İskandinavya ve baltık ülkelerinin tümünün toplamından daha fazla can kaybı verilen İsveç'te son zamanlarda ölüm sayıları düşüş gösteriyordu.

Ülkedeki vaka sayısında artış hızlanırken, ölümlerdeki düşük sayı umut verici olarak görülürken, son bir günde 102 yeni ölüm yaşanması endişe veriyor.

Salgınla mücadelede kısıtlamalar uygulamadan devam eden İsveç'te fatura giderek ağırlaşacak mı?

Komşu ülkelerin korku ile baktığı İsveç'te vaka sayılarındaki artış maalesef devam ederken, son bir günde yüzden fazla ölüm yaşanması İsveç'teki salgının hala etkili olduğunu gösteriyor.

Dünkü basın açıklamasında uluslararası basının İsveç'le ilgili endişeli yaklaşımını eleştiren Anders Tegnell, basının söylediklerine anlam veremediğini, durumun o kadar da kötü olmadığını söylemişti.

Yoğun bakım kapasitesinin yüzde 70 üzerinde dolu olduğu İsveç'te hala 2 bin 322 hasta yoğun bakımda tedavi görmeye devam ediyor.

Toplam can kaybının beş bini aşarak 5.041 olduğu İsveç'te önümüzdeki günlerde nasıl bir tablo ortaya çıkacağı merak konusu. Mayıs ayı genelinde dünyada en fazla ölüm oranına sahip olarak zirvede yer alan İsveç'in Haziran başından bu yana ölüm oranları günlük ortalama 30 civarında yaşanıyordu. Biriken işlerin olduğu yetkililerce dün dile getirilirken, bu sayıların çok yüksek olduğu düşünülüyor.

Son zamanlarda test sayılarını eskiye nazaran artıran İsveç, vaka sayılarının artan testler nedeniyle yükseldiği ve yeni vakaların daha çok genç nüfustan oluştuğu belirtiliyor. Ancak buna rağmen ülkedeki can kayıpları devam ediyor.

Avrupa'da salgından en fazla etkilenen ve can kayıpları veren İtalya ve İspanya gibi ülkelerde son günlerde ölüm sayıları İsveç'in altına düşmeye başladı.

Ölüm oranlarının İsveç'te yüksek olmasının bir nedenide virüsün mutasyon geçirerek güçlenen üç farklı türden olduğu iddia ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde ülkede yapılan bir araştırmaya göre, virüsün Çin, İtalya ve ABD menşeli olduğu belirtilmişti. Bu virüs türlerinden Çin menşeli olanda ölüm oranının düşük olduğu ancak İtalya ve ABD'den gelen virüsün daha öldürücü olduğu dile getirilmişti.

İki haftadan sonra en fazla can kaybının 102 ölümle bugün kayıtlara geçen İsveç'te belirsizlik devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi