Koronavirüs salgınıyla tavsiyeler üzerinden mücadele eden İsveç, yaz dönemlerinde en hızlı düşüş yaşarken, havaların soğumasıyla birlikte yeni vaka sayısında her gün yeni rekorlar kırmaya başladı.

Son bir günde 4 bin 697 yeni vakanın açıklandığı İsveç'te işler iyi gitmiyor. Havaların soğumasıyla birlikte vaka sayısında kaotik bir yükseliş yaşanan İsveç'te günlük can kayıplarında da artış yaşanıyor.

Salgının sağlık hizmetleri üzerindeki baskısı artmaya başlayan İsveç'te genel kurallar tavsiye niteliğinden sürdürülüyor. Ancak kimsenin artık tavsiyeleri dinlemediği de dillendiriliyor. Ülke yönetiminin gelecekte nasıl adımlar atacağı merak edilirken, bölgeler karantinaların gelebileceği yönünde adımlar atılabilir.

İşte İsveç'teki son durum.

Ülke genelinde toplam vaka sayısı 146 bini aşarak 146.461 olurken, son bir günde 20 yeni can kaybı yaşandı. Yeni can kayıplarıyla birlikte ülke genelinde toplam can kaybı salgın başladığından bu yana ilk kez 6 bini aşarak 6.022'ye ulaştı.

Hastanelerde tedavisine devam eden hasta sayısı da üç bine doğru tırmanıyor. Açıklanan yeni rakamlara göre hastanelerde tedavisine devam eden hasta sayısı 2 bin 794 olurken, bunlardan 2 bin 33'ü erkek olmak üzere, 761'i de kadın hasta olarak görülüyor.

Bu güne kadar tespit edilen 146 bin 461 vakanın 79 bin 486'sı kadın, 66 bin 975'i erkek olarak kayıtlara geçerken, kadınların covid-19 enfeksiyonuna daha fazla yakalandığı gözleniyor.

Vaka sayısında kadınlar daha fazlayken, erkeklerde can kaybı daha fazla. Bu güne kadar hayatını kaybeden 6 bin 22 kişiden 2 bin 719'u kadın, 3 bin 303'ü erkek olduğu görülüyor. Vaka ve ölüm oranlarında erkeklerin covid-19 kaynaklı ölüm oranı kadınlardan daha yüksek.

Salgının merkezi olan başkent Stockholm'de vaka sayısı 41 bin 615 olurken, ikinci en çok etkilenen bölge Västra Götaland'da 28 bin 85 vaka bulunuyor.

Son zamanlarda artışın ciddi şekilde yaşandığı Skåne bölgesinde vaka sayısı 12 bin 641'e ulaştı.

İsveç genelinde yeni vaka sayısı ve enfeksiyon yayılımı endişe verici noktaya doğru gidiyor.

Bugüne kadar kısıtlamaları tavsiyeler üzerinden veren İsveç'te havaların daha da soğumasıyla birlikte yasal adımların atılıp atılmayacağı mera konusu.
 

Editör: İsveç Gündemi