Halk Sağlığı Kurumu açıkladığı yeni verilere göre, vaka sayılarının en son açıklandığı Cuma gününden bu yana 2 bin 203 yeni vaka tespit edildi.

Tespit edilen yeni vakalarla birlikte ülke genelinde toplam vaka sayısı yüz bini aşarak 100 bin 654'e ulaştı.

İsveç'te can kayıplarındaki düşüş devam ederken, Cuma gününden bu yana beş kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu rakamlarla birlikte ülke genelinde toplam can kaybı 5 bin 899 oldu.

İsveç yoğum bakım siciline göre, tedavisine devam edilen 23 hastanın durumu entübe olurken, hastanelerde toplam 2 bin 634 kişiye bakılıyor.

Haftanın ilk basın bilgilendirme toplantısında değerlendirmelerde bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi, epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell:

Pandemi ile ilgili küresel değerlendirme yaparak, maalesef dünya genelinde birçok ülkede artış devam ediyor ifadeleri kullandı. 

Nüfusa kıyasla İzlanda'da vaka sayılarının ciddi şekilde arttığını belirten Tegnell, "Bu hastalık dünyanın hiçbir yerinde tam olarak kontrol altında değil, bence kimse kendini güvende hissedemez" dedi.

"Dünyada her hafta bir milyondan fazla yeni vaka tespit ediliyor, kesinlikle daha fazlası var. Bir milyondan fazla ölen kişi, bu bile kesinlikle küçümseniyor" diyen Tegnell, "Avrupa'da bile zor bir durum var" ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

"İsveç'te olumsuz bir gelişme var ama Avrupa'daki diğer ülkeler gibi değil" dedi.

Sonbahar rakamlarının baharla kıyaslanamayacağını dile getiren Tegnell, İsveç'in artık çok daha fazla testler yaptığını belirtti.

Ölüm oranlarında da ciddi bir düşüş olduğunun altını çizen Tegnell, "haftada 600-700 can kaybı yaşadığımız haftalar geçirdik" diyerek, şimdi hayatını kaybeden kişi sayısının ciddi düştüğünü söyledi.

"Bu bahar, hastalanan ve teşhis edilen çok sayıda yaşlı insanımız oldu. Şimdi enfeksiyon bu grupta çok azaldı. Şimdi tespit edilen yeni vakaların büyük bölümü 20-50 yaş grubunda" dedi.

Huzurevlerindeki vaka sayısı geçen hafta iki katına çıktı, ancak bu artışın ziyaret yasağının kalkmasıyla ilgili olmadığını belirten Tegnell, tespit edilen vakaların daha fazla takip ve sık test edilmeleri ile ilgili olduğuna işaret ederek, artık vakaların çok daha hızlı tespit edildiğini ifade etti.

Tegnell, "Stockholm'de hızlı bir artış görüyoruz, ancak Avrupa'daki ile aynı hızlı artışa sahip değiliz" dedi.

Uppsala'da sakin gibi görünen hızlı bir artış görüyoruz. Yeni artışların gençlere, partilere ve benzeri aktivitelere çok bağlı olduğu görünüyor. Yeni vakalar birçok yaş grubunda oldukça yaygın dedi.

Örebro'da da vaka sayısında artış olduğunu belirten Tegnell, "İsveç'te etkilenen bazı bölgelerimiz var, ancak çoğu hala düşük seviyede" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi