İsveç'te Stockholm hükümetiyle Nazi işbirliğini hicveden kitabın toplatılmasına tepki

Yahudi bir komedyenin II. Dünya Savaşı döneminde Stockholm hükümeti ile Nazi Almanyası işbirliğini hicvettiği kitap İsveç'te mahkeme kararıyla toplatılmak istemesi tepkilere neden oldu.

İsveçli savcılar bugüne kadar toplatılan 2 bin adet kitabın acilen yok edilmesini isterken, Yahudi komedyen bunun demokrasi ihlali olacağını savunuyor.

Yahudi asıllı komedyen-yazar Aron Flam imzalı kitabın içeriğinin yanı sıra özellikle kapağı tartışmalara neden oldu. öz konusu kapakta kolunda Nazi amblemi (Svastika) olan İsveçli bir kaplan figürü yer alıyor. 1941 yılında yapılan İsveççe "En svensk tiger" adı verilen çizim "İsveç kaplanı" anlamına geliyor.

Ancak İsveç geleneklerinde kaplanın metaforik bir anlamı daha bulunuyor. Kaplan sessiz kalan, olaylara karşı sesini çıkarmayan ve kenara çekilen kişileri ifade ediyor. Konuyla ilgili AFP haber ajansına konuşan komedyen-yazar Flam, "Şu anda mevzu bahis birçok şey konuşuluyor. Ancak bunların büyük bir kısmı benim hakkımda değil. 'İsveç demokrasisi' hakkında. Bunun yanında zaten kitabın kapağındaki çizim başlı başına İsveç'in II. Dünya Savaşı'ndaki tutumunu hicvediyor. Benimle alakası yok" ifadelerini kulandı.

İsveç'te birçok eleştirmen söz konusu durumu II. Dünya Savaşı'nda İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından kullanılan, "Umursamamak daha fazla insanın ölümüne yol açar", "Dudakları kapatmak gemileri batırır" sloganlarını hatırlattığını belirtiyor.

Konuyla ilgili konuşan İsveçli savcı David Ludvigsson, kitabın telifini elinde tutan tarafın "ifade özgürlüğü" haklarını da dikkate aldıklarını belirterek, "İsveç mahkemesi tüm bu unsurları göz önüne alarak niahi karar verecek," diye konuştu.

Söz konusu kitabın kapağında bulunan İsveç kaplanı figürü 1941 yılında sanatçı Bertil Almqvist tarfından çizilmişti. Bu çizimin telif haklarıysa İsveç'teki Readiness Askeri Müzesi'ne ait.

Editör: İsveç Gündemi