Son bir günde sisteme eklenen yeni vaka sayısı 637 olurken 147 kişi daha hayatını kaybetti.

İsveç'te toplam tespit edilen vaka sayı 27 bin 909'a yükseldi. Dünden bu yana hayatını kaybeden 147 kişiyle birlikte ülke genelindeki can kaybı 3 bin 460'a çıktı.

Bugünkü günlük basın bilgilendirme toplantısına: 

Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık Kurulu, Acil Durum Hazırlık Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık Kurulu, Analiz bölümü uzmanı Karin Flyckt ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, Operasyonel Bölüm Başkanı, Anneli Bergholm Söder katıldı.

İşte basın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell :

Salgının dünyadaki genel yayılımı, vaka ve can kayıpları ile ilgili bilgi vererek, sayıların artmaya devam ettiğini belirtti.

Koronavirüsle mücadeleye erken başlayan bazı ülkelerdeki bir süredir vaka düşüşlerinden sonra yeniden artış gözlenmesinin endişe verici olduğunu belirten Tegnell, "Bunun uzun vadede ne anlama geldiğini göreceğiz" dedi.

İsveç'teki durumla ilgili daha önce olduğu gibi devam ediyor diyen Tegnell, dünden bu yana daha fazla vaka olduğunu belirtti.

Tespit edilen yeni vaka ve can kayıplarıyla birlikte eğrinin eskisine benzediğini söyledi.

Stockholm, İsveç'in diğer bölgelerindeki bir miktar artış gösteren yerlere göre, vakaların giderek daha küçük bir oranını oluşturuyor.

"Yoğun bakım bir yerlerde olduğumuzun daha açık bir göstergesidir" diyen Tegnell, "Yoğun bakımda oldukça uzun bir süredir bulunan, yavaş ama emin adımlarla aşağı inme eğilimi var. Bu hastaların yaklaşık yarısı Stockholm'den, diğer yarısı ise ülkenin geri kalanından" ifadeleri kullandı. 

Yoğun bakımda gerçekten bir artış görmüyoruz. Bu eğri şimdi İsveç'teki gelişmeyi en iyi şekilde tanımlamaktadır yorumunda bulundu.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Bugün yüksek açıklanan rakamların geriye dönük bir tarama sonucu olduğunu ancak genel ortalama günlük durumun aynı düzeyde olduğunu belirten Tegnell, ülke genelindeki günlük ortalama can kaybı 70 kişidir dedi. Toplamda yaklaşık 3 bin 500 can kaybına ulaştık. Bu tabloyu görmekten memnun değiliz. Çok insanın ölmesi üzücü ifadeleri kullandı.

Tegnell, ayrıca sosyal mesafe, tavsiyelere uyma konularını da hatırlattı. 

Ulusal Sağlık Kurulu, Acil Durum Hazırlık Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun operasyonel organizasyonundan kısa durum raporu: Halk Sağlığı Otoritesi olarak görüyoruz, daha fazla bölgenin sağlık hizmetleri için stabil bir durum bildirdiklerini açıklıyor. Stabilize edilmiş olmasına rağmen, bu stabilizasyon yüksek yüktedir.

Ülkenin 1013 yoğun bakım ünitesinde 430 kritik hastaya tedavi görmektedir.

Diğer covid-19 hastanelerinde 1.600 hasta daha tedavi görüyor.

Geniş anlamda ve öğrendiklerimizde, belirsizliğin yerini bu olağanüstü durum için gerçekler, bilgi ve metodoloji aldı.

Hatırlatma olarak, hala bu aşamadayız. Toplumun bazı kısımları değerlendirmeye başlamasına rağmen, hala kriz yönetimi aşamasındayız. Çalışan aktörlerin çoğu hala bu işlemin ortasında.

Mart ayından bu yana Ulusal Sağlık Kurulu tarafından bölge ve belediyelerden 399 destek talebi ele alınmıştır.

İstenen destek türü duruma göre değişmektedir. Çalışmalarımız bölgeleri ve belediyeleri farklı araçlarla desteklemek ve tedavi sonrası ihtiyaçlar için bilgi desteği ve planlama araçlarını sürdürmektir.

Ulusal Sağlık Kurulu, Analiz bölümü uzmanı Karin Flyckt:

Bugün size durumun güncel bir resmini ve LSS bölgesindeki enfeksiyonun yayılmasını sunmak için buradayım. Orada nasıl göründüğü ve Ulusal Sağlık ve Refah Kurulunda neler yaptığımızı açıklayacağım dedi.

