Son bir günde tespit edilen yeni vaka sayısı 1.080 olarak açıklanırken, hayatını kaybeden kişi sayısı 20 olduğu belirtildi.

Yeni vakalalarla birlikte ülkedeki toplam vaka sayısı bir anda 41 bin 833'e yükseldi.

Son bir günde hayatını kaybeden 20 kişi ile birlikte ülkedeki toplam can kayıpları 4 bin 562'ye yükselirken, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 2 bin 143 olarak açıklandı.

Günlük basın bilgilendirme toplantısına:  Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte basın toplantısından kısa notlar:

Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Küresel ölçekteki verileri paylaşarak konumasına başladı.

Tegnell, "Dünyanın durumuna bakarak başlıyoruz ve maalesef artış eğilimi sürüyor" derken, "Avrupa'da uzun zamandır çok iyi bir trend yaşadık, ancak vakalarda durma var gibi görünüyor" dedi.

Tegnell, "Ne yazık ki İsveç'te tekrar artan vakalar görebiliyoruz" diyerek, "Artışın büyük bir kısmı Västra Götaland'dan geliyor, bunun nedenini anlamak için onlarla bir diyaloğumuz var" ifadeleri kullandı.

Bölgedeki vaka sayısında artış olduğunun altını çizen Tegnell, "Şimdi biraz farklı bir gelişme görmemizin bir nedeni bölgeden gelen vakalar" diyor.

Tegnell, 80 yaş üstü olanların arasındaki vakaların önemli ölçüde düştüğünü söyledi.

Aynı zamanda 70-79 yaş grubu arasında da azalan bir trend dedi.

Bu daha da net bir şekilde hastalananların biraz farklı bir grup olduğunu göstermektedir diyen Tegnell, "IVA vakalarının sayısının daha kararlı bir seviyede olduğunu görüyoruz" ifadeleri kullandı.

Gördüğümüz vaka sayısındaki artışın IVA'ya yansımaması iyidir diyerek, sürecin bu anlamda iyi gittiğini belirtti.

Tegnell, Perşembe günleri genellikle olduğundan daha az vaka olduğunu söyleyerek, "Yaşlı insanlar arasında bu kadar güçlü bir şekilde inen vaka sayısına baktığımızda, ölüm geçişlerinin bile birbirini takip ettikleri için ineceğine inanıyoruz" yorumunda bulundu.

Tegnell, Västra Götaland'daki gelişmeleri takip etmek gerektiğini söyledi.

Tegnell, "Şimdi gördüğümüz artışın son haftalarda geçirdiğimiz hafta sonları ile bir bağlantısı var. Artık insanların dışarıda olduğu ve çok daha fazla hareket ettiği bir model görüyoruz" dedi.

Anders Tegnell tavsiyelere devam etmek için bir uyarılarda bulundu.

Geçici olarak kurulan Älvsjö Hastanesi'ne artık ihtiyaç olmadığını söylüyorlar diyen Tegnell, Älvsjö'deki hastaneyi kullanmak zorunda kalmadık, çünkü İsveç sağlık hizmetine geçiş daha önce düşünüldüğünden daha kolaydı" yorumunda bulundu.

Dün Stockholm'de yaşanan protestolarla ilgili Tegnell'e yöneltilen soru üzerine, Anders Tegnell, bu tür yoğun kalabalıkların enfeksiyonu kolayca yayabileceğini deneyimlerden bilinmelidir. Orada bulunan kişilere, semptomları olursa evde kalmaları ve dikkat etmeleri gerektiği bilmeliler.

Tegnell, polis izin verdiği koşullara cevap vermelidir. Anladığım şey 50 kişiye izin verdikleri" diyerek, bunun dışında bilgisi olmadığını ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi