Yoğun bakımda tedavilerinde son günlerde düşüş olduğu belirtilmesine rağmen genel sayılarda yükseliş sürüyor. Yoğun bakımda tedavi edilen hasta sayısı 2 bini geçti.

2 bin 2 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğü ülkede yetkililer vaka ve can kayıplarında düşüş olduğunu dile getirse de gerek görüntü hala iç açıcı görünmüyor.

Bugünkü günlük bilgilendirme toplansına: 

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi 
Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén, Sosyal Hizmetler Ulusal Kurulu'ndan Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Birim Başkanı Anna Bennet Bark, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger ve Sağlık ve Bakım Teftişi Genel Müdürü (IVO) Sofia Wallström katıldı.

Her gün yerel saatle 14:00'te başlayan basın toplantısına genel olarak küresel durum bilgileri verilerek daha sonra İsveç'teki vaka ve can kayıplarıyla ilgili son durum bilgileri paylaşıldı. Gidişatla ilgili ipuçları verilirken, yoğun bakım ve tedavi konularındaki süreçlere de değinildi.

İşte günlük basın toplantısından notlar:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Tegnell: Devam eden salgının küresel rakamlarını vererek, "Küresel olarak maalesef artış her hafta devam ediyor" dedi.

Dünyada yaklaşık 5,6 milyon vaka doğrulandı ve şimdiye kadar covid-19 nedeniyle 350 bin kişi öldü diyen Tegnell, Avrupa'da durumun normalleşmeye başladığını ve haftalık verilerin olumlu yönde seyrettiğini belirtti.

Avrupa kıtasında 160 bin insanın öldüğünü belirten Tegnell, 1.4 milyon vakanın teyit edildiğinin altını çizdi.

Havaların soğumaya başladığı Güney Amerika'da, özellikle virüsün yayılmasını kolaylaştıran kış mevsiminin etki göstermesiyle, vaka sayısındaki artışların büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Halk Sağlığı Kurumu nedenini bilmediği şekilde İsveç'te vakalar tekrar yükselişe geçti.

İsveç'te solunum cihazındaki (IVA) vakalarının sayısı ihtiyatlı bir şekilde azalmaktadır denilirken, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 2.002 olarak açıklandı.

Tegnell, İsveç'te can kayıplarının en fazla artış gösterdiği dönemde günlük ortalama 80 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, bu rakamların günlük ortalama 58'e düştüğünü söyleyerek, biriken bazı işler olduğunu da hatırlarttı.

Vaka ve can kayıplarının tam olarak tespitinin sisteme girmesinin uzun tatil ve hafta sonları nedeniyle geciktiği ve biriken işleri yavaş yavaş gelmeye başladığı söylendi.

Tegnell, "İsveç'teki salgında bu kadar çok kişinin hayatını kaybetmesi çok üzücü" diyerek, "yaz için hala istikrarlı bir durumumuz var" dedi.

Platonun düzleşmeye başladığını belirten Tegnell, "Birlikte enfeksiyonu durdurabiliriz", kısıtlamalara ve tavsiyelere uymanın önemli olduğunun altını çizerek, 70 yaş üstü insanlarla temastan kaçınılması, el hijyenine dikkat edilmesi ve en ufak semptom olması halinde evde izole olmanın önemli olduğunu belirterek, konuşmasını tamamladı.

Taha Alexandersson Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun ilerleme raporunu sunarak, "Solunum cihazına bağlı, toplam yoğun bakım hastası sayısı 339'dur. Başka nedenlerle tedavi edilenlerle birlikte, İsveç'te toplam 585 hasta solunum cihazına bağlı, yoğun bakım tedavisi görüyor" dedi.

Alexandersson, yoğun bakımda kullanılabilir yüzde 34 kapasite bulunduğunu söyledi.

Yoğun bakıma erişim bölgeler arasında değişiklik gösteriyor.

Alexandersson, "Bazı bölgelerde yoğun bakım ünitelerinde hasta yoktur, ancak tüm yoğun bakım ünitelerinde covid-19 hastası olan bölgeler de vardır" ifadeleri kullandı.

Bölgelerin farklı ihtiyaçlarına dikkat etmenin önemli olduğunu vurgulayan Alexandersson, genel olarak durumun iyi bir düzeyde seyrettiğinin altını çizdi.

Ulusal Sağlık Kurulu Birim Başkanı Anna Bennet Bark, 15 bölgeden 4487 hastaya dayalı istatistikler sunarak.

Yüzde 43'ü kadın, yüzde 43'ü 70 yaş ve üzerindeydi bilgisini paylaştı.

On hastadan dokuzu düzenli servislerde, diğerleri yoğun bakımda tedavi gördü. Tedavi edilenlerin yüzde 14'ü öldü. Yoğun bakımda olanlar arasında ölümlerin oranı, olağan bakım merkezindekinden daha yüksektir dedi.

Covid-19 hastalarının hastanelerde ne kadar süre kaldıkları arasında büyük bir değişiklik vardır.

Yoğun bakımda olmayanlar için ortalama süre 6 gündür ve yoğun bakımda olanlar için ortalama süre 20 gündür denildi.

Editör: İsveç Gündemi