Son günlerde durumun iyiye gittiği açıklamalarından sonra iki gündür üst üste yüzlerce can kaybının yaşanması endişe veriyor.

Halk Sağlığı Kurumu günlük bilgilendirme toplantısında yeni rakamları paylaştı. Son 24 saat içinde sisteme giren vaka sayısıyla birlikte İsveç geneli tespit edilen vaka sayısı 16 bin 4 olurken, can kayıpları 1937'ye yükseldi.

Halk Sağlığı Kurumu günlük basın toplantısında şu anda İsveç'te 1.937 kişi koronadan öldü. Dünden bu yana hayatını kaybeden kişi sayısı 172 olduğunu belirtti.

Son 24 saat içinde 682 yeni vaka tespit edildiği belirtildi. Bu rakamlarla birlikte ülke genelinde doğrulanan vaka sayısı 16 bin 4 oldu.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında da artış yaşandı. Ülke genelinde toplam yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 1.182 olurken, yoğun bakım üzerindeki baskı artıyor.

İşte günlük bilgilendirme toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Dünyadaki durum aynı şekilde devam ediyor, şu anda dünyada toplam 2,5 milyon vaka, yaklaşık 200 bin kişi öldü. Şu anda dünyadaki birkaç ülkede durgun bir trend var.

İsveç'te, tespit edilen vakamız 16 binden fazla. Yaklaşık bin 200 hsata yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor.

Son 24 saat içinde epeyce vaka olduğunu görüyoruz. Ancak vakaların Stockholm'den gelmediklerini görebiliyoruz, Stockholm'ün hala düz bir eğrisi var.

Aldığımız bilgilere dayanarak, ülkenin birçok bölgesinde oldukça fazla personel denemeye başladık. Genç insanlar bile gittikçe daha bilgisiz hale geliyor, bu da ortaya çıkmaya başlayan personel grupları olduğunu gösteriyor.

Test personelini başlattıklarını bildiren bölgeler, diğerleri arasında Göteborg, Uppsala ve Jönköping'dir.

Sisteme giren günlük hayatını kaybedenlerin büyük bölümü muhtemelen Paskalya tatillerinden sonra biriken sayılardır, günler öncesinden oldukça az sayıda vaka bildirilmişti.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Özet olarak, eğriyi takip etmeye devam ediyoruz, Stockholm'deki kapasite sınırının biraz altındayız, aynı zamanda İsveç'in geri kalanını da. Orada kalmak için, kendinizi hasta hisseden herkes zaman evde kalmak zorunda. 70 yaş ve üstü insanlarla iletişim halinde olmamak gerekiyor. Hijyene dikkat etmek gerekiyor ve birbirinden uzak durun ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Acil Yardım Müdürü Taha Alexandersson:

Hiçbir bölge acil tıbbi hazırlık için kritik etki rapor bildirmemektedir.

Üçte biri acil tıbbi hazırlığın etkilenmediğini bildirdi.

Bu, ciddi etkiler açısından önemli raporlar veren üçüncü tarafı izlemeye ve nokta çabaları göstermeye ve bunları doğru şekilde desteklememize olanak tanır.

Koruyucu ekipman ile ilgili olarak, bölgeler üzerinde yüzde 40'ın biraz altında ciddi ve kritikliğe sahibiz.

Ulusal Sağlık Kurulu Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, olumlu bir haber sunuyor:

Olgu toplama adeta bir rulo üzerinde, belediyelerden veya bölgelerden gelip gelmediklerine bakılmaksızın ihtiyaçları doğru destek ve tedbirlerle eşleştirebilmemiz için temel oluşturuyor.

Yoğun bakım alanlarının (iva) koordinasyonu devam etmektedir. Mevcut iva yerlerinin sayısı 1130'dur.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Acil Yardım Müdürü Taha Alexandersson:

Hava durumunun ne kadar güzel olduğuna ya da eğrinin dengelenmeye başladığına bakılmaksızın FHM tavsiyelerine uymaya devam etmemize gerek olmadığına inanmamız için kesinlikle hiçbir neden yoktur.

Sağlık sistemi ve personelinin ayak uydurabilmesi ve katlanabilmesi ve covid-19 olmayan tedaviye ihtiyaç duyan insanlara iyi tedavi sağlayabilmesi için toplumun makamların tavsiyelerini kapsamlı bir şekilde izlemesi ve sağduyusunu kullanmaya devam etmesi gerekir.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger:

Sifo / Kantar anketinden endişelerini dile getiriyor:

En önemli ve büyük iki endişe işsizliğin artacağı ve finansal sorunların ortaya çıkacağıdır.

İşletmeler ve girişimciliğe destek, yoğun işbirliğinin devam ettiği bir alandır. Büyüme Ajansı bu çalışma hakkında konuşmaya katılıyor.

Krisinformation.se üzerinde ayrıca işverenler ve girişimciler için bağlantılar içeren özel bir sayfa var.

Tillväxtverket Bölüm Başkanı Tim Brooks:

Covid-19'un sonuçları, ülke genelindeki ve birçok sektörde şirketlere zarar verdi. İflaslarda bir artış görüyoruz ve birçoğu kısa süreli çalışmaya başvurma gereğini gördü.

En çok etkilenenler, otel, restoran, kültür ve eğlence endüstrileri gibi sosyal mesafe talebinden doğrudan etkilenen endüstrilerdir. Ekonomik etkiler iş dünyasında tüm sektörlere ve ötesine yayılmaktadır.

Şirketlerle ilgili bilgi ve tavsiye içerikleri sunan verksamt.se sayfasında ciddi bir yüksel var.

Tillväxtverket Bölüm Başkanı Tim Brooks:

Kısa süreli çalışma konusunu 16 Mart'ta devreye aldık. Meclis 2 Nisan'da karar verdi, yasa 7 Nisan'da uygulanmaya başladı. 

İyi işleyen, hızlı, basit ve doğru bir yönetim sistemi oluşturmaya odaklandık, dikkatden kaçınmaya ve şirketlere, bireylere, topluma ve uzun vadede işini kaybedenlerin bakımına verdikleri sonuçlara odaklandık. Ama aynı zamanda şirketler için şirkette yetkinliğini koruyarak krizden çıkmaları için durumları göz önünde bulundurduk.

Tillväxtverket Bölüm Başkanı Tim Brooks:

Yetkili makamların güçlü bir şekilde yeniden önceliklendirilmesi ve diğer makamlardan personel ödünç alınması yoluyla, çok sayıda vakayı ele almak için sistemlere öncelik verebildik ve sistemler oluşturabildik.

Bu sabah şirketlerden 41 bin başvuru vardı.

Kısa süreli çalışmalar için verilen başvurular yaklaşık 27 bin'dir.

Şirketlere 10,8 milyar SEK destek verdik.

Hükümet geçtiğimiz günlerde, Mayıs-Temmuz aylarında üç ayda yüzde 80'lik yeni bir destek sunulacağını duyurdu. Gelecekte bununla çalışacağız.

Editör: İsveç Gündemi