Bugün, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, LSS konutunda covid-19'da enfekte ve ölen hakkında istatistikler yayınlamaktadır.

LSS grubu yaşlılardan çok farklı. Bu, Sosyal Hizmetler Yasasını tamamlayan bir hak yasasıdır. Gelişimsel yetersizliği veya otizmi olan kişilere verilebilir.

Tek tip bir grup değildir, bazıları çok fazla bakıma ihtiyaç duyar, diğerleri daha bağımsız bir hayat yaşar.

Ulusal Sağlık Kurulu, Analiz bölümü uzmanı Karin Flyckt:

LSS, şu anda bir veya daha fazla rahatsızlığı olan 90.000'den fazla kişiden oluşmaktadır. Yaklaşık 30.000'i bazı özel konutlarda yaşıyor. 

İnisiyatifler çerçevesinde dört tür konut tipi vardır:

-Çocuklar ve gençler için aile evleri,

-Çocuklar ve gençler için özel hizmetler sunan konutlar,

- yetişkinler için özel hizmet veren konut,

- Yetişkinler için özel olarak uyarlanmış diğer konutlar.

Flyckt, "Bu sakinleri karakterize eden, sayıca az (orada yaşayan), çoğunlukla beş altı ev olmasıdır. Burası onların evi, orada uzun süre yaşıyorlar" diyerek "Birçoğu, covid-19'da ciddi hastalık ilerlemesi ile ilgili risk grubuna dahil edilmiştir. Yüzde 10'dan biraz fazlası 70 yaşın üzerindedir. Bazılarının çok fonksiyonlu bir bozukluğu vardır. Diyabet, kardiyovasküler hastalık ve yüksek tansiyonun nispeten yüksek bir ko-morbiditesi vardır" ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık Kurulu, Analiz bölümü uzmanı Karin Flyckt:

Bu yıl 8 Mayıs'a kadar 307 kişi covid-19 ile enfekte olduğunu doğrulandı.

Diğer özel konut türleriyle karşılaştırıldığında, LSS konutlarında enfekte olanların oranı daha düşüktür. Yüzde 1.1'inin enfekte olduğu tespit edildi.

Bunların yüzde 95'i servis konutlarında yaşayan yetişkinlerdir. Az sayıda da çocuklar var.

Grupta covid-19 sonucu yaklaşık 30 kişi öldü. Bunlar çok küçük sayılardır, bu yüzden onları hiçbir şekilde ayırmadık.

Ulusal Sağlık Kurulu, Analiz bölümü uzmanı Karin Flyckt: 

Bir enfeksiyon yayılımı vardır, ancak bulunan enfeksiyonun toplam popülasyona kıyasla daha geniş olduğu görülmemektedir.

Zorluklar, ihtiyaçlar ve çalışma yöntemlerinin örneklerinden geçer.

Temel hijyen uygulamalarının uygulanması.

Yerleşik enfeksiyon durumunda evde bakım için farklı koşullar.

Günlük operasyonların kapatılması - izolasyon riski.

Personel istihdamı, kapasite fazlası, daimi personel planları örnek ve bilgiler vererek, "Eğer bir engeliniz varsa, bilgiyi idrak etmek her zaman kolay değildir" dedi.

Tek bir grup, farklı riskler, farklı ihtiyaçlar, farklı derecelerde bilişsel bireysel yetenek yoktur. Herkes için geçerli olan muntazam bir rutine sahip olmak mümkün değildir diyerek LSS'lilerle ilgili geniş bilgilendirme yaptı.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, Operasyonel Bölüm Başkanı, Anneli Bergholm Söder:

3,5 aydır korona krizinin yönetimi ile mücadele ediyoruz. Durum gergin ama mücadelede kararlıyız. Şimdi bırakmamak önemlidir. MSB'nin krizde çeşitli görevleri vardır, biri aktörler arasındaki koordinasyonu desteklemek, güvenlik açıklarını belirlemek için analizler yapmak ve toplumun işlevselliğine odaklanarak bunları ele almanın yollarını bulmaktır diyen Söder, "İstikrarın ardında, Ulusal Sağlık Kurulu, Halk Sağlığı Kurumu, bölgeler ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarının yanı sıra, tüm ilçe yönetim kurulları, belediyeler ve çok sayıda otorite ile sıkı bir çalışma içindeyiz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi