Yoğun bakım üzerindeki baskı devam ederken, ülke genelinde yoğun bakım kapsamında tedavi edilen hasta sayısının 1.873 olduğu söylendi.

Günlük basın toplansının bugünkü bilgilendirmesine Halk Sağlığı Kurumu'nun en çok eleştirilen yetkilisi olarak Anders Tegnell ve yardımcısı katılmadı. 

Bugünkü bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, Laboratuvar Bakteri İzleme Birimi, Birim Başkanı Sara Byfors, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm başkanı Thomas Lindén ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte bilgilendirme toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu Laboratuar Bakteri Gözetim Birimi Birim Başkanı Sara Byfors:

Küresel olarak, yaklaşık 4.8 milyon vakanın doğrulandığı ve 318.000 ölümün bulunduğu durumun bir grafiğini göstererek konuşmasına başladı.

Avrupa'da toplam 1.3 milyon vakamız var ve toplam yaşamını yitiren kişi sayısı 157 bine ulaştı diyen Byfors, "İsveç'te, salgın önceki haftalarda olduğu gibi devam ediyor. Son 24 saat içinde 422 yeni vaka rapor edildi, toplamda yaklaşık 30 bin 800 vaka" tespit edildiğini belirterek salgının eğrisi aşağıya doğru devam ediyor ifadeleri kullandı.

Yoğun bakımda bin 783 hasta olmasına karşın eğrinin aşağıda doğru devam ettiğini söyleyen Byfors, tedavi sürelerinin uzun sürmesi nedeniyle sayısal olarak fazla görünse de "günden güne çok fazla farklılık yok, ancak bazı varyasyonlar var" ifadeleri kullandı.

İsveç'te hayatını kaybedenlerle ilgili "İsveç'te toplam 3.743 ölen var. Burada hafta sonu olduğu için bazı birikmiş işlerimiz var. Çarşamba gününe kadar rakamlar genellikle ayarlanır" dedi.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

Hastanelerdeki genel durumun sabit olduğunu dile getiren Alexandersson,durumun gergin olduğunu belirtti. "Başka bir konum bulana kadar bunu tekrarlamaya devam edeceğiz. Bir stabilizasyon olması, sağlık sisteminin yük altında olmadığı anlamına gelmez" yorumunda bulundu.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında günden  güne farklılıklar olduğunun altını çizen Alexandersson, "Bugün rapor edilen rakam dünden daha yüksek, çok yüksek rakamlar, durumun zorluklarını gösteriyor" şeklinde konuştu.

Covid-19 hastalarındaki solunum cihazına bağlı ve tam teşekkülü tedavi alan hasta sayılarında beş gündür 400'den daha az bir sayı olduğunu belirten Alexandersson, "Başka bir olumlu haber, bölgeler arasındaki varyasyonun, bugün tüm bölgelerde serbest kapasite ile çalışmasına imkan verilmesidir. Daha önce, bazı bölgeler yüzde sıfıra inmişti. Şimdi yüzde 11 ile 67 arasında bir varyasyonumuz var" ifadeleri kullandı.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

Solunum cihazına bağlı (Iva) dışındaki diğer bölümlerde tedavi gören covid-19 hastaları ile ilgili sayıların 1520 gibi olması nedeniyle makul derecede stabilize ve hala az olduğu söylendi.

Alexandersson, "Geçen aya göre daha büyük varyasyonlar ve büyük değişiklikler yok" diyerek, sürekli olarak sürdürmemiz gereken acil tıbbi hazırlığı vurgulayarak, "pandeminin devam etmesiyle birlikte, diğer her şey duramaz. Bölgelerin yüzde 70'inden fazlası olumsuz hiçbir etki veya orta düzeyde etki bildirmemektedir. Bu çok iyi. Sağlık personelinin, devam eden salgına rağmen değişebildiğine dair bir güç gösterisi. İyi olması yeterli olduğu anlamına gelmez" ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm başkanı Thomas Lindén:

Herkesin bildiği gibi, covid-19 sağlık hizmetlerinin esnek olma ve değişebilme yeteneğine çok yüksek taleplerde bulunmaktadır.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu düzenlemeleri ve genel tavsiyelerle ilgili  bağlayıcı düzenlemeler konusunda olumlu yorumlar yoktur.

Salgın sırasında ve öncesinde yayımlanan bazı düzenlemelerden bahsederek, artık "Bölgeler artan hasta güvenliği için bir kontrol listesi geliştirmemize yardımcı oldu. Tedavi her yerde ve her zaman güvenli olmalıdır" ifadeleri kullandı.

Lindén, "Planda ulusal tedbirler için bazı öncelikli odak alanları bulunmaktadır" diyerek, sağlık hizmetlerindeki personel durumunun istikrarlı ancak gergin olduğunu belirtti. 

Havaların ısınmasıyla birlikte daha az vaka ve daha az gerginlikle mücadele edilebileceğine inanılıyor. 

Yaz için bölgeler ve belediyelerle diyaloğun devam ettiği söylenirken, "İşgücünün iyileşme ihtiyacını, normalden daha yüksek bir düzeyde yürütülmesi gereken bir işle tartmak zor bir iştir. Planlama, normalden biraz daha geç olan bölgelerde ve belediyelerde devam etmektedir" denildi.

Lindén, "Tedarikçide görebildiğimiz kadarıyla yaklaşık 6 ila sekiz hafta arasında oksijen sıkıntısı yok" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger:

MSB, sosyal açıdan önemli faaliyetlerin tanımlanması ve bu oldukça büyük personel grubunda nasıl öncelik verileceği konusunda halk sağlığı otoritesini desteklemektedir. 100 bin kişiye kadar test sağlama kapasitesine sahip olunduğunu belirterek, kesin bir sınır çizmek zordur ifadeleri kullandı.

Dün, MSB, Halk Sağlığı Kurumu'na da gönderilen test için öncelik verilebilecek sosyal açıdan önemli gruplar hakkındaki belgeleri yayınladı.

Sağlık hizmetleri hariç, sosyal açıdan önemli faaliyetlerde çalışan personel ile önemli sorunlar yoktur diyen Werger, "MSB'de bizim için bu bir acil durum meselesidir. Personeli sosyal olarak önemli operasyonlarda test etmeye başlarsanız, toplum gelecek için daha donanımlı olacaktır" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi