleborg'da, koronavirüsün İngiliz mutasyonunun yayılması yeni bir seviyeye ulaştı. Bölge, varyasyonun artık toplumda yayıldığını ve genel dağıtım olarak sınıflandırıldığını keşfetti. Son yedi gündeki örnekler, pozitif covid testlerinin yüzde on birinin İngiliz mutasyonunu içerdiğini göstermiştir.

"Daha önce toplumda herhangi bir yayılma görmedik. Bu çok endişe verici ve bu mutasyon çok daha hızlı yayıldı." ifadeleri kullanan Gävleborg Bölgesi enfeksiyon kontrol doktoru Shah Jalal, bunu engelleyebilmemiz için herkesin kurallara uymasının inanılmaz derecede önemli olduğunun altını çizdi.

Hastaneye kabul edilen hasta sayısı artıyor ve bölge şimdi yakında üçüncü pandemi dalgasının yaşanmasından korkuyor.

"Büyük bir risk var. Durdurmak için çok geç olup olmadığını, bilmiyoruz. Artık mesele vatandaşa kalmış. Yönergeleri izlerlerse üçüncü bir dalgadan kaçma şansımız olabilir" dedi.

Bölge, mutasyon analizlerini genişletiyor

Bölge, orijinal varyanttan daha hızlı yayılan İngiliz varyantının yayılmasını durdurmak için daha etkin mücadeleye başlıyor.

"Yüzde 50-70 daha hızlı yayılabileceğinden şüpheleniyoruz. Endişe verici ve bu nedenle, daha önce olduğu gibi rastgele örnekleme yapmamaya karar verdik. Şimdi kapsamlı tarama yapacağız" diyen Shah Jalal, tüm pozitif covid testleri, bu yayılmanın gerçekte ne kadar büyük ve yaygın olduğunu haritalamak için İngiliz mutasyonu analiz edilecek dedi.

Gävleborg sakinlerini yönergeleri ve tavsiyeleri ciddiye almaya çağırdı.

"Mesafenizi koruyun, gereksiz seyahatlerden kaçının, ellerinizi yıkayın ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine göre maske koruyucuları kullanın. Her zaman önemliydi, ama artık buna bir son vermemiz çok önemli" dedi.

Perşembe günü, İsveç Halk Sağlığı Kurumu enfeksiyon yayılımı ile ilgili üç senaryo geliştirdiğini duyurdu. En kötüsü, üçüncü bir dalganın birkaç hafta içinde başlayabilmesidir.

"Gerçekten düzgün bir şekilde tutunmazsak, üçüncü bir dalga için büyük bir risk var" diyen Anders Tegnell, basın toplantısında bu durumun enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için uyguladığımız kısıtlamalara olan ihtiyacı gösterdiğini söyledi.

R sayısı İsveç'in birkaç bölgesinde artıyor

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'ndan yapılan bir analize göre, R sayısı olarak da adlandırılan mevcut üreme oranının İsveç'in çeşitli bölgelerinde arttığını gösteriyor.

1 Şubat'ta Gävleborg, Värmland, Västerbotten, Västernorrland ve Stockholm'de R sayısının 1'in üzerinde olduğuna karar verildi.

R-sayısı, enfekte olan her bir kişinin virüsü ortalama olarak yaydığı kişi sayısını tanımlayan bir ölçüdür.

Editör: İsveç Gündemi