Son bir gün içinde sisteme 14 yeni can kaybının bildirildiği İsveç'te toplam can kayıpları 5 bin 447 oldu.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 2 bin 467 olurken, günlük basın toplantısına:

Halk Sağlığı Kurumu genel müdürü, Johan Carlson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, kriz yönetimi müdürü  Johanna Sandwall ve İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı, Birim başkanı Stefan Anering katıldı.

İşte toplantı notları:

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Dünya haritasına baktığınızda, dünyanın birçok yerinde sorun olduğunu vurgulayarak, ABD yetkilileri tarafından kontrol edilemez olarak nitelendirilen bir durumumuz var ifadeleri kullandı. Çok sayıda yeni vakamız var diyen Carlson, kısıtlamalar uygulanmış, uygulanmamış yeni süreç gibi tüm konuların ötesinde bir durum olduğuna işare ederek, ayrıca Brezilya ve Hindistan'da geniş bir salgın yelpazesi olduğunun altını çizdi.

Carlson, "Özellikle belirtmek istediğim, güçlü önlemlerin yardımıyla, enfeksiyonu geri iten ve şimdi daha fazla veya daha az büyük salgınlar iv iv salgınıdır. Bunu İngiltere'de, kuzey İspanya'da ve en azından son 24 saatte Avustralya'nın Victoria eyaletinde bir salgın olarak görüyoruz" dedi.

"Avrupa'nın bazı bölgelerinde Balkanlar'da daha önce görülmemiş şekilde bir çoğalma görüyoruz. Medya, Hırvatistan ve Sırbistan'da ağır yayılmayı anlatıyor. Bu Yunanistan'ı Sırplarla sınırları kapatma haline getirdi.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

İsveç'in durumu daha olumlu diyen Carlson, "Az sayıda ciddi vakanın olduğu genel anlamda hafif vakalar bulunsa da hızla azalan bir trendimiz var" dedi.

Hafif semptomlarla örnekleme de keskin bir şekilde düşüş sağlanıyor. Geçtiğimiz gün, geçmişte gerçekleşen bin vakayla karşılaştırıldığında, sadece 283 vaka bildirdik. Yuvarlanma ortalaması düşük rakamlara inmiştir ifadeleri kullandı.

Carlson, "Bu, daha fazla test etme veya etkisi değildir. Test oranımız bir önceki haftaya göre daha yüksek. Kesin rakamlar yayınlanacaktır" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hasta sayısı ile ilgili, aynı şekilde eğilim azalmaktadır. Gün boyunca hareketli bir ortalamamız var ve bu ülke çapında günde yoğun bakıma kabul edilen beş yeni vaka ortalamasına yaklaşıyor dedi.

Hayatını kaybedenlerle ilgili: Düşüşün devam ettiğinin altını çizen Carlson, "Bugün Salı günüydü, bu yüzden yetersiz bir rapor olabilir, yarın son 5-6 gün içinde durumun nasıl göründüğünü daha iyi görebiliriz. Ama hala ölen kişi sayısında düşüş sürüyor ve sürekli aşağı inen bir eğrimiz var ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, kriz yönetim yöneticisi Johanna Sandwall: 

Hastanelerde solunum cihazına bağlı entübe hasta sayısının toplam 404 hasta olduğunu ve bunların 116'sının covid-19 ile bağlantılı olduğunu belirtti. 

Aynı gerilemeyi yavaş da olsa görüyoruz ki bu da olumlu diyen Sandwall, aynı durum genel hastanelerde de geçerlidir dedi.

Olası değişimlere karşı hazırlıklı olduklarını belirten Sandwall, sağlık alanındaki diğer alanlarda da çalışmaların iyi gittiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Bölgelerde sıkıntılı günlerin kısmen geride kaldığını ve daha fazla iyileştirmelerin olduğunun altını çizen Sandwall, yoğun bakım konusunda iyiye gidildiğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi