Ancak doğru tipte maske koruyucusuna sahip olmak ve onu doğru kullanmak önemlidir.

Her şeyden önce: Parmaklarınızla yüzünüzden çıkarın.

Soru, korona salgını boyunca tartışıldı: Maske koruyucu mu, değil mi?

İsveç, diğer birçok ülkeden farklı bir yol seçmiş ve maske koruması konusunda genel bir öneride bulunmamıştır.

Ancak Noel'den önce, İsveç Halk Sağlığı Dairesinden yoğun saatlerde toplu taşıma araçlarında maske korumasının kullanımına ilişkin yeni bilgiler yayınlandı.

Tavsiye bugün, 7 Ocak sabah 7 ile 9 ve öğleden sonra saat 16 ile 18 arasında maske takılması öneriliyor. Maske tavsiyesi 2004 veya daha önce doğmuş herkes için geçerlidir.

Kişinin kendi sorumluluğu

İsveç'teki tüm toplu taşıma araçlarından sorumlu olan İsveç toplu taşımacılığı, yolcuların maske takması ve yanında bulundurmaları kendi sorumluluğunda olduğunu ve tercihen kaliteli maske takmaları bekleniyor. Ayrıca insanların yolculuk boyunca maske koruyucularını takmaları bekleniyor.

Svensk Kollektivtrafik maske takılması ile ilgili: "Maske koruyucusu olmayan yolcuların araçlara binmesine izin verilecek ve yolculuk sırasında reddedilmeyeceklerdir. Tavsiyeye uyumu izlemek ne sürücünün ne de başka bir personelin sorumluluğunda" diye yazdı.

CE işaretli olmalı

Peki ne tür ağız koruyucuları kullanılmalı?

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, CE işareti ile kalite güvence altına alınmış tek kullanımlık maske önermektedir.

Maske koruyucuların etki göstermesi için doğru takılması önemlidir. Her zaman hem burnu hem de ağzı kapatmalı, burun köprüsü, yanaklar ve çene çevresinde sıkıca sarmalıdır.

Maske takanların, elleriyle yüzlerine dokunmaları ve maskeyi sık çıkarıp takmaları tavsiye edilmiyor.

Yaygın kumas maskeler de vardır, ancak bunların ne kadar etkili olduğu belirsizdir.

Seyahat etmekten kaçının

Yapılan tavsiyelerde, seyahat etmek gerekli değilse toplu taşıma kullanmama, mümkünse evden çalışma ve kendini hasta edenlerin evde kalması isteniyor.

Ceza yok

Maske takmak bir tavsiyedir, bu da gönüllü olduğu ve maske takmamanın cezai bir suç olmadığı anlamına gelir.

İsveç Halk Sağlığı Ajansı'na göre, ağız koruması getirmek her yolcunun kendisine kalmıştır, ancak yetkili, İsveç'teki toplu taşıma şirketlerinin de yanlarında kendilerininkini getirmeyen yolculara maske sağlamasını tavsiye etmektedir.

Stockholm'deki toplu taşıma araçlarında, Sergels torg ve Centralen'deki müşteri merkezlerinden ücretsiz maske alınabilir.

Västra Götaland'daki Västtrafik içinde, on bir mağazadan maske almak mümkün olacak. Göteborgs-Posten'e göre, ancak Perşembe sabahı Göteborg'daki Drottningtorget'teki mağazada kimse yoktu.

Editör: İsveç Gündemi