İsveç'te tespit edilen toplam vaka sayısının 25 bin 265'e yükseldiği açıklanırken, hayatını kaybeden kişi sayısı 3 bin 175'e yükseldi. Yoğun bakımdaki hasta sayısında da ciddi artış devam ediyor. Ülke genelinde yoğun bakım tedavi ihtiyacı olan hasta sayısı 1.672'ye yükseldi.

Günlük bilgilendirme toplantısıyla açıklanan verilerle birlikte şunlar konuşuldu. İşte bilgilendirme toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyolog yardımcısı Anders Wallensten:

Dünya genelindeki vaka ve trendle ilgili bilgiler verirken, Avrupada gözle görülür bir yavaşlama olduğunu söyledi.

İsveç'teki rakamlarla ilgili "Şu anda sağlık hizmetlerinde çok fazla örnekleme (test) olduğunu görüyoruz". Genel tabloda bir düşüş olduğu ve vaka sayılarının sağlık çalışanlarına yapılan testlerle bağlantılı yükseldiğini ifade ederek, tablonun diğer kısmının, biraz düştüğünü ve genel durumun iyiye işaret ettiğini belirtti.

Mevcut hafta ile geçen hafta karşılaştırmasını henüz yapmadıklarını belirten Wallensten, "Umarım bu devam eden iyi yönlü bir eğilimdir, sayılar aşağı inmeye başlar" dedi.

Yoğun bakımda tedavi edilenler:

Tedavi süreleriyle bağlantılı olarak yoğun bakım sayısında bir artış var gibi görülse de ivmenin aşağı yönlü olduğunu ve bunun pozitif bir durum olduğunu belirtti.

İsveç genelinde 3 bin 175 ölüm olduğunu ancak geçen haftalara nazaran ölüm sayılarında bir düşüş görüldüğünü belirten Wallensten, "bu sayıların daha aşığa inmesini umuyoruz" ifadeleri kullandı.

Anders Wallensten, testlerin çoğunun sağlık personellerine yapıldığını ve bu testlerin Uppsala, batı Götaland ve Jönköping'de yoğun olduğunu belirterek, bu bölgelerde buna bağlı olarak vaka sayısınında arttığı gözlemliyoruz ifadeleri kullandı.

Anders Wallensten, Herkese mesajımız: En ufak semptom belirtisinde evde kalmaya devam edin, 70 yaş ve üzerindeyseniz evde kalın ve yakın temastan kaçının dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Taha Alexandersson:

Sağlık hizmetleri ve ağır stres altındaki personel, muazzam bakım ve tedavi ihtiyacı ile çalışmaya devam ediyor.

Alexandersson, "Aslında, bir aydan daha uzun bir süreden beri ilk kez, solunum cihazına bağlı IVA'daki hasta sayısı 500'ün altına düşerek 481'e düştü" dedi.

Mevcut tedavi için müsait olan 1039 yoğun bakım ünitesi olduğunu belirten Alexandersson, "Vurgulamak isterim ki, bu bir gerilemenin başlangıcı olsa da veya en azından gördüğümüz bir yükseliş olmasa da, bu uzun süre boyunca yaklaşık 500 kritik hastayı önemsemenin yanı sıra diğer ciddi hastaları da önemsemek istiyorum" ifadeleri kullanarak, covid-19 dışındaki nedenlerle olan hastalar sağlık profesyonelleri için aşırı bir yük olduğunu söyledi.

Taha Alexandersson, üç ay içinde ilk kez, bölgelerin beşte birinin minimal bir iyileşme bildirdiğini ifade etti.

Halk Sağlığı Kurumu, Leksand'ın sosyal yöneticisi olan Ulrika Gärdsback'e interaktif bağlantı yoluyla toplantıya katılırken, Bölge belediyesi, diğer şeylerin yanı sıra yaşlı bakım evlerinin ve tedavi konusunda nasıl çalışıldığını aktardı.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı Operasyonel Bölüm Başkanı Anneli Bergholm Söder:

Genel tablo, tıpkı geçen hafta olduğu gibi, sağlık ve bakıma ek olarak, durumun sosyal açıdan önemli faaliyetlerinin nispeten iyi yönetildiğini gösterdiğini ifade etti.

Anneli Bergholm Söder, "Bu toplumun her zamanki gibi çalıştığı anlamına gelmez" yorumunda bulunarak, İlçe Yönetim Kurulları ve İstihdam Servisi sürekli yüksek işsizlik hakkında uyarıyor dedi.

MSB, mali sıkıntı yaşayan insanların artacağı konusunda açık bir risk olduğunu görüyor ve mali açıdan zaten risk altında olanların durumunun kötüleşeceğini tahmin ediyor denildi.

Söder, krizin özellikle ekonomi ve sosyal açıdan etkilediği gruplar, sendika bağlantısı olmayan ve işsizlik sigortasından yoksun olan, saatlik çalışan işçiler ve gençler olduğuna dikkat çekerek, artışın bulunduğu bu gruplarda evsizlikle sonuçlanabilecek riskler olduğuna dikkat çekti.

MSB, tedaviye ihtiyacı olanların  Krisinformation.se ve 1177'den bilgi ve tavsiye almaya devam etmelerini önerirken, koronavirüsle mücadeleyi etkin sürdürmek için, fiziksel mesafeyi korumak, ama aynı zamanda bütünsel izolasyonunu kırmak için de iletişimde kalmanın önemli olduğunu vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